27. listopadu 2014

ODS pro vyslovení nedůvěry Junckerově komisi

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker čelil pouhé tři týdny po svém zvolení hlasování o nedůvěře. Důvodem je skandál Luxleaks, který Junckera spojuje s masivními daňovými úniky v Lucembursku. Podle ODS poškozuje Juncker důvěryhodnost své komise i celé EU a měl by sám odstoupit.

 
"Jean-Claude Juncker přežil hlasování o nedůvěře zejména díky hlasům eurolidovců a eurosocialistů, tedy i díky hlasům poslanců TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL. Tito poslanci mají tedy přímou zodpovědnost za to, že další setrvání pana Junckera v čele Evropské komise oslabuje jak její důvěryhodnost, tak důvěryhodnost celé Evropské unie," řekl po hlasování první místopředseda ODS Jan Zahradil. Již dříve také kritizoval skutečnost, že by měl být Junckerův skandál zneužit k harmonizaci daní v Evropě.
 
"Nedovedu si představit, co by se v komisi dělo, kdyby Česká republika zvýhodnila přes 300 podniků daňovou sazbou 1%. Tady bývalý lucemburský premiér říká, a dokonce se tím obhajuje, že to mohl udělat každý - jakoby řekl, že kdo to neudělal, byl hlupák. S tím já se nemůžu ztotožnit. Proto jsem hlasoval pro vyslovení nedůvěry," řekl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.