28. ledna 2015

3 selhání levicové vlády a 6 návrhů na zlepšení

ODS připravila pro levicovou vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL při prvním roce od jejího jmenování 6 návrhů, jak by se měla zlepšit. „Spíše než vláda naděje, jak o sobě tvrdila, je to totiž vláda beznaděje a nekompetentnosti,“ konstatuje předseda ODS Petr Fiala.

„Potřebujeme vládu, která bude řešit skutečné problémy této země, pomáhat aktivním lidem, bránit svobodu, neregulovat a bude chránit naše bezpečí – těžko říct, jestli to ale socialisté dovedou. Proto jim nabízíme řešení, která pomohou aktivním lidem, a vyzýváme vládu k tomu, aby naše návrhy splnila,“ říká Petr Fiala.
 

3 hlavní selhání vlády

Nárůst administrativy a finanční zátěže pro živnostníky místo slibovaného stabilního a přívětivého prostředí
Vláda například zavedla kontrolní hlášení DPH, připravuje registrační pokladny, omezuje daňové paušály, zrušila II. pilíř důchodové reformy aniž by věděla co dál, tedy mimo nápad předsedy důchodové komise Martin Potůčka zaplatit důchody z peněz živnostníků a firem.

Česká republika nemá čitelnou zahraniční politiku, a to vláda slibovala v programovém prohlášení jednotu a koordinaci vůči zahraničním partnerům.
Prezident a ministr průmyslu a obchodu kritizují sankce vůči Rusku, ministr zahraničních věcí je naopak podporuje a premiér váhá. Prezident chce bojovat proti Islámskému státu, ministr zahraniční je proti, jenže to je jedno, protože se ministr obrany hádá s náčelníkem generálního štábu.

Socialistické hospodaření s našimi penězi namísto slibovaných úspor
Klesají investice do vědy a výzkumu, měně peněz jde do veřejných staveb, za to provoz ministerstev stojí o 15,6 procenta víc a narůstají i počty úředníků – například ministerstvo zahraničních věci a ministerstvo obrany má nově devět náměstků.
 

6 řešení, která pomohou aktivním lidem

Zjednodušení daňového systému – snížení základní sazby DPH na úroveň 15% a snížení povinných odvodů zaměstnavatelů na sociálním pojištění zaměstnanců z 25% alespoň na 21%.
Jednoznačná a důvěryhodná zahraniční politika, kterou bude garantovat premiér – zpět do dlouhodobě budovaných pozic (pevná vazba v NATO, obrana lidských práv, sebevědomé vyjednávání v Bruselu, jasná migrační politika).

Plán pro české zdravotnictví – kvalitní koncepci včetně spoluúčasti pacientů například na nadstandardní péči.

Investice do přípravy stavby silnic a dálnic – napravit chyby ministra Prachaře, navýšit investice do přípravy projektů, realizovat výběrová řízení na připravené stavby a nebát se rozhodnout ve sporech, jako například v případě D3.

Větší investice do výzkumu a do zvýšení kvality vzdělávání – bez inovací a vědecké práce nemůžeme konkurovat zahraničním firmám.

Udržitelný důchodový systém – vláda nemá jasnou představu jak zabezpečit důstojné důchody i pro současné třicátníky, ale bojí se to říct nahlas. Chceme jednání.