14. října 2011

Podpora méně rozvinutých zemí EU je cestou ke konkurenceschopnosti

Cestou ke konkurenceschopnosti Evropské unie je podle českého premiéra Petra Nečase silná a efektivní kohezní politika. Uvedl to po jednání summitu zemí Visegrádské skupiny.

Česká republika, která je nyní předsedající zemí Visegrádské čtyřky, hostila v pátek 14. října v Praze summit, na nějž se sjeli předsedové vlád Maďarska Viktor Orbán a Polska Donald Tusk. Slovenskou republiku zastupoval její velvyslanec v Česku Peter Braňo. Český premiér Petr Nečas je přivítal na společném jednání v prostorách Senátu Parlamentu ČR.

Předsedové vlád jednali především o novém víceletém finančním rámci EU pro roky 2014 až 2020, energetických tématech, probírali také aktuální situaci na západním Balkáně, vývoj projektu Východního partnerství a situaci v eurozóně. Diskuze byla též o tématech nadcházejícího jednání Evropské rady v Bruselu, které bylo přesunuto na neděli 23. října.

Premiéři zemí Visegrádské skupiny probrali možnosti sjednocení vystupování na půdě Evropské unie při projednávání podoby příštího víceletého finančního rámce na období let 2014 až 2020, které předseda české vlády označil za klíčové téma. Těžištěm této diskuse byla především budoucnost kohezní politiky EU.

"Usilujeme o co největší koordinaci v rámci Visegrádské skupiny. To, co nás nejvíce spojuje, je kohezní politika. Chceme silnou a efektivní kohezní politiku, která bude podporovat především konkurenceschopnost Evropy a Evropské unie v globální konkurenci, ale která zůstane i nadále ve svém hlavním cíli nástrojem, který má přispívat k podpoře méně rozvinutých států a regionů a současně přispívat tímto způsobem ke konkurenceschopnosti," uvedl po schůzce předsedů vlád český premiér Petr Nečas.

Kohezní politika tvoří též základ pro předsednickou deklaraci České republiky, jež stojí v čele Visegrádské skupiny od letošního června. "Tato deklarace shrnuje naše společné zájmy v této oblasti a v příštích týdnech společnou pozici dále rozpracujeme," dodal český ministerský předseda. Česká vláda klade důraz zejména na posilování konkurenceschopnosti evropské ekonomiky, a to především prostřednictvím dokončování vnitřního trhu.

Šéfové vlád Česka, Polska a Maďarska se na summitu věnovali také aktuálním otázkám energetiky, především rozvoji energetické infrastruktury a vzájemnému propojování energetických sítí ve středoevropském regionu. "Především jsme se soustředili na propojení severojižního propojení," řekl premiér Nečas s tím, že se svými protějšky projednali také plynovod Nabucco.

V oblasti energetiky se premiéři Česka, Maďarska a Polska věnovali také energetickému mixu. Premiér Petr Nečas zdůraznil, že je potřeba, aby v tomto směru zůstaly naše země konkurenceschopné. "Všechny země Visegrádské čtyřky se shodly, že není správné ustupovat od jaderného programu a jaderná energie má zůstat součástí energetického mixu," prohlásil český předseda vlády.

Zdroj: www.vlada.cz