12. února 2015

Reakce na výroky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na adresu Západu

V rozpravě k tématu asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií dnes v Poslanecké sněmovně vystoupil Lubomír Zaorálek s kontroverzním projevem, v němž ostře kritizoval Západ a jeho hodnoty, a který nelze ponechat bez reakce.

 
  1. Je naprosto skandální, že ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zjevně nemá jasno v tom, jestli Česká republika je součástí západní civilizace, nebo nikoli. Za jeho jednostranné výpady vůči Západu a jeho historii by se nemuseli stydět ani nejkovanější kremelští propagandisté.
     
  2. Neuvěřitelné výroky typu připomínek nacistické minulosti zaznívají v době, kdy se těžce rodí příměří na Ukrajině. Vysílají tím do světa další negativní signál, že nemusíme být spolehlivým stoupencem NATO a západních zemí v současné zhoršené bezpečnostní situaci.
     
  3. Lubomír Zaorálek se tak staví vedle prezidenta Miloše Zemana, který je v zahraničí mnohými považován za stoupence ruských, tedy protizápadních zájmů. Tento posun v zahraniční politice České republiky je varovný a velmi nebezpečný. A nelze jej omlouvat složitou vnitrostranickou situací v ČSSD. Tady je ve hře ztráta posledních zbytků renomé České republiky, která se po Listopadu 1989 do nedávné doby jednoznačně hlásila k prozápadní orientaci a ke spolehlivému spojenectví v rámci NATO.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR