15. ledna 2015

Skutečná reforma penzí je v nedohlednu

Důchodová komise by se na základě dnes prezentovaných výstupů měla sama rozpustit. Je totiž zřejmé, že jejím jediným cílem bylo poskytnout vládě alibi ke zrušení II. pilíře a před veřejností vzbudit dojem, že tak vláda činí na základě odborných argumentů. Dnešní výstupy Potůčkovy komise, zavírající oči před demografickým vývojem a neudržitelností penzijního systému, to potvrzují.

Komise vládě navrhla zrušit II. pilíř penzijního systému a nyní přichází už jen s několika dílčími opatřeními, které nemohou významně pohnout s dlouhodobou neudržitelností penzijního systému, který je a stále bude pod větším tlakem trendu stárnoucí společnosti.

Potůčkova komise ani zdaleka nenavázala na dřívější Bezděkovu komisi, ve které byly na odborné úrovni analyzovány a porovnávány různé varianty penzijních systémů, což nabízelo politické reprezentaci možnost při reformě penzijního systému volit ze skutečných a prodiskutovaných variant. Vláda tak ruší II. pilíř, aniž by měla alternativní reformu důchodového systému byť jen na papíře. Je to přístup krátkozraký, beroucí v úvahu jen aktuální politické body bez ohledu na budoucnost české společnosti.

U ČSSD je takové chování pravidlem, uvidíme, zda ho budou respektovat i ostatní koaliční partneři. Zejména pro dnešní mladou generaci je to velmi špatnou zprávou. Je potřeba jí nahlas říci, ze skutečná reforma penzí je v nedohlednu a o to více musí spoléhat na vlastní odpovědnost a začít se na stáří zajišťovat co nejdříve sama.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS