16. dubna 2015

Online rozhovor: Proč nepustit Zemana do Moskvy?

Zatímco prezidenti západních států kvůli krveprolití na Ukrajině ruské oslavy konce druhé světové války ignorují, Miloš Zeman si návštěvu Moskvy ujít nenechá. Jeho nejhlasitější kritičkou se stala někdejší šéfka Poslanecké sněmovny a současná poslankyně ODS Miroslava Němcová. Co ji vede k hlasité kritice Miloše Zemana? Chatovala se čtenáři TÝDNE.CZ.

 
Pod tlakem kritiky se nakonec prezident Zeman nezúčastní vojenské přehlídky v Moskvě a místo toho se sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem. Ani to ale Miroslavě Němcové nestačí. Zeman by si podle ní měl památku zesnulých vojáků připomenout doma a ne v Rusku, které se angažovalo v krveprolití na nedaleké Ukrajině. 
 
"Rusko anexí Krymu porušuje mezinárodní právo. Porušení mezinárodního práva konstatovala svým usnesením také česká Poslanecká sněmovna. Agresi současné ruské politiky dokládá dokument "Rok poté," v němž Vladimír Putin přiznává, že lhal, když tvrdil, že na Ukrajině se nepohybují ruští vojáci a ruská bojová technika," vysvětluje Němcová, proč se jí Zemanova cesta nelíbí. Česká vláda by podle ní neměla cestu hlavy státu proplácet. "Uctít památku obětí lze důstojně doma v České republice, případně na Slovensku, protože zde většina padlých nalezla svůj hrob. Nikam cestovat nemusí," má jasno poslankyně.
 

Jaký je v ODS názor na poslání zbraní na Ukrajinu? A co si myslíte o federalizaci Ukrajiny? 
 
Jakkoli zásadně nesouhlasím s přímým ruským vojenským angažmá na Ukrajině, které potvrdil konečně prezident Vladimír Putin, úvahy o zasílání zbraní ukrajinské armádě vidím jako předčasné. Rozhodující bude, jak se podaří naplnit dohody z Minsku. Pokud by tento konflikt měl eskalovat, zaslání zbraní na Ukrajinu se možná stane nutností. Pokud jde o federalizaci Ukrajiny, nemá to být ani Rusko ani Evropská unie ani Česká republika, ale o vnitřním uspořádání své země si musí rozhodnout sama Ukrajina. 
 
 
Byla podle Vás velká chyba, že sněmovna kdysi vůbec ani nehlasovala (a zřejmě by nepodpořila) US radar v Brdech (odsouhlasil to pouze Senát)... 
 
Ano, byla to určitě chyba. ODS umístění amerického radaru jako součásti protiraketové obrany vždy podporovala a je velká škoda, že se to nepodařilo prosadit. Příklad agresivní politiky Ruska ukazuje, že bezpečnost v Evropě nelze podcenit. Obrovský odpor, který vůči tomu vedla levice a organizované skupiny pravděpodobně placené z Ruska jen odhalili, jak křehká je současná situace z pohledu naší bezpečnosti. 
 
 
 
Miloš Zeman kritizoval odpůrce US konvoje jako blázny, je proizraelský, proevropský a podpořil Jordánsko v boji proti IS - to není zase tak špatné, ne? 
 
V názorech na odpůrce amerického konvoje, vztah s Izraelem a v pojmenování islámské hrozby s prezidentem souhlasím. Jeho problém však spočívá v tom, že tyto názory přebíjí svými proruskými aktivitami. Mezi zahraničními spojenci České republiky je vnímán jako politik vstřícný Kremlu. Trapnost kolem jeho cesty do Moskvy, avizovaná a zase odvolaná účast na vojenské přehlídce spolu s Kim Čong-unem a dalšími autoritářskými vůdci, uzavřené dveře na Hrad pro amerického velvyslance a naopak dokořán otevřené pro Rusy a jim blízké země, tyto proruské postoje prezidenta dokazují. A to nemluvím o tom, že Miloš Zeman prohlásil, že ve věci ruské vojenské účasti na Ukrajině věří více ministru zahraničních věcí Ruska Lavrovovi, který tuto účast popíral. Vydrželo jim to do doby, než ji Vladimír Putin cynicky přiznal. 
 
 
 
Co Václav Klaus st. a Rusko? 
 
S prezidentem Václavem Klausem se v pohledu na Rusko, zejména s přihlédnutím k porušování mezinárodního práva ze strany Ruska, neztotožňuji. 
 
 
 
Kdo se v ODS zajímá vlastně o Rusko a Ukrajinu odborně - odborníci na konflikty, Východ, komunismus, totalitní režimy? 
 
Do vedení ODS byli zvoleni dva současní europoslanci Jan Zahradil a Evžen Tošenovský. Přirozeně se tedy zahraniční politikou zabývají oni dva. V Poslanecké sněmovně se tímto tématem zabývám hodně já a přiměly mě k tomu zejména události okupace Krymu a islámská hrozba. 
 
 
 
Je v ODS i zájem o další ruské průšvihy jako Podněstří, Abcházie, Osetie a Pobaltí? 
 
O těchto průšvizích, jak Vy je nazýváte, se tolik nemluví. Avšak dokládají bezohledné mocenské ambice Ruska stejně jako to, co Rusko předvádí na Ukrajině. Nebezpečné jsou také výhružky Ruska směřované některým našim spojencům v NATO (Pobaltí, Dánsko).
 
 
 
Co říkáte na bývalého člena ODS Payna či Payneho, že podpořil svou účastí proputinovskou demonstraci (loni), kde byl Ransdorf z KSČM? 
 
Jiří Payne je nyní členem Strany svobodných občanů. Je na nich, aby posoudili, zda jim takové aktivity dělají čest. 
 
 
 
"Rusko je obětí, na Ukrajině neoperuje," řekl Klaus rakouskému listu. Co vy na to? 
 
Prezident Václav Klaus se mýlil. Přímou účast ruských vojáků a zbraní při obsazení Krymu potvrdil i ruský prezident Vladimír Putin v nedávno zveřejněném dokumentu s výmluvným názvem "Krym. Cesta do vlasti." 
 
 
 
Je děsivé, že i část ODS podporovala Zemana na prezidenta... 
 
Každý má právo svobodné volby, která je tajná. Myslím, že dost lidí se za svou volbu nyní stydí a za sebe mohu prohlásit, že Miloš Zeman je pro mě názorově, programově i osobnostně natolik vzdálen představě dobrého prezidenta, že jsem ho volit nemohla. 
 
 
 
Velký problém je politička ODS Černochová - je prozápadní, ale byla na společné demonstraci s extremisty proti muslimům - s Volfovou, Okamurou. 
 
Jana Černochová, jak sám říkáte, je prozápadní a hrozbu radikálního islámu bere velmi vážně, v tom se s ní naprosto shoduji. Pokud jde o účast na oné demonstraci, myslím si, že důležitější jsou skutečné názory a postoje Jany Černochové, než tento kritizovaný krok. 
 
 
 
Hodláte iniciovat, zařídit seznam proruských lidí, organizací? 
 
To skutečně ne. Avšak je třeba vědět, že masivní ruská propaganda, do které Kreml vkládá miliardové prostředky, dramaticky v Evropě sílí. I u nás vznikají desítky webů, které šíří jednostranný kremelský pohled. Do června má být na celoevropské úrovni zpracován plán, jak této propagandě čelit. Na to musíme být připraveni a měli bychom vědět, o která konkrétní média se jedná, a zda dokonce nejsou placena z peněz českých daňových poplatníků. O nebezpečí sílící ruské propagandy na našem území informuje také pravidelná výroční zpráva BIS. 
 
 
 
Je škoda, že jste se nestala premiérkou v roce 2013. V této souvislosti se chci zeptat - neměl by být vyloučen Petra Nečas z ODS? 
 
Děkuji za názor. Pokud jde o Petra Nečase, počkejme, prosím, na závěry soudního líčení. Dosud nezpůsobil žádný trestný čin a je třeba připomenout, že za jeho vlády byly vyšetřujícím orgánům rozvázány ruce. Dva roky od monstrózní akce stovek policistů neexistují žádné hmatatelné výsledky. Naopak soud uznal nezákonnost postupu státních zástupců a stát musí platit odškodné ve výši téměř dvou milionů korun. Za to by měl někdo nést zodpovědnost. Akce, při níž byla avizována obří korupce, byla důvodem pádu pravicové vlády a de facto dramatického oslabení pravice v české politice. Doufám, že se časem odhalí celé pozadí této akce. 
 
 
 
Miloš Zeman by měl jet do Plzně a oslavit osvobození armádou USA. Nebo v Praze uctít památku Vlasovců - Olšanský hřbitov II. 
 
Nevidím důvod, proč by prezident neměl v Plzni uctít památku amerických vojáků. Uvítala bych rovněž, kdyby padlé sovětské vojáky uctil na našem území (popř. na Slovensku), neboť zde mají své hroby. Vlasovci se podíleli na osvobození Prahy a pan prezident se musí sám rozhodnout, zda uctí všechny, kteří nám ke svobodě pomáhali nebo si vybere jen některé. 
 
 
 
Jaké jsou názory v TOP 09 na cestu M. Zemana do Ruska? Víte, že Zeman se zasadil o 8. květen - zrušení svátku 9. 5.? 
 
Nejsem mluvčí TOP 09, budete se muset obrátit přímo na tuto stranu. Vím, že se Miloš Zeman zasadil o zrušení svátku osvobození 9. května už v roce 1990. Tehdy svůj návrh zdůvodnil tím, že "je naší povinností odstranit tuto fikci stalinské historiografie." Letos se chystá do Moskvy tuto stalinskou fikci oslavit. 
 
 
 
Co říkáte na slova politologa Zdeňka Zbořila, který přes ParlamentníListy.cz poradil ODS, aby Vás po Vašich posledních výrocích o Rusku a Ukrajině raději někam schovala? 
 
Zdeňkovi Zbořilovi nepřísluší radit, kdo se má schovávat kvůli názorům na Vladimíra Putina. Dle veřejných zdrojů byl agentem STB a sedmnáct let s tajnou totalitní policií spolupracoval. Nestojí mi za nějaký zvláštní komentář. Snad mu pouze vzkážu, že by, vzhledem ke své minulosti, měl být přece jenom pokornější. 
 
 
 
Je asi nutné sledovat aktivity ruských taj. služeb v ČR, stejně tak KSČM, Společnosti přátel Ruska, Skutečných přátel Ruska, Václava Klause, Miloše Zemana apod. 
 
Již jsem zmínila, že vzrůstající aktivity ruských tajných služeb na našem území zaznamenala i BIS. Je to vážná věc a je třeba věnovat těmto aktivitám mimořádnou pozornost. 
 
 
 
Myslíte si, že je v pořádku, že se Schapiro krátce po svém nástupu na pražskou ambasádu sešel s Pavlem Zemanem v brněnské restauraci Rialto a že Nejvyšší státní zastupitelství odmítlo schůzku komentovat? Víte, že se schůzky zúčastnila i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu plukovník Robert Šlachta a olomoucký prokurátor Ivo Ištvan? Nemyslíte si ze US Embassy tak trochu může i za pád Vašeho bývalého předsedy Nečase? 
 
O těchto schůzkách nemám žádné informace. Nechci rozvádět konspirační teorie, ale faktem je, že pád vlády Petra Nečase vyvolává stále více otazníků. V každém případě je nutné, abychom věděli, co se vlastně před dvěma lety stalo a kdo za tím stál. 
 
 
 
Dobrý den paní Němcová, zřejmě se zde setkáte se spoustou urážek od levicových intelektuálů a přívrženců ruských pořádků, tak se jimi nenechte vyvést z míry. Dotaz: 
Propagace komunismu a fašismu je u nás postavena mimo zákon, protože obě ideologie vedou k totalitě a mají celosvětově na svědomí desítky miliónů obětí. 
Jak je možné, že u nás legálně funguje strana, která se hlásí ke komunistickým myšlenkám, šíří komunistickou ideologii, používá komunistické symboly a stát to vše toleruje? 
Umíte si představit, že by u nás legálně existovala Fašistická strana Čech a Moravy, která by při svých akcích používala symbol hákového kříže a šířila svoji ideologii a stát by to přehlížel jako v případě komunistů? 
 
 
Děkuji Vám za podporu. Je vidět, že komunisté odhazují svou masku, kterou si po čtvrtstoletí drželi a předstírali, že jsou schopni stát se demokratickou politickou silou. Svými dnešními postoji ukazují, že zůstávají u svého přesvědčení, nic nepochopili a nic nového se nenaučili. Připomenu výstavu, kterou nedávno uspořádali ve svém sídle na počest vražedného režimu Severní Koreje. Jejich snaha o vystoupení České republiky z NATO, jejich torpédování našich spojeneckých svazků, jejich setrvalá snaha zabránit fungování Ústavu pro studium totalitních režimů dokládá, že komunismus a komunisté představují skutečné zlo. Není pravda, že jsme se jich zbavili, že si můžeme oddechnout a že se nemáme o to, co dělají zajímat. Proto odmítám argumenty těch, kteří říkají, že vystupovat proti komunismu a komunistům je zbytečné. Komunismus byl stejně zvrácená totalitní ideologie jako fašismus. 
 
 
 
Jak se díváte na obhajobu putinovského Ruska Václavem Klausem, čestným předsedou ODS? 
 
Václav Klaus není čestným předsedou ODS, jeho obhajobu putinovského Ruska nesdílím a jeho současným postojům nerozumím. 
 
 
 
Pan Václav Klaus pronesl v jednom rozhovoru, že "to, co teď předvádí Miroslava Němcová, to nevěřím svým očím. Žádné takové výroky za těch 10 let, co jsem ji v ODS znal, nepronášela a najednou se stala radikální komunistobijkou." Jsou tedy Vaše současné názory jen póza, nebo si jich prostě pan Klaus předtím jen nevšiml? 
 
Bohužel musím zopakovat, že se Václav Klaus mýlí. Je to nepravdivý výrok, v minulých letech jsem se k tomuto tématu vyjadřovala mnohokrát. Dohledat lze mé projevy v Poslanecké sněmovně, projevy na setkání Konfederace politických vězňů, projevy při vzpomínce na komunisty umučenou Miladu Horákovou, vyjádření, která se týkala obětí roku 1968, účast na pietních aktech spjatých se jmény Jana Palacha a Jana Zajíce. Zúčastnila jsem se v průběhu let mnoha desítek takových akcí a na všech jsem říkala to, co říkám i dnes na adresu komunismu a komunistů. A mírně odbočím. Knihou, která mě velmi ovlivnila, vedle výchovy v rodině, je dílo Jana Zábrany s názvem Celý život. V něm si všichni mohou přečíst, co komunismus byl a jak zničil život mimořádně talentovaného muže a vlastně celým dvěma generacím. Všem vřele doporučuji. 
 
 
 
Kde se ve Vás tak náhle probudil antikomunismus, 25 let jste o něm vůbec nemluvila, proč až nyní? A taky není ten Váš zuřivý odpor vůči Zemanovi kvůli tomu, že Vám znemožnil, abyste se stala "stojedničkovou premiérkou" - chápu Vás, to se dá těžko zapomenout. 
 
Myslím, že Vy jste mě spíše 25 let nesledovala, nečetla a neposlouchala. Více naleznete v předchozí odpovědi. Ale k Miloši Zemanovi ještě pár slov dodám. Ano, vadí mi, že obešel Parlament a jmenoval vládu "svých odborníků." Ano, vadí mi, jak mluví ve veřejném prostoru, jeho k... jsou neodpustitelné. Ano, vadí mi, jak se vyjadřuje o handicapovaných dětech. Ano, vadí mi, že dehonestuje Ferdinanda Peroutku a také mi vadí jeho "indispozice" při vystavování korunovačních klenotů. 
 
 
 
Irák - V roce 2003 zaútočili USA a jejich spojenci na Irák. V rozporu s mezinárodním právem, bez mandátu OSN. Na základě vědomě lživých argumentů o zbraních hromadného ničení (ukazovali fotky pojízdných chemických laboratoří) a o napojení Saddáma Husajna na Al-Kajdu. Za deset let je podle průměrných odhadů cca 1 milión mrtvých civilistů. Obsazení Krymu Ruskem bylo za velké podpory obyvatel Krymu. Kolik mrtvých bylo na Krymu? Proč nechcete uvalit sankce na USA, VB, Španělsko, Polsko, ČR a ostatní státy? Nezdá se Vám, že uplatňujete dvojí metr? 
 
Útok na Irák byl motivován odplatou za bezprecedentní teroristický útok na budovy Světového obchodního centra v New Yorku a na Pentagon. Tehdy musely USA reagovat. Srovnání s Krymem kulhá. Ukrajina nikoho nenapadla a anexe Krymu je jednostranným aktem porušení mezinárodního práva. 
 
 
 
Jak byste komentovala to, že 25. března 2015 šéf francouzské rozvědky, generál Christophe Gomart, prohlásil, že Rusko žádnou invazi na Ukrajinu nechystá ani nechystalo a zprávy NATO jsou zkreslené. „Rusové nevyslali na Ukrajinu své velení, transporty ani polní nemocnice, takže se o invazi nedá mluvit. 
 
Popravdě, nerozumím panu Gomartovi, snad i on viděl dokument, ve kterém Vladimír Putin přiznává, že na Ukrajinu vyslal muže a zbraně a byl připraven k jadernému útoku proti NATO. 
 
 
(Autor: Vladimír Barák)
Miroslava Němcová

poslankyně PČR