10. února 2015

ODS: Stále větší zásahy do soukromí si nesmíme nechat líbit!

Poslanci ODS odmítají snahy levicové vlády zasahovat stále více do života lidí. Jde především o omezování prodejní doby nebo zákaz kouření v restauracích. Ve Sněmovně budou také občanští demokraté řešit bezpečnostní situaci České republiky, které vláda nevěnuje dostatečnou pozornost.

 
 
„V souvislosti se situací v Sýrii budeme chtít po vládě jasnou bezpečnostní koncepci. Chceme vědět, jakým způsobem se postavíme k přijímání uprchlíků, zda se po skončení konfliktu vrátí zpátky. Uprchlíci by automaticky neměli získat české občanství,“ říká předseda ODS Petr Fiala. ODS také bude zajímat, jakým způsobem jsou financovány muslimské organizace v ČR. Dále vyvstává otázka bezpečnosti občanů České republiky, zejména v kontextu vyšší imigrace nejen ze Sýrie, ale i z Ukrajiny. „Jsou to dotazy také na Ministerstvo kultury, co říká na aktivity muslimů na našem území, co říká na jejich právo na mešity,“ dodává poslankyně Miroslava Němcová.
 
Občanští demokraté protestují proti snaze regulovat otevírací dobu obchodů. „Měli bychom být na pozoru, když se vláda rozhodne páchat dobro,“ připomíná předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podnikatelům totiž opatření sníží zisky, stát vybere nižší daně, zaměstnanci nebudou mít možnost vydělat si peníze, občanům bere možnost nakupovat. Opatření nás vrací do doby centrálně řízené ekonomiky, kdy stát rozhodoval o otevírací době provozoven.
 
Stejně tak ODS odmítá návrh plošného zákazu kouření v restauracích. „Normální je nekouřit, normální ale také je umožnit lidem, aby o svém životě sami rozhodovali. Sám jako celoživotní nekuřák chodím zásadně do nekuřáckých restaurací,“ dodává k postoji předseda ODS. Plošný zákaz kouření v restauracích vnímají občanští demokraté jako nesmyslný. Zejména se však jedná o zlovolný zásah do soukromého vlastnictví.
 
ODS věří, že lidé jsou rozumní, že mají právo se rozhodnout, kdy budou nakupovat a prodávat zboží, zda budou provozovat nebo navštěvovat kuřáckou restauraci. Proto poslanci ODS vládní návrhy, které omezují svobodu občanů, nemohou podpořit.