12. března 2015

ODS: Elektronická evidence tržeb je protiústavní

Občanští demokraté protestují proti zavedení registračních pokladen. Jedná se o zbytečnou šikanu aktivních a pracovitých lidí. Zároveň ODS upozorňuje, že současný návrh je protiústavní.

 
„Vyhláška může působit pouze v mezích zákona, zatímco tady je ten návrh zákona napsán tak, že vyhláška určí podstatné věci – koho se bude týkat, jaký režim který podnikatel bude uplatňovat, jaký bude harmonogram zavádění. Již samotný návrh zákona vzniká v rozporu s legislativními pravidly vlády. Vláda se chová neracionálně – z registračních pokladen se stalo dogma, které musí být zavedeno bez jakékoli analýzy dopadů. Neustále se mění harmonogram spuštění i seznam povinných osob. Andrej Babiš jeden den něco oznámí, druhý den je to jinak. Je evidentní, že žádný jasný koncept vláda nemá,“ komentuje návrh předseda ODS Petr Fiala.
 
Občanští demokraté kladou otázku, proč se ministr inspiruje nefungujícím chorvatským systémem. Podle ODS Česká republika patří na Západ, ne na Balkán. Přesto ministr financí hledá poučení v Chorvatsku, v zemi, jejíž ekonomická situace je žalostná. S tím souhlasí i Alexandra Udženija: „V Chorvatsku například kontrola uzavřela restauraci z důvodu přebytku 7 kun (cca 25 Kč) v pokladně. Opatření dopadne hlavně na drobné podnikatele, případně na živnostníky, kteří mají živnost jako dodatečný zdroj příjmů. Jedná se například o matky na mateřské, které šijí dětské oblečení, prodejce plodin nebo v sezónních bufetech v turistických lokalitách. Tito aktivní lidé navíc budou vystaveni neadekvátní represi: pokuta až 500 000 korun při nevydání účtenky, až 2 roky zákaz činnosti.“

Nekompetentnost Andreje Babiše dokládá i nepřipravenost návrhu, který například zavádí „kontrolní nákup“. Prodejce bude povinen odebrat takto „nakoupené“ zboží zpátky. Jak se situace bude řešit například v restauracích, ministr neví.
 
ODS kritizuje také nárůst nákladů, které budou živnostníci nuceni zaplatit: „Zvýšený daňový výběr neodpovídá nákladům. Andrej Babiš očekává, že vybere 10 miliard ročně – to je částka, o kterou vláda zvýšila své provozní výdaje v letošním roce. Doporučuji vládě, aby přestala zbytečně utrácet, potom nemusí šikanovat slušné lidi,“ doporučuje Petr Fiala.
 
Proto poslanci ODS budou dnes interpelovat v této věci premiéra Bohuslava Sobotku a ministra financí Andreje Babiše. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury: „Je povinností vlády detailně vysvětlit občanům a zákonodárcům, co by zavedení elektronických pokladen znamenalo. Zároveň se obáváme, že celá věc je absolutně nepřipravená a hrozí, že se bude opakovat scénář z minulého roku, kdy podnikatelé ještě v prosinci nevěděli, kdo bude plátcem DPH.“ 
 
ODS vyzývá ministra financí, aby zodpověděl tyto otázky: Koho se má zavedení registračních pokladen týkat? Kdy má systém začít fungovat? O kolik chce novým systémem vybrat na daních více? Plánuje vláda snížení DPH na potraviny v restauracích na 15 %? Jak chce náklady kompenzovat ostatním subjektům? Kolik plánují vydat na podporu v nezaměstnanosti pro živnostníky, kteří přestanou podnikat?