19. dubna 2015

Všichni jsme lidi

Jsem velice rád, že se opět scházíme na této již tradiční protestní akci proti těm, kteří chtějí ve jménu nenávisti a fanatické netolerance bořit základní civilizační hodnoty naší evropské kultury, která stojí na křesťansko-židovských základech.

 
A právě jednou z jejich hlavních zbraní je antisemitismus, který někdo považuje za ideální kladivo, kterým lze rozbíjet svět demokracie a svobody. S touto taktikou se Evropa setkala s děsivě tragickými důsledky již ve 30. a 40. letech minulého století.
 
Nejednou jsem při podobných akcích citoval slova britského politika a filozofa 18. století Edmunda Burkeho: „K triumfu zla postačí, když slušní lidé nebudou dělat nic.“ Já bych však dnes rád tvrdě a nekompromisně doplnil, že za to nic považuji v dnešní době sílící vlny mezinárodního terorismu také jakékoliv jalové a formální debatování, kdy se někdo, aby problémy nemusel včas řešit, schovává například za teorie o nedělitelnosti lidských práv, které zpravidla zvýhodňují násilníky před oběťmi.
 
Proč zrovna mluvím tímto směrem. Mír je také krásná věc, ale vzpomeňme si, jak se Neville Chamberlein v roce 1938 schovával v Mnichově za mír, jak jej zachraňoval, ale ve skutečnosti otvíral válce dveře dokořán. Mějme na paměti, že velké problémy se musí včas řešit a debatovat o nich musíme otevřeně mluvit, dokud jsou ještě malými problémy. Na nedávném fotbalovém derby například zaznívalo z tábora sparťanských fanoušků skandování „ Jude Slavie!“ To zůstalo bez reakce fotbalového svazu, médií i veřejnosti. A to je špatně. Chci být přesto optimistou, ale někdy propadám názoru, že Evropa má stále více Chamberleinů než Churchillů…
 
Přesto mám radost, že jsme se zde dnes shromáždili a společně chceme dát najevo, co si o současném i minulém antisemitismu myslíme. Kdo si například naivně myslí, že třeba Stát Izrael je od nás daleko a jeho problémy nejsou našimi problémy, krutě se mýlí. Dnešní globalizovaný svět je malý a nelze ignorovat problémy jiných zemí, protože se snadno mohou stát našimi problémy.
 
Chci doufat, že bude vždy a všude slyšet hlas těch, kteří se umí poučit z naší historie a jsou schopni přinášet světlo těm, kteří si dosud nenašli čas o těchto věcech přemýšlet.
 
Děkuji proto všem, že sem dnes s otevřenou myslí přišli a děkuji vám za pozornost…
MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR
člen regionální rady

Štítky:
Senát PČR projev