6. března 2015

Pražská ODS: Podpora pražským divadlům? Ano, ale koncepčně

Koalice pražského magistrátu se shodla, že nepodpoří víceletým grantem divadlo Na Fidlovačce. Toto rozhodnutí dává za pravdu kritikům nynějšího grantového systému, který je netransparentní. ODS usiluje o nastavení pevných evaluačních kritérií, která vyloučí korupci a klientelismus.

„Řešením je obnovení vyváženosti grantové komise – nemohou v ní být jen tzv. odborníci, respektive jedna klika z okolí Divadelního ústavu, protože když rozhodují jen ‚odborníci‘, převažují partikulární zájmy a osobní animozity,“ komentuje situaci Jaroslava Janderová.

„Problém vidím rovněž v posuzování, co je tzv. opravdové umění a co je lidové umění. Odborníci z grantové komise rozhodli, že lidové umění jako je Fidlovačka by nemělo být dotováno, přitom Hudební divadlo v Karlíně dostává dotace v řádech desítkách milionů a je to srovnatelná ‚lidová‘ zábava,“ vysvětluje předsedkyně klubu zastupitelů ODS Alexandra Udženija.

Podle občanských demokratů je nutné pomoci kultuře tak, aby nezanikala dobrá divadla a dobré umělecké projekty, protože kultura nemůže být ekonomicky soběstačná. „Klubová scéna v podstatě zaniká, protože není podporována. Mým úkolem jako členky výboru pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči je navrátit objektivní pohled na kulturu jako takovou, nezabíjet dobré projekty tím, že je město nepodpoří. Úroveň národa se pozná podle úrovně kultury a zde se obávám, že ztrácíme ze svého dobrého jména,“ dodává Jaroslava Janderová.