17. prosince 2014

Rozhovor pro EuroZprávy.cz

"Václav Havel byl prvním demokratickým prezidentem po pádu komunismu. Zůstává symbolem demokratických změn, našeho vstupu do NATO a EU," říká v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Od smrti Václava Havla uplynuly tři roky. Jak na něj vzpomínáte?
 
Václav Havel byl prvním demokratickým prezidentem po pádu komunismu. Zůstává symbolem demokratických změn, našeho vstupu do NATO a EU. S odstupem času se stále více ukazuje, že některé věci se měly dělat jinak. Osobně jsme vycházeli velmi dobře, i když jsme na některé problémy měli rozdílné názory, ale vzájemně jsme byli schopni si naslouchat.
 
 
Vybavíte si nějakou historku nebo zajímavou událost, která se vám stala a utkvěla Vám v paměti?
 
Nikdy nezapomenu na úsměvnou historku na Hradě při prezidentském setkání se senátory a jejich manželkami. Moje manželka chtěla fotku s prezidentem a tak jsme šli za ním a on v koutku jedl sušenky a s úsměvem řekl: "Ano, hned, jen dojím sušenku, oni my od rána nedali najíst." Bylo 17 hodin a fotku máme dodnes. I toto svědčí něco o charakteru Václava Havla.
 
 
Proměnilo se podle Vás během posledních tří let vnímání jeho osoby ze strany veřejnosti?
 
Čím delší odstup od úmrtí Václava Havla z něj dělá stále větší symbol přechodu od totality k demokracii. Je v pořádku, že takovým symbolem je. Bohužel někteří lidé nemají rádi velké symboly, a tak Václava Havla kritizují více než je zapotřebí.
 
 
Příjde mi, že lidé si Havla více váží v zahraničí než u nás. Co za tím podle Vás je?
 
Havel měl vedle velkého mezinárodního rozměru své politiky i domácí, vnitropolitický rozměr a to je, s odstupem času ta jeho slabší část. A také důvod, proč je v zahraničí vnímán bez výhrad, ale doma ne.
 
 
Spousta lidí na něj vzpomíná s úctou, jiní mu nemohou přijít na jméno. Čím je podle Vás způsoben tento názorový rozkol?
 
Neznám nikoho, kdo mu nemůže přijít na jméno. Kritizovat některé Havlovy kroky je ale v pořádku, i já osobně mu vyčítám přílišnou toleranci ke komunistům. Pokud mu někdo skutečně nemůže přijít na jméno, bude to nejspíš v osobní rovině, a to do věcného hodnocení Havlovy osobnosti nepatří, anebo to je zarputilý komunista, kterého listopad 1989 připravil o moc.
 
 
Jak hodnotíte osobu Havla v roli českého prezidenta?
 
Pomohl ke vstupu do NATO a EU, už za svého prezidentování se stal symbolem demokratických změn. To je nejvýraznější role jeho prezidentského období. Podle mého měl více tlačit na vyrovnání se s komunistickou minulostí. Dodnes nám to chybí a plodí nové křivdy.
 
 
Za co si Havla nejvíce vážíte?
 
Za jeho odpor vůči režimu v době nesvobody.
 
 
A naopak, co mu nikdy neodpustíte?
 
Možná zbytečnou vstřícnost ke komunistům.
 
 
Který Havlův citát nebo jeho myšlenka Vám nejvíce utkvěla v hlavě?
 
„Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu."
 

(Autor: Lukáš Kňažovický)
MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR