14. ledna 2015

ODS nesouhlasí s automatickým trvalým přesídlením 15 syrských rodin

ODS nesouhlasí s automatickým trvalým přesídlením 15 syrských rodin, jak schválila vláda, humanitární pomoc uprchlíkům však vítá. Podle Petra Fialy je třeba zpřísnit imigrační politiku EU, stejně jako tresty teroristům a zároveň odmítnout snahy EU zavést kvóty po přijímání uprchlíků.

 
„Podporujeme přijetí uprchlíků pouze po dobu trvání nutné léčby, kterou ve svém regionu nemohou podstoupit. Takto Česká republika v minulosti již mnohokrát pomohla, například Libyjcům a Afgháncům sužovaným válkou. Odmítáme však, aby zde tito lidé automaticky zůstali, zejména pokud nemáme dostatek informací, zda budou schopni se dobře integrovat“, vysvětluje předseda ODS Petr Fiala. Zároveň je třeba odmítnout arbitrárně stanovené kvóty, jak navrhuje Evropská unie, které by ČR mohly zavázat k přijetí až tisíců běženců.
 
Vláda zároveň musí přijmout konkrétní opatření, která zajistí bezpečí a svobodu všem občanům ČR: „K těmto otázkám se musíme postavit otevřeně, nenechat se svazovat jazykem politické korektnosti a podobnými nesmysly,“ vyzývá Petr Fiala. Cestou k řešení problémů je například zpřísnění imigrační politiky Evropské unie. V žádném případě se nejedná o omezení schengenského prostoru, ale o nutnost být citlivější vůči motivacím těch, kteří k nám přicházejí z jiných kultur. 
 
V tomto kontextu musí vláda vyvinout tlak na integraci osob, které již na našem území žijí. Naše společnost nesmí ustupovat těm, kteří chtějí omezit základní občanské svobody. Nelze dopustit, aby se útoky proti podstatě demokratického státu množily a vedly k jeho destrukci.
 
Součástí přijatých opatření mají být i vyšší tresty pro ty, kteří spolupracují s teroristickými organizacemi. Není možné, aby lidé, kteří připravují útoky proti bezbranným civilistům, páchali tuto činnost bez obav z přísného trestu.
 
ODS bude iniciovat diskuzi o těchto tématech na půdě Poslanecké sněmovny: „Budeme se ptát ministrů, jaké konkrétní kroky vláda učiní, aby zajistila bezpečnost všech občanů. Budeme se ale také zajímat o aktivity muslimských organizací v České republice, stejně jako o způsoby a zdroje jejich financování,“ doplňuje poslankyně Miroslava Němcová.
 
Vzhledem k selhání politiky otevřené vůči skupinám, které se netají svou nenávistí k hodnotám západní společnosti, musí vláda situaci neprodleně řešit a představit komplexní imigrační strategii.