9. prosince 2014

ODS jednoznačně proti omezení prodeje o svátcích

ODS je jednoznačně proti tomu, aby stát obchodníkům přikazoval, kdy můžou a nemůžou mít otevřeno. Poslankyně a poslanci ODS proto odmítnou návrh senátorů ČSSD, kteří chtějí obchodníkům a zaměstnancům zakázat svobodu chodit do zaměstnání ve vybraných svátcích.

 
„Nejsem příznivcem jakékoli regulace trhu, v důsledku to má většinou opačný dopad, než se kterým byla přijata,“ říká Martin Kupka, místopředseda ODS. „Státní moc by měla zakazovat negativní činnosti. Krádeže, loupeže, vraždy. Ale neměla by plýtvat energií na zakazování legitimních a prospěšných činností, jako je třeba maloobchod,“ říká Martin Kupka.
 
Martin Kupka také upozorňuje na to, že senátní návrh stanovuje jen vybrané konkrétní svátky, kdy by velké obchody musely mít zavřeno. Není mezi nimi například 17. listopad, není mezi nimi výročí Mistra Jana Husa. „Jaký je rozdíl mezi zaměstnancem v supermarketu, na benzinové pumpě, v nemocnici, nebo kdekoli jinde? Proč je práce o svátcích pro některé zaměstnance špatná a pro jiné ne?“ ptá se Martin Kupka. „Jako pravicová strana hájíme individuální svobodu, toto opatření individuální svobodu jednoznačně pošlapává, a proto jsme proti,“ uzavírá Martin Kupka.