9. prosince 2014

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny k senátnímu návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě

Vystoupení poslance Ivana Adamce na 23. schůzi Poslanecké sněmovny k senátnímu návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě

 
Dámy a pánové, 
 
pan kolega Koskuba mi vzal část mého příspěvku přímo z úst, jak se říká i lidově jinak. Nicméně, chci říct jinou věc. Tady se mluvilo o tom, že to není politická záležitost, že jde jenom o regulaci. Tak s tím já teda nemůžu nikdy souhlasit, protože regulace přece, to je vysoce politická záležitost a regulujeme tady jenom část segmentu trhu. A regulace, prosím vás, já tomu rozumím, ale přece po mně jako po pravicovém politikovi nikdo nemůže chtít, že budu podporovat regulaci v jakékoliv podobě. Možná někdy to tady tak bylo, nicméně já to vidím jinak. To, že jsou obory, které musí pracovat o víkendech, o svátcích, to je jasné. Ale já jsem chtěl říct jinou věc. Ona to tady řekla paní kolegyně Hnyková, ono to začíná těmito svátky a za chvilku to budou další svátky, pak to budou neděle, pak to budou soboty. Pak řekneme, že v pět hodin už by krámy měly být zavřeny všechny a takhle budeme pokračovat. Prostě klasická salámová metoda.
 
A co se týká postoje odborů, tak si myslím, že úkol odborů, a teď mi odboráři prominou, je starat se, aby tady byla dobrá zaměstnanost, aby lidé dostali za svoji práci dobrý plat. A to si myslím, že tudy vede cesta. Pokud jsou tito lidé špatně placeni, tak je to práce pro odbory.
 
Děkuji vám za pozornost.
Mgr. Ivan Adamec

člen vedení poslaneckého klubu PČR
neuvolněný starosta města
předseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení