24. února 2015

ODS: Registrační pokladny ohrozí drobné živnostníky

ODS odmítá návrh zákona o elektronické evidenci tržeb z dílny ministerstva financí. Občanští demokraté podporují opatření, která povedou k lepšímu výběru daní, nesmí to však být neustálá represe drobných a poctivých podnikatelů.

„Vidíme neustálou expanzi státu na úkor našich svobod. Vidíme, že vláda nedůvěřuje lidem. Ze státu se stává ‚Big Brother‘, který nás utiskuje stále víc a víc,“ komentuje návrh poslanec Zbyněk Stanjura

Občanským demokratům vadí, že Andrej Babiš chce udusit drobné podnikání: „Tím nahrává zejména velkým podnikům. Odmítáme princip kolektivní viny ve stylu ‚co živnostník, to zloděj‘, jak navrhuje ministr financí. Vláda chce vybrat více peněz do státní kasy, zároveň ale rozhazuje: jenom letos navýší provozní výdaje o 10,5 miliard. Vládní hostinu tak musí zaplatit aktivní a pracovití lidé. Těm navíc vláda škodí dlouhodobě: nejprve omezila paušály, zavedla povinné kontrolní hlášení. Nyní chce zakázat prodej o svátcích, zvýšit odvody sociálního a zdravotního pojištění,“ vysvětluje Stanjura.
 
ODS kritizuje zejména nárůst nákladů, které pro drobné podnikatele vznikají. Jedná se například o pořízení pokladen, licencí, nebo platby za přenos dat. Opatření navíc nepřinese dlouhodobé pozitivní výsledky, jak dokládá zastupitelka hlavního města Prahy Alexandra Udženija: „Je to další represe a šikana poctivých podnikatelů. Pan Babiš by měl občanům odpovědět na otázky: Jaké budou náklady státu na tento megalomanský systém? O kolik se sníží počet živnostníků a podnikatelů a vzroste nezaměstnanost? A proč nás Andrej Babiš neustále porovnává s Chorvatskem, které nám ekonomicky nesahá ani po kolena?“ Občanští demokraté tak poukazují na rozdílnost obou zemí. „Chorvatsko trpí mnohem vyšší mírou šedé ekonomiky, vyšší nezaměstnaností, tamní státní kasa vybrala o 5 miliard méně, než předpokládala. Andrej Babiš zamlčuje, že mnoho živnostníků v Chorvatsku kvůli nařízení podnikání muselo ukončit,“ dokládá Udženija.
 
Co opatření pro živnostníky znamená? Mnoho malých živnostníků bude muset svou činnost ukončit. Vzroste nezaměstnanost, sníží se kvalita služeb. „Stát se úplně utrhl ze řetězu. Místo, aby podporoval aktivní a pracovité lidi, tak je likviduje,“ vysvětluje expert ODS pro ekonomiku Jan Skopeček.
 
ODS zároveň přichází s vlastním řešením, jak zefektivnit výběr daní. „Základem mají být nízké a jednoduché daně, strana navrhuje jednotnou sazbu DPH. Cestou je i rušení zbytečných daní, proto předkládáme návrh na zrušení daně z nabytí nemovitého majetku. Plánujeme i zrušení silniční daně. Podnikatelům pomůže i odstranění zbytečné byrokracie. I proto jsme spustili projekt Úklid byrokracie, který už se chlubí mnoha úspěchy. Podařilo se například omezit povinnost pořizovat průkaz energetické náročnosti budov,“ doplňuje Skopeček