14. dubna 2015

Největší bariéry jsou v našich hlavách

Jak se daří v Česku zaměstnávat tělesně postižené? Pomáhají kvóty? A jak je plníme? V pořadu Pro a proti o tématu hovořila zakladatelka Nadačního fondu pro podporu zaměstánávání osob se zdravotním postižením a expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

  
 
Mají v takovém prostředí lidé s handicapem šanci sehnat práci? Stojí o ně zaměstnavatelé jako o rovnocenné pracovní posily, nebo je berou jen jako dobrý byznys? 
 
Zakladatelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením a bývalá poslankyně Lenka Kohoutová metody i výsledky ministerstva kritizovala. Podle ní se státu stále nedaří dostatečně integrovat osoby s tělesným postižením do pracovního procesu. 
 
Lenka Kohoutová: „Tady nestačí vzdělávat pouze zaměstnavatele, ale i posudkové lékaře, aby nestrašili lidi se zdravotním postižením, že když budou pracovat, tak jim seberou důchody. Vzdělávat je třeba i samotné lidi se zdravotním postižením v tom, že pracovat, i třeba na částečné úvazky, je správné. Spousta těch lidí to neví, zvláště mimo velká města.“
 
Ani společnost se ještě nezbavila předsudků, soudí bývalá poslankyně. „Největší problém je v tom, že máme bariéry v našich hlavách, a v tom, že nevytváříme dostatek pracovních míst pro lidi se zdravotním postižením na běžných pracovních místech.“ 

„Máme stále předsudky, že jsou málo výkonní a nezvládnou to, co běžný člověk,“ upozorňuje Kohoutová
 
Diskriminace postižených je podle ní dvojí: spojená se vzděláváním a zaměstnáváním, a ta v soukromé sféře. 
 
Nesnáze na úrovni soukromého života spojuje zakladatelka nadačního fondu také s posudkovými lékaři. 
„Zde vidím jeden velký problém, a tím je posudkové lékařství. Ještě v dnešní době jsou stále zpochybňovány posudkovými lékaři odborné posudky jiných lékařů, na základě kterých lidé s postižením žádají o důchody a další požitky,“ přiblížila nelehkou situaci postižených v Česku Lenka Kohoutová. 
Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS pro sociální oblast