7. dubna 2015

ODS: Registrační pokladny musíme zastavit

Občanští demokraté dnes odstartovali informační kampaň k registračním pokladnám. ODS tak stojí pevně na straně aktivních a pracovitých lidí. ODS udělá maximum, aby zastavila návrhy, kterými se vláda snaží zničit živnostníky a drobné podnikatele. Zároveň ODS upozornila na střet zájmů, ve kterém se nachází Andrej Babiš.

 
ODS upozorňuje, že tento týden Sněmovna projedná zákon o spotřební dani, který je ukázkovým příkladem střetu zájmů Andreje Babiše. „Ministr financí je zároveň předkladatelem a tím, kdo z toho bude ve výsledku nejvíce těžit. Všichni se soustředí na výši spotřební daně, ale podstatná změna uniká. Zákon zavádí povinnost přidávat biosložku téměř do každého litru pohonných hmot. V důsledku tedy dojde ke zvýšení objemu výroby biopaliv. Vzhledem k tomu, že skupina Agrofert vyrábí více než 50 % biopaliv, bude nárůst tržeb pro Agrofert enormní. Protože je strana ANO sponzorována firmami ze skupiny Agrofert, je ve střetu zájmů každý poslanec strany ANO,“ upozorňuje předseda ODS Petr Fiala.
 
„Vyzýváme proto předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby se k celé věci postavil čelem a jednoznačně tento střet zájmů odmítl. Současně vyzýváme všechny poslance hnutí ANO, jehož majitelem je předkladatel zákona, aby se kvůli střetu zájmu zdrželi hlasování,“ dodává předseda ODS Petr Fiala.
 
ODS v souvislosti s připravovaným zákonem Ministerstva financí o registračních pokladnách dnes spustila informační kampaň. Jejím cílem je zabránit tomu, aby došlo k přijetí zákona, který negativně postihne statisíce živnostníků a malých podnikatelů. „Registrační pokladny“ nejsou zdaleka jediným útokem Ministerstva financí na pracovité lidi, ale jedná se o nebezpečný trend. „Čelíme snaze levicové vlády zlikvidovat živnostníky. My však neustoupíme, budeme občany bránit před vládními návrhy. Díky našemu přesvědčivému postoji se podařilo například zachovat paušály živnostníkům. Stejně tak jsme stáli proti nové povinnosti pro podnikatele podávat kontrolní hlášení. Vždy budeme chránit aktivní a pracovité lidi. Registrační pokladny jsou součástí smrtícího koktejlu, který míchá vláda Bohuslava Sobotky všem občanům. Výsledkem bude likvidace mnoha živnostníků, vyšší nezaměstnanost a zdražování,“ říká Petr Fiala.
 
Občanské demokraty také znepokojuje fakt, že Ministerstvo financí neustále mění parametry předkládaného návrhu. Zároveň vláda lže, když mluví o výjimkách, například pro řemeslníky. Oficiální materiál Ministerstva financí přitom hovoří jasně: registrační pokladny budou muset mít všichni. „Ve velkém omylu žije ten, kdo si myslí, že registrační pokladny se týkají jen živnostníků. Opatření zasáhne například také lékaře a veterináře. Ohroženi nebudou jen živnostníci, ale i všichni jejich zákazníci. ODS v Poslanecké sněmovně udělá vše, aby k přijetí zákona nedošlo,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
Zavedení registračních pokladen znamená další papírování, finanční zátěž a navýšení počtu státních úředníků. Opatření povede ke krachu mnoha živnostníků, kteří skončí na úřadu práce. Místo šikany živnostníků by vláda měla snížit odvody za zaměstnance a uvolnit trh práce, doporučuje ODS. „Pokud Sněmovna návrh přijme a registrační pokladny budou zavedeny, mohu slíbit, že ODS tento zákon zruší, jakmile bude vládní stranou,“ uzavírá Zbyněk Stanjura.