26. ledna 2015

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl 1. místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem zhlédněte na ČT24.

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A mými prvními hosty ve studiu jsou tři europoslanci. Tím prvním je Kateřina Konečná, europoslankyně za KSČM, dobrý večer. 

 



Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:


Hezký večer. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ve studiu vítám také Petra Macha. 

 



Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:


Dobrý večer. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Za Svobodné a Jana Zahradila, ODS. Dobrý večer i vám, pánové. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Dobrý večer. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Začnu u vás, paní Konečná. Řekněte mi, nakolik je to podle vás pozitivní zpráva jak pro Řecko, tak řekněme pro Evropu? 

 



Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:


Pozitivní zpráva je to v tom, že se mění ten zavedený koncept. To znamená, že opravdu občané si zvolili svobodně, zvolili si naději, zvolili si snad i to, že už dále nechtějí pokračovat v té politice neoliberálních škrtů, že dále nechtějí být zajatci nadnárodních institucí a bank a že prostě chtějí tu svojí politiku dělat jinak. Toto Syriza slibovala. Samozřejmě je to také o očekávání celé levice, protože my si všichni přejeme, aby se to Syrize povedlo, protože čekají nás volby ve Španělsku, v Portugalsku, kde je to velmi podobný scénář, který může nastat. A já si myslím, že to, co Syriza dnes ukazuje a ukázala v těch předchozích dnech i debatách, je to, že prostě chce skončit s tou politikou škrtů, chce, aby to znovu bylo o občanech a nebylo to o těch institucích, které tam vládnou a rozhodují. A je evidentní, že rozhodují špatně ve chvíli, kdy pět let diktují podmínky a po pěti letech je ten dluh Řecka větší, než byl na začátku. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pánové, vy se díváte, a začnu u vás, pane Zahradile, na Syrizu také s takovou obrovskou nadějí, jako tady říkala vaše kolegyně z europarlamentu? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Já mám určitě trochu odlišný názor než paní Konečná, pokud jde o to nadšení. To já nesdílím nad vítězstvím Syrizy, protože já samozřejmě příliš mnoho sympatií k radikální levici nechovám. Ale určitě souhlasím s tím, že je to odrazem jistých chyb nebo špatné politiky Evropské unie, a dokonce bych si troufl říci, že není ani tak důležité, že Syriza je radikální levicová formace, protože v jiných zemích ta nespokojenost nabývá zase jiných politických forem, jako například ve Francii, kde se to zase zhmotňuje v Národní frontě paní Le Penové. Tam to má zase tu radikálně pravicovou podobu. Čili když půjdete do každé země dnes v Evropské unii, téměř do každé země, zjistíte, že je tam nějaký politický nositel radikální kritiky Evropské unie. A já myslím, že to je velmi špatné vysvědčení pro ten současný evropský politický establishment, který prostě nebyl schopen reagovat na změny, nebyl schopen tu evropskou architekturu přizpůsobit měnícímu se světu a všichni, i ti hlavní hráči v Evropské unii, všichni ti páni Junckerové a evropští lidovci a evropští socialisté pořád omílali heslo - více Evropy, více Evropy, více Evropy. No ono je vidět, že více Evropy vlastně nic neřeší a že potom ten radikalismus se může zhmotnit v národních volbách, v tomto případě v Řecku, příště to může být třeba ve Francii. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já nechci, aby to mělo negativní konotaci, pokud budete se Syrizou nadšen, tak to může mít pozitivní konotaci, každopádně souhlasil byste s tou premisou, že si Brusel za to může sám, ať to dopadlo jakkoliv a že za to může například i trojka, která prostě na Brusel, teda pardon, na Athény příliš tlačila? 

 



Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:


Já myslím, že za to může celý systém, který dotlačil Řecko do eurozóny a který neumožnil Řekům, řeckým politikům nést plnou odpovědnost za své kroky. Řecko bylo zvyklé celé léta hospodařit s deficitem, no a vždycky to řešilo tím, že natisklo peníze, inflaci měli 15, 20 %, a pak najednou se vzalo Řecko do eurozóny, a tak se tam vytratil ten prvek odpovědnosti. A tak je jenom logické to, co se stalo, ukazuje se, že prostě Řecko nemůže být v jedné měně s Německem nebo s Holandskem nebo s Finskem. Já bych si přál, aby politici, pan Juncker, paní Merkelová a další, ti, kteří celou dobu říkali, že euro nemá alternativu, že zachrání euro za každou cenu, aby konečně teď uznali tu chybu a aby umožnili Řecku odchod z eurozóny. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Souhlasíte s premisou, že trojka je v zásadě jaksi tou institucí nebo těmi institucemi, které nakonec vlastně dotlačily do Řecka tam, kde je v tuto chvíli? 

 



Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:


Určitě. Trojka byla ta, která vlastně od začátku razila politiku škrtů, která se dnes po pěti letech, a dneska už by se dalo říct, že je to vyzkoušený model, ukazuje nejenom v Řecku, ale i v řadě jiných států jako spíše politika, která nevede k ničemu dobrému. Koneckonců vy jste to tady dnes říkali, 25% nezaměstnanost, 60% nezaměstnanost mladých lidí, větší dluh, než měli na začátku. To znamená, trojka nic nepřinesla. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pardon, ale nemůžou, nemohou si za to Řekové taky trochu sami tím, že prostě si žili nad poměry, že utráceli víc, než v zásadě byli schopní vydělat? 

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:


Já bych se ptala po tom, kde byla ta prapříčina. A to, že vůbec Řecko vstoupilo do eurozóny, to je určitě věc, o které se jednou bude učit na vysokých školách, jak by to vypadat nemělo. A to já tu vinu za toto kladu ne až tak Řekům samotným, jako spíš právě Evropské komisi a panu Barrosovi, který 10 let zcela účelově manipuloval s finančními daty. Vždyť všichni věděli, už když Řecko do eurozóny vstupovalo, že to je finančně slabé, že to nemá žádné opodstatnění ekonomické, přesto ho tam potřebovali a já tomu rozumím, protože tam Němci prodávali a vyváželi ve velkém, dneska si Němci těch 5 let brali ty své dluhy zpátky, německé banky, francouzské banky. Takže je to, jak jsem řekla na začátku, je to o nadnárodním kapitálu, je to o bankách, není to o těch lidech. A v tom je ta podstata. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ano. Pane Zahradile. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Já tady musím souhlasit s panem Machem. Eurozóna, jak se teď ukázalo na tomto příkladu, má zásadní konstrukční vadu. Ta vada je bohužel neopravitelná, protože eurozóna dává dohromady ekonomiky, které jsou vzájemně nesoudržné. Skutečně není možné, aby řecká ekonomika, která je systémově jinak postavená, která má úplně jiné priority, měla jednu měnu s ekonomikou německou. Pokud tomu tak je, tak samozřejmě dříve nebo později se dostaneme do situace, kdy Řecko začne být obětí nějakých škrtů nebo úsporných opatření. To vede k radikalizaci nálad, radikalizace nálad vede k vítězství radikální levice. Ale ten prvopočátek skutečně je v tom, že Řecko vstoupilo do eurozóny, ve které vlastně nemělo co dělat. A já si myslím, že kdyby pan Tsipras byl poctivý, tak to svým voličům řekne a nebude jim říkat: nechceme už dál politiku úspor, ale chceme zůstat v eurozóně, protože obojí najednou opravdu chtít nemůže. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pojďme tedy jaksi do fáze, co s tím. Pane Machu, vy jste nedávno v jednom rozhovoru řekl, že Evropskou unii čeká neodvratně stagnace a postupný rozpad. To, co se teď stalo v Řecku, je to začátek toho, o čem mluvíte? 

 



Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:


Nepochybně, protože pokud noví řečtí politici zvolení, nová vláda, pan Tsipras a další, odmítají plnit ty podmínky, které jim diktuje ta trojka, Evropská centrální banka, Evropská komise, Mezinárodní měnový fond, no tak by neměli dostat další půjčku. I vláda Angely Merkelové to naznačila prostřednictvím týdeníku Spiegel, že pak by asi nastal odchod z eurozóny, protože když by Řecko nedostalo další půjčku, no tak mu nezbyde, než si začít ty peníze tisknout, než prostě vyhlásit znovu svojí měnu, není z toho cesta zpátky. Oni nejsou schopni vyrovnat rozpočet tím, že by vybrali více daní. A pokud v jejich plánu, té nové vlády Syrizy je vlastně zvyšovat sociální dávky a elektřinu pro chudé zdarma a podobně, no tak ten deficit pouze prohloubí. Není z toho jiná cesta ven, než návrat k drachmě. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Měla by se vlastně na druhé straně i eurozóna připravit na odchod Řecka? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Já myslím, že by bylo dobré, kdyby se eurozóna obecně připravila na to, že některý její člen jí může opustit, ale to je bohužel politicky neprůchodné. Celá ta současná evropská politická elita, celý ten establishment je vlastně postavený na tom, že vlezete-li jednou do Evropské unie nebo do eurozóny, není cesty zpátky. Já myslím, že... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Lisabonská smlouva vám to umožňuje v zásadě. 

 

 

 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Tuhle filozofii je zapotřebí skutečně změnit, že to nemůže být jednosměrná ulice, ale to právě ten současný evropský politický establishment není ochoten připustit z ideologických důvodů, protože by tím ztratil de facto jeden z důvodů své existence. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dobrá, ale...Ano, ano. 

 

 


Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:

 

Lisabonská smlouva na tomto vlastně nic nezměnila. Já chystám iniciativu, získávám pro ní podporu, aby se změnila smlouva, znovu aby se změnila, tak jak se změnila Lisabonskou smlouvu špatným směrem, aby se teď změnila znovu, aby bylo možné z eura odejít a aby nebylo povinné do eura vejít. Věřím, že tu iniciativu podpoří pan Zahradil, paní Konečná a mnoho dalších evropských poslanců, aby mohl Evropský parlament navrhnout změnu smlouvy, když to neudělala žádná vláda. A to je mi líto, že to zatím neudělala žádná vláda. Přál bych si, aby to nějaká udělala. Ale nyní opravdu nelze legálně z eura odejít. A já si myslím, že by bylo pro Evropskou unii lepší, kdyby přichystali takovou změnu, aby to šlo legálně udělat, protože když to neudělají, tak ten odchod bude chaotický. Jakmile chaoticky odejde Řecko, tak finanční trhy začnou jedině spekulovat, kdo bude další na řadě, čích dluhopisů se začnou zbavovat, kde vkladatelé se vrhnou vybírat peníze z bank. Přál bych si, aby to Evropská unie konečně uznala a udělala to prostě kultivovaně. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Já to určitě podpořím takové opatření na dobrovolný odchod z eurozóny. To je něco, co zcela nepochybně podpoříme. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A já se zeptám Kateřiny Konečné. Dovedete si představit a měla by eurozóna, respektive měl by Brusel se připravovat na jaksi řízený rozvod, pokud to tak nazvu? 

 



Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:


Já bych hlavně chtěla říct, že já jsem se tedy vrátila z Řecka a musím říct, že sami Řekové si nepřipouštějí, že by z eura měli odejít. To znamená, to strašení tím, a tím to všechno začalo, paní Merkelová, pan Juncker si na tom postavili svojí kariéru poslední měsíc, kdy strašili, že Řecko chce odejít z eurozóny a tak dál. Já si myslím, že se to ještě pořád dá zvládnout. Samozřejmě pokud se sami Řekové rozhodnou, že to nechtějí zvládnout s eurem, mělo by to být jejich právem, jako právem každého státu je vstoupit do eurozóny či z ní vystoupit. S tím určitě nemám problém. Já bych tedy... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dobrá, ale pardon, nebylo by to vysvobození jak pro Řeky, protože by měli svojí měnu, kterou by si sami mohli řídit, devalvovat a dělat si s ní, co chtějí, tak i pro Evropskou unii, že by za sebou nemusela táhnout ten balvan? 

 



Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:


Myslíte po pěti letech, kdy ti Řekové té Evropské unii, respektive tomu Německu či Francii platili ty obrovské dluhy a kdy vlastně si pouze Německo a Francie brala to, co jí nepatřilo a nedávalo se to těm lidem? To si úplně nemyslím, že je fér vůči těm lidem. Já si myslím, že dneska to musí být o investicích, určitě je to o jiném konceptu politiky, ne o tom neoliberálním, který selhává, ale například o tom sociálnějším a o tom, který bude zaměřený na investice. To ano. A pokud to půjde, nebo nepůjde s eurem, nechme tomu vývoj a čas. Proboha. Neříkejme teď tady, jak se Řecko rozhodne a jaké kroky reálně udělá. Oni mají den po volbách. Oni sami vědí dneska, co chtějí, ta naděje těch lidí je tam obrovská, já bych si moc přála, aby se nezklamala, protože musím říct a navázat na pana Zahradila, že pokud v Řecku Syriza neuspěje, tak už je to o tom Zlatém úsvitu či té nacionalistické straně, která tam dneska funguje, a to je určitě směr, kterým bych nechtěla, aby se Řecko vydalo. Ale pokud to Syriza zvládne a zvládne konsolidovat jak ty dluhy, tak zvládne například daleko víc investovat a nastartovat tu ekonomiku, tak to, jestli to bude s eurem, nebo ne, to ukáže čas, ale nerozhodujme to tady my jako Češi od stolu za Řeky. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To my určitě tady ve studiu nerozhodneme. Ale pane Machu, na druhou stranu je asi složitější otázka, jestli Řekové si mají nechat euro, nebo jestli se má institucionálně změnit ten systém? A mnohem jednodušší otázka, jestli by měli nějakým způsobem být oddluženi? A to buď způsobem, že budou ty dluhy jaksi umazány, nebo že jim bude prodloužena splatnost, to znamená, ve výsledku to může být stejné. Měli by Řekové mít možnost jaksi zbavit se části dluhů? 

 



Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:


Já teď nevím, jestli mám mluvit jako politik nebo jako ekonom, ale pokud jim bude odpuštěná část dluhu, dokonce kdyby jim byl odpuštěn celý dluh, tak to nic neřeší. Za prvé když jim bude odpuštěn celý dluh, tak to znamená, že Řekové nesplatí těch 240 miliard eur, které jim půjčili Finové, Němci, Španělé, prostě na který se složila eurozóna, na který přispěla Evropská unie a Mezinárodní měnový fond, jehož prostřednictvím jsme vlastně Řecku půjčili i my. Takže odpustit dluhy znamená, že by se tady těch 240 miliard eur nevrátilo těm, co je Řecku půjčili. Řecku už byla část dluhu odpuštěná, no a pokud se lídři Evropské unie v čele s paní Merkelovou rozhodnou, že v tom budou pokračovat, no tak to znamená, že přestane platit dluhy potom Španělsko, přestane je platit Portugalsko, nebude je platit Kypr a za chvilku bude muset odejít i Itálie a Francie, protože to nejde takhle. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Na druhou stranu, pane Zahradile, Řecko dluží, pokud se nemýlím, asi 170 % HDP, což je věc, která je aspoň v mých očích skoro nesplatitelná. To je taková koule u nohy, je to vůbec vyřešitelné,  bez toho aniž by nějakým způsobem se ten dluh umazal nebo aspoň ta jeho splatnost prodloužila?

 

 

Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Máte pravdu, že ta částka je dnes tak vysoká, že je v reálném čase v podstatě nesplatitelná. Na druhou stranu souhlasím s tím, že odpustit jí nebo to alespoň vyhlásit by byl obrovský morální hazard, protože to bude sloužit jako špatný příklad pro ty ostatní dlužníky. A já osobně se ale obávám, že lidé, o kterých tady hovoříme, paní Merkelová, pan Juncker a další, tedy členové toho evropského establishmentu, mají takovou hrůzu z toho, že by některý stát mohl uvažovat o tom, že opustí eurozónu čistě z ideologických důvodů, prostě jim to vadí vůbec jako nápad, že se budou snažit to nějak, lidově řečeno v uvozovkách, s tím Řeckem "uplácat", že část odpustí, část rozloží do nějakých dlouhých splátek, mezitím se budou snažit tu radikální náladu trošku neutralizovat, a může se stát, že s tím uspějí, že za dva, za tři roky tady ten fenomén té Syrizy prostě vyprchá. Ale to neřeší ten systémové problém té eurozóny, která prostě je v tuto chvíli špatně postavena, která má neodstranitelnou konstrukční vadu a v které by prostě některé země být neměly, nebo se z toho začarovaného kruhu nedostaneme. 

 



Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:

 
Jestli to můžu maličko doplnit. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Stručně, prosím. 

 



Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:


Pan redaktor to vlastně naznačil, že by to bylo dobré pro ty Řeky, oni si bohužel to řešení vystoupit z eurozóny, devalvovat měnu nezvolili, třeba si to jednou zvolí dobrovolně. Ale jako ekonom říkám, že to je jediné, co by jim pomohlo. Pokud se jim teď umažou dluhy, tak to nezmění nic na tom, že budou dál sdílet to euro, které je pro ně drahé a které způsobuje, že se tam nevyrábí nic, žádná auta se tam asi nevyrábí v Řecku, prostě se to nevyplatí, protože to euro je drahé. Takže Řecku by pomohlo, kdyby měli měnu, která by devalvovala, opět by tam začali jezdit turisti, opět by tam někdo otevřel továrnu, ve které by se něco vyrábělo, exportovalo. Takže to vymazání dluhů je jenom velmi krátkodobé řešení. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Přesně tak. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Vy jste mluvila o tom, že Řekové nechtějí vystupovat, nechtějí ani opouštět euro, je tedy východisko to takzvané umazávání dluhů? 

 



Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:


Je to, já bych řekla, že oni ani nemluví o umazávání dluhu, oni dneska mluví o nějaké změně toho dluhového rozhraní, to znamená, chtějí teď čas na to, aby se snažili rozjet právě tu investiční politiku, aby se snažili nastartovat tu ekonomiku ve prospěch svých občanů, znovu opakuji. A poté samozřejmě já si myslím, že dneska každý normální politik bere to, že když máte dluh, tak ho musíte splácet. Z druhé strany se ale domnívám, že pánové tady mluvili hypoteticky, že Španělsko, Itálie, Irsko mě napadá, to jsou přece všechno země, které prostě to umazávání dluhu budou dříve či později chtít také a bez toho, jak to uděláme v Řecku, protože také nebudou schopní to splácet. Prostě tady se nám otevřela obrovská bublina, spekulativní bublina. Tady dnes z jedné strany dáváme peníze ukrajinským oligarchům a z druhé strany říkáme, neodpustíme vám jako Evropané ani korunu. Vždyť to je přece systém, který je úplně šílený, kam jsme se dostali obecně v Evropské unii. Takže pojďme se racionálně a reálně bavit o tom, jak to udělat, ale rozhodně si nemyslím, že by to bylo úplně o odpouštění. Oni opravdu z toho, co já jsem tam slyšela teda za ty dva dny a koneckonců Tsipras s tím včera vystoupil na tom povolebním nebo dneska ráno možná na té svojí první řeči před veřejností a tam řekl ano, chceme, aby nám bylo umožněno, abychom to opravdu byli schopni alespoň zčásti splácet, tak chceme odklad, my nechceme odpuštění. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ano. Já dám krátký prostor, jenom velmi stručně, poprosím. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Zase to je začarovaný kruh. Mají-li se ty dluhy odpouštět, musí je někdo odpustit. To budou samozřejmě ty státy, z kterých ten finanční transfer do těch jižních států, do toho Řecka proudí, zejména Německo. A tam to půjde do té doby, dokud to německá veřejnost bude akceptovat. Už dnes máme v Německu politické strany, politické subjekty, které se velice tvrdě staví proti, pokud tato nálada převládne v Německu, v ostatních zemích, no tak to bude ne možná konec eurozóny, ale minimálně konec řeckého členství v eurozóně. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


My se k tomu Německu ještě dostaneme. Jenom velmi stručně vás poprosím, jestli můžu mimo téma Evropská unie a mimo téma Řecko, my se také v pořadu budeme bavit o pražské konferenci k výročí holocaustu. Tam se objevila informace, že se na té konferenci objevil ruský podnikatel Vladimir Jakunin, což je muž, který je blízký spolupracovník Vladimira Putina, zároveň je to muž, který je zařazen na sankční seznam USA. Je to podle vás správně, pane Zahradile? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Já jsem tam byl na té konferenci dnes odpoledne, dokonce si myslím, že ta zpráva, že tam je pan Jakunin, byla přejata z mého Facebooku, protože jsem si tam udělal fotku toho programu. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Tak tady máme přímo původce zprávy. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


...čerstvého programu, kde pan Jakunin byl uveden, zatímco v tom původním uveden nebyl. Já jsem slyšel zprávu, že ho pozval jeden z pořadatelů, Evropský židovský kongres. Pokud tomu tak je, tak si myslím, že jako jeden z pořadatelů, jako jeden z těch, kdo to platí a kdo to organizují, má na to samozřejmě právo. A já osobně si myslím, že je dobře, že tahle akce se v Praze koná. Je tady spousta vysokých politiků, je tady spousta... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dobrá, já jsem se ptal, my se k tomu dostaneme, pane Machu, krátkou reakci, jestli chcete. 

 



Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:


Já samozřejmě neznám pana Jakunina, to jméno slyším poprvé. Je dobře, že si připomínáme v České republice znova události Osvětim, vyhlazování a jestli není na našem sankčním seznamu, mohl přijet do České republiky, nevidím v tom problém. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím, ano. Vy s tím problém, předpokládám, mít nebudete. 

 



Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:


Vždy je věcí organizátorů, koho si pozvou a my bychom jim je neměli lustrovat ty lidi, je to jejich konference. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Paní poslankyně, pánové, díky za vaší návštěvu, za vaší účast ve studiu. Mějte se hezky, na shledanou. 

 



Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:


Děkujeme za pozvání. Na shledanou. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda strany /ODS/:


Na shledanou. 

 



Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:


Na shledanou. 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP