25. února 2015

ODS: 3 dny nemoci na účet zaměstnavatele? Nesouhlasíme!

ODS nesouhlasí s návrhem, který Senátu předložil Zdeněk Škromach. Ten usiluje o návrat vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Občanští demokraté se obávají, že zrušením třech dnů neplacené nemocenské dojde k tomu samému efektu jako při zrušení zdravotnických poplatků: zneužívání zdravotní péče.

ODS také vadí, že nemocenskou má platit zaměstnavatel, který již hradí za své zaměstnance vysoké zdravotní pojištění.

Senátor a podnikatel Jaroslav Zeman se proti návrhu ostře postavil: „Proplácení prvních třech dnů nemoci přinese jen další zátěž pro zaměstnavatele, ať už jsou to obce, kraje, stát či podnikatelé. Předložený návrh navíc jasně neříká, kdo to všechno zaplatí. Je to takové perpetum mobile, kdy všichni dostanou peníze, ale nikdo to nezaplatí. Tak to stojí v důvodové zprávě předkladatelů. Stát vybírá sociální a zdravotní pojištění, ale zaměstnavatelé mají nemocenskou platit místo státu.“

S návrhem nesouhlasí ani expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová: „Je třeba připomenout, že první tři dny dovolené byly nejvíce zneužívanou částí pracovní neschopnosti. První tři dny pracovní neschopnosti mají především regulační dopad. Jednoznačně se prokázalo, že nikdo nestrádá, v případě, že první tři dny nemá hrazenu pracovní neschopnost. Tato vláda si chce takto nakoupit přízeň lidí, kteří chtějí zneužívat peníze z balíku sociálního systému na úkor skutečně potřebných.“