9. února 2015

Takzvaná dohoda s justicí je předčasná a vynucená

K takzvané dohodě vlády a justice je třeba zdůraznit, že se nejedná o dohodu a to proto, že justice napřed sevřela stát do kleští a poté si dnešní rozhodnutí vlády vynutila. Nešlo tedy o jednání dvou stran s rovnocenným postavením.

 
Je dobré vědět, proč jednání dopadlo, tak jak dopadlo. Výsledek pátečního jednání úzce souvisí se spekulacemi o odchodu ministryně Heleny Válkové z funkce a o jejím nahrazení Robertem Pelikánem. Ve vyšších patrech justice vznikla obava ze ztráty na ruku jdoucí slabé ministryně a z nástupu kohosi "cizího" a možná silnějšího. Připravili proto výslednou dohodu, aby měla Helena Válková alespoň nějaký mediální a politický úspěch a její případné odvolání se tak minimálně ztížilo. Podíl Heleny Válkové na autorství a výsledku tzv. dohody je nulový, nepočítáme-li v to odkývání justičního tzv. kompromisního návrhu. 
 
Vše se muselo odehrát do tohoto týdne, v němž se slovy pana Faltýnka má o budoucnosti Heleny Válkové rozhodnout. Proto ta rychlost jednání, jež byla ukončena předčasně a zbrkle. Zatím je na světě jediné rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci jediné soudkyně. Stát se musí pokusit dostat věc před Ústavní soud. A nejen to. Vláda by měla požádat předsedu Nejvyššího soudu, zda by nezřídil další senát Nejvyššího soudu pro vyřizování dovolovacích věcí pracovněprávního typu. Rozhodování o dalších žalobách soudců by tak nebylo monopolem jednoho senátu. Vznikla by tak i možnost projednat vše v tzv. velkém senátu složeném z 15 soudců Nejvyššího soudu, namísto jednoho tříčlenného senátu pro všechny žaloby soudců, který již rozhodl známým způsobem. Toto již měla učinit Helena Válková, ale ani se o to nepokusila. Páteční mediální dojemná show byla jednodušší a příjemnější. Zdánlivě výhodná "dohoda" z pátku je výhodná pro málokoho. Veřejnost nechápe, proč by měl stát vyplácet zpětně tak obrovské finanční prostředky a proč se tomu vláda de facto nebrání. A soudci a státní zástupci se mají vzdát podstatné části svých možná oprávněných nároků, a to na základě, jak se stalo zvykem, utajené politické hry horních pater justice, která potřebují udržet ve funkci "svou" ministryni. Ať to stojí, co to stojí.
JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení