9. prosince 2014

ODS trvá na tom, aby Sněmovna projednala plíživé změny zahraniční politiky České republiky

Občanští demokraté trvají na tom, aby Poslanecká sněmovna projednala plíživé změny v zahraniční politice České republiky. ODS proto navrhne zařazení tohoto bodu na program aktuální schůze Poslanecké sněmovny.

 
„Svět není bezpečný. Na Blízkém východě roste hrozba Islámského státu. Vladimír Putin varuje západní spojence před tím, že Rusko nejde vojensky porazit a připomíná při tom vojenský střet s Hitlerem. V této situaci se velmi vážně musíme zabývat nastavením naší zahraniční politiky; musíme vyřešit nejednotnost naší zahraniční politiky,“ varuje předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala.
 
Petr Fiala poukazuje zejména na připravovanou novou Koncepci zahraniční politiky, kterou připravuje Ministerstvo zahraničních věcí a která se mimo jiné odkazuje na tradici reformního komunismu. „Proč měnit naší zahraničněpolitickou orientaci? Nevím od Listopadu 1989 o jediném problému, tak proč změny?“ ptá se Petr Fiala. „Pokud vláda chce Koncepci upravit, musí do toho zapojit stávající opozici a ne experimentovat s naší bezpečností,“ uzavírá Petr Fiala.