16. ledna 2015

Pocta Janu Palachovi a Liviu Babesovi

Projev senátorky Veroniky Vrecionové na pietním vzpomínkovém setkání u památníku Jana Palacha v Mělníku.

 
Vážený pane starosto, páni velvyslanci, vážené dámy, vážení pánové, 
 
dnes si připomínáme osud, myšlení a hodnoty dvou  mužů - Jana Palacha, studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Liviu Cornela Babese - rumunského elektrikáře a malíře, kteří obětovali svůj život za ideály pravdy a svobody, za svou vlast. 
 
Jsem přesvědčena, že Jan Palach a Liviu Cornel Babes patří mezi jedny z největší osobnosti druhé poloviny dvacátého století. To, že byli ochotni pro věc národa a společnost položit vlastní život, neztratilo nic ze své aktuálnosti ani na prahu jedenadvacátého století. Stupnice hodnot, pro kterou je člověk schopen nejen žít, ale i zemřít, má velkou výpovědní sílu.
 
My všichni, kteří jsme se tu dnes sešli, a spolu s námi obrovský počet lidí u nás i v mnoha dalších zemích světa, si uvědomujeme smysl a význam činu, ke kterému se Jan Palach, Liviu Babes, či ostatní odhodlali a oceňujeme ho jako nejvyšší možnou oběť, kterou mohli naší společnosti přinést.  
 
Tyto činy dodnes zůstávají nejsilnějšími příběhy 21. století. Vážíme si těch, kteří svým jednáním určili měřítko morálního života, definovali velikost a smysl lidské existence. Ta je přitom člověku neustále přítomnou výzvou: výzvou k obraně svobody, výzvou k odmítnutí všech ideologií, které vnímají člověka jako pouhý prostředek, nikoliv jako cíl. Činy hrdinů, o kterých máme tu čest hovořit, jsou v našich dějinách natolik mimořádné, že nesmí být nikdy zapomenuty, ale ani jakkoli umenšovány.
 
Pevně věřím, že jejich čisté oběti nebude nikdy zapomenuto. Čest jejich památce. 
Ing. Veronika Vrecionová

senátorka PČR
zastupitelka
místopředsedkyně oblastního sdružení

Štítky:
projev