15. dubna 2015

Politické rozhodování nelze přepočítávat jen na peníze

S tezí, že "trestní zákon platí i pro politiky", se samozřejmě nedá polemizovat, protože zákon je zákon. Problém, že polovina stíhaných starostů a zastupitelů je soudem nakonec osvobozena, na který poukázal právník Jiří Němec (Právo 3. 4.), na nějž reagoval Petr Uhl (10. 4.), leží jinde než v trestním zákoně.

 
Problémem je to, že politická rozhodnutí zastupitelstev jsou v posledních letech nahrazována úsudkem policistů a státních zástupců s tím, že zastupitelé mohli rozhodnout jinak a lépe. A to ve vnímání některých policistů a některých státních zástupců znamená "za víc peněz". 
 
Pak ale zastupitelstva a starosty jako politické orgány nemusíme volit a rozhodování o věcech obecních můžeme nechat na úřednících, kteří samozřejmě dokážou posoudit, která číslovka je vyšší či nižší. 
Obecní zastupitelstvo má při hlasování vždy také nějaké další zájmy, kterými jsou například rozvoj či blaho obce, jež se ne vždy dají přepočítat na peníze. 
 
Na tomto pozemku chceme mít benzínovou pumpu, a ne stavební dvůr, proto prodáme pozemek sice levněji, ale naši občané nebudou muset pro benzín jezdit deset kilometrů daleko. 
 
Prodáme pozemky levněji místním mladým lidem, aby zde mohli bydlet, než za více peněz Pražákům na chaty. Prodáme raději obecní hospodu místnímu, který ji již dvacet let úspěšně provozuje, než cizímu člověku, který sice nemá licenci, ale nabízel víc. Na všechna tři zastupitelstva obcí byla kvůli těmto rozhodnutím skutečně podána žaloba. 
 
Ústecký kraj ve spolupráci se státem prodával firmě NEXEN pozemky na výstavbu pneumatikárny za jedno euro. V protikorupční atmosféře ústečtí zastupitelé o prodeji pozemku firmě NEXEN pro jistotu hlasovali tajně a jeden se zdržel. Alespoň jedno zdržení je totiž nutné, aby nebylo možné obžalovat celé zastupitelstvo. Absurdita? Ne, realita současné doby! Jak dlouho bude ještě trvat, že policisté a státní zástupci budou politická rozhodnutí volených zastupitelů přepočítávat pouze na peníze? 
Ing. Tomáš Jirsa, MBA

senátor PČR
krajský zastupitel
neuvolněný starosta města
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení