12. listopadu 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Další změna ve vládě Bohuslava Sobotky. Ministr dopravy Antonín Prachař se rozhodnul, že už v kabinetu být nechce, alespoň to tak tedy dnes veřejně řekl. Je to druhý ministerský odchod. Tentokrát ale ne tak poklidný, jako v případě eurokomisařky Věry Jourové. Prachař podle mnohých kritiků totiž svůj úřad nezvládal. Vítám vás u Událostí, komentářů. Dobrý večer. Ministr dopravy Antonín Prachař svou rezignaci nabídnul včera v noci hnutí ANO, a to ji přijalo. Už když ráno přijížděl na jednání vlády České republiky, tak bylo znát, že není ve své kůži. Jak se ukázalo o chvíli později, na vládu jel naposled. 

 



Antonín PRACHAŘ, odcházející ministr dopravy /ANO/ (záznam): 


Já nechci být dalším terčem jak ze strany opozice, tak ze strany médií. Včera večer jsem informoval předsednictvo hnutí ANO, že zvažuji svoji rezignaci, a tu jsem dnes v podstatě dopoledne dokončil. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Jeho nástupcem by mohl být ředitel společnosti Skanska Dan Ťok. Tento návrh už dostal od předsedy hnutí Andreje Babiše premiér Bohuslav Sobotka. Šéf kabinetu si s kandidátem promluví zítra. Vzápětí se však objevila kritika, že je Ťok ve střetu zájmů. On sám na to reaguje takhle. 


Dan ŤOK, kandidát hnutí ANO na ministra dopravy (záznam): 


Pokud bych se stal ministrem dopravy, tak mým zaměstnavatelem je stát a daňoví poplatníci a pracuju pro ně. Se Skanskou musím se držet na daleko, to byli bývalí kolegové. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


V Událostech, komentářích předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Dobrý večer. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Hezký večer. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Dobrý večer. 

 



Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


Hezký večer. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dobrý večer. 

 

 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Dobrý večer. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Vítejte u nás, pánové, všichni. Pane Faltýnku, proč Antonín Prachař odchází, když pracoval tak dobře, jak na brífinku říkal Andrej Babiš? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Slyšeli jsme stanovisko pana ministra jak na tiskové konferenci ráno, tak teď. Rozhodl se, že nechce dál podléhat tomu tlaku médií a opozice, když to řeknu jeho slovy. My jsme to diskutovali včera večer na předsednictvu. Já jsem potom s panem Prachařem o této věci mluvil. Je to jeho osobní rozhodnutí. Hnutí přijalo jeho rezignaci. Já bych chtěl říct a i touto formou poděkovat Tondovi Prachařovi za jeho práci, kterou udělal v pozici ministra za těch osm měsíců, protože ne všechno, co se udělalo, bylo špatně, jak jsme slyšeli na schůzích Poslanecké sněmovny. Konkrétně třeba určitě rozběhl potenciální další výstavbu dálnic tím, že jsme schválili zákon o výkupu pozemků, který urychlí výstavbu dálnic. Podařily se mu další věci. Co z mého pohledu asi pan ministr moc neuměl, byla otázka komunikace. Protože většinou to je tak, že média nezajímají konkrétní činy toho politika, ale spíš jak je umí prezentovat do veřejnosti. To se panu ministrovi Prachařovi moc v poslední době nedařilo. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Víte, já moc nerozumím tomu, když i on sám říkal nebo Andrej Babiš to říkal, dobře pracoval, vy tady vyjmenováváte konkrétní věci, co se mu povedly, tak jaký tlak, když dobře pracuje? Když někdo dobře pracuje, tak na základě čeho se na něj tlačí? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Já jsem to nedokončil, což v našich debatách bývá většinou obvyklé. Ale... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Řekněte to, prosím, stručně, jasně a výstižně. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Řeknu to stručně, jasně a výstižně. Z mého pohledu nebo z našeho pohledu, co se mu příliš nedařilo, byla otázka personální politiky, zejména v ŘSD, kde se střídali ředitelé a ta firma, která je de facto největším investorem v zemi, která by měla stavět, rychle stavět, to jsme slíbili koneckonců voličům. Navíc prostředky na výstavbu jsou k dispozici ve státním rozpočtu, tak místo toho, aby se stavělo, tak se neustále střídali ředitelé, a to z našeho pohledu byla chyba, a proto se i pan Prachař rozhodl, když se mu nepodařilo tuto situaci vyřešit, že bude rezignovat. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Vy jste tlačili na odchod pana Prachaře. Premiér Sobotka ho kritizoval. 

 



Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


Je pravda, že pan premiér několikrát řešil situaci na resortu dopravy, že tam byly výtky, které tady zmínil i pan Faltýnek, vlastně nepersonální nestabilita v některých důležitých organizacích, které spadaly pod resort dopravy, že tyto výtky tam byly. A na druhou stranu sociální demokracie respektovala nominaci hnutí ANO do resortu, které podle koaliční smlouvy ANO obsazuje. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili žádná jasná výzva, třeba Andreji Babišovi: Prachař nemůže být ve vládě, protože to nezvládá, nezvládá termíny, má personální chaos, což ostatně hnutí ANO teď tedy přiznává. 

 



Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


Já jsem u žádné takové výzvy nebyl, ale vím, že opakovaně se na koaliční úrovni, ale kultivovaně tedy, mezi koaličními partnery řešily některé problémy resortu. To je fakt. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Opozice byla hodně kritická. To tady pan Faltýnek zmínil. Dvě základní věci, které Antonín Prachař ve své funkci nezvládnul. 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Personální nestabilita nejenom v ŘSD, ale ve všech organizacích a i na samotném ministerstvu. Odklad mýta, odklad otevírání trhů na železnici pro soukromé dopravce. Taková protichůdná vyjádření: jeden den ministr ruší dálnici z Brna do Vídně, aby týden poté říkal, já jsem to tak nemyslel. Dálnice z Brna do Vídně bude a podobně. A my na rozdíl od ČSSD jsme vyzývali pana premiéra ještě v polovině října, aby odvolal ministra dopravy. A já jsem tehdy říkal vlastně ta samá slova, která dneska říkal premiér na svém brífinku. Ty samé věci kritizoval, jenže před těmi třemi týdny ho ještě premiér bránil, dneska ho nebránil. Já teda moc nevěřím tomu o té dobrovolné rezignaci. Člověk, který rezignuje, tak přece v pondělí dva dny před rezignací nevymění generálního ředitele Českých drah. Člověk, který ve středu rezignuje, přece nenavrhne ve vládě ve středu odvolat dalšího vysokého státního úředníka, tentokrát z Drážní inspekce. Ale bereme to jako vysvětlení. Já myslím, že to je trošku vynucená rezignace. My jsme po tom volali jako opozice. Tak s klasikem říkáme, lépe později nežli později. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Donutili jste Antonína Prachaře rezignovat? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Ne, v žádném případě. Já jsem s kolegou Prachařem diskutoval v posledních dnech, kdy jsme řešili tu nešťastnou mediální prezentaci, protože velmi záleží na tom, jak dokáže svoji práci prodat mediálně. To se kolegovi Prachařovi nedařilo. Ale já bych chtěl říct jednu věc, která by tady měla zaznít, protože pan Stanjura byl také ministrem dopravy, ten resort je velmi složitý, ta životnost ministrů je relativně krátká. A když přišel Antonín Prachař do tohoto resortu po panu Řebíčkovi, který záhadně zbohatl v této funkci, po panu Bártovi, který zastavil... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Tam byla ještě spousta ministrů dalších. 

 


Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Ale já jmenuju tyhle dva, konkrétně, který zastavil výstavbu, tak rozjet výstavbu v České republice v tom dezolátním stavu, v kterém se to ministerstvo nacházelo, není jednoduché. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To nejde za třičtvrtě roku alespoň základní kroky stihnout? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Pokud by se nám to podařilo personálně stabilizovat, což se bohužel nepodařilo v některých firmách, tak by se ta výstavba mohla rozjet rychleji. Já předpokládám, že dneska s novým ministrem s panem Ťokem se to pohne dopředu. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Stanjuro, bohatý ministr Řebíček, ostatně on přišel ze stavební firmy taky na ministerstvo dopravy. 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


To určitě není věc, kterou já budu obhajovat. Já jsem v té době nebyl v politice. Nebudu to obhajovat. Já vím, že se to jakoby vládním představitelům hodí, ale je to věc stará deset let, pokud se nepletu, nebo osm, teď ani to z hlavy přesně nevím. Musím říct, že ten resort je opravdu složitý, to já s panem Faltýnkem souhlasím. A musím taky říct, že tam špatně působil ministr Žák v Rusnokově vládě, kterou podporovala sociální demokracie. To je všechno pravda. Nicméně za takřka devět měsíců to kterýkoliv ministr, kdyby to zvládal dobře tu funkci, mohl stabilizovat, mohl rozběhnout, nemohl vyřešit všechno. To jsme ani po něm nechtěli. My jsme nejvíc kritizovali odklad rozhodnutí jak o tom mýtu, tak o té železnici. Kdyby se nějak rozhodlo, můžeme asi kritizovat. Nejhorší je ten odklad a nejistota, co se s tím pak bude dít. Nešťastné zásahy do rekonstrukce D1, kdy sám ministr rozhodl, že se nebude opravovat, ten úsek čeká do jara. Mnozí naprosto... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pojďme ale zpátky k tomu tlaku na Antonína Prachaře, možná i k tomu vnitřnímu tlaku. Marek Benda dnes v Interview ČT24 v podstatě nepochyboval o tom, že to muselo být připravené. Pojďme si ho poslechnout. 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/ /Interview ČT24, 12. 11. 2014/: 


Nečekal jsem to, my jsme vyžadovali jeho rezignaci už déle. Jenom jsem přemýšlel, co má znamenat minulý týden Babišův útok na pana ministra Němečka. Zřejmě to byla jenom předehra k tomuhle, protože předpokládám, že už to měli připravené a snaha odvést pozornost od ministerstva dopravy. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Je to vnitřní tlak na Antonína Prachaře, je to předehra před požadavkem na odchod Svatopluka Němečka? 

 


Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Vůbec ne. Tyto dvě věci spolu nesouvisí. A my jsme o tom dneska diskutovali poměrně dlouho na koaliční radě a kolega Dienstbier byl přítomen. Čili to může potvrdit. Já bych řekl, že my jsme si uvědomili prostě, že se to nedaří v tom resortu tak, jak jsme si představovali, a proto jsme to řešili. A pokud se týká ministra zdravotnictví, tam dlouhodobě ukazujeme na to, že do tohoto resortu jde ročně skoro 300 miliard korun, jsou to peníze nás všech... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Do zdravotnictví. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Do zdravotnictví. A my upozorňujeme na konkrétní věci, kde se domníváme, že se nehospodaří transparentně. 

 



Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


A proč až to teď zmiňujete, když říkáte, že to nespojujete. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pan Faltýnek dokončí větu. 

 


Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


My na nefunkčnost resortu ministerstva zdravotnictví z hlediska transparentnosti utrácení veřejných peněz upozorňujeme dlouhodobě. A jestli je to před půl rokem, včera, nebo zítra a bavili jsme se o tom i dneska na koaliční radě s panem premiérem, že budeme dál pokračovat, ale samozřejmě nechceme to hrát v osobní rovině. Je to nešťastné, že se to dostalo do té osobní roviny. Dneska jsme se dohodli, že to vrátíme... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

 
No, jste to tam dostali dost ostře taky. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


No, dobře. Ale tak jako první tisková... My jsme to řešili půl roku diskusí s ministrem zdravotnictví a s panem premiérem. A když pan ministr zdravotnictví udělá tiskovku a osobně napadne pana ministra Babiše, tak logicky následovala nějaká reakce a dostalo se to do té osobní roviny, a to si myslím, že není úplně šťastné. A dneska jsme se vrátili na koaliční radě ke stolu k řešení konkrétních věcí, které my jsme položili na stůl, a po návratu pana ministra Němečka z dovolené se k tomu vrátíme a budeme ty konkrétní věci řešit. 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Dienstbiere, je to předkrok před možným koncem Svatopluka Němečka na vládě? 

 



Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


No, to je právě to, že my to odmítáme spojovat. Pokud to takto bylo myšleno ze strany hnutí ANO, tak to bylo velmi, velmi nešťastné. To, že to tady pan Faltýnek najednou uvedl jako argumentaci v souvislosti s odchodem pana Prachaře, by mohlo naznačovat takové úvahy. Ale my odmítáme debaty typu kus za kus. Je odpovědností hnutí ANO, koho si nominovalo na ministerstvo dopravy včetně toho, jestli si ho odvolá, anebo tedy přijme jeho rezignaci a navrhne jiného ministra. Je zase odpovědností sociální demokracie, koho má ve svých resortech.

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


A vy jste si dnes na té koaliční radě řekli co? Je tedy klid, už se nebudeme vzájemně posílat do blázinců a na protialkoholní léčení. 

 



Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


Já doufám, že tento způsob výměny názorů přes média ustane. Pan Němeček uvedl některé skutečnosti, které zřejmě pana Babiše poněkud nadzvedly. Na druhou stranu mohl reagovat klidně, mohl říct, ať se klidně prozkoumají vztahy Agrofertu se Státními hmotnými rezervami, pokud tam nic není, tak takové prozkoumání nemůže být jistě na škodu. Stejně tak pokud Andrej Babiš  obviňoval pana Němečka z nějakých nákupů zdravotnické techniky, kde proběhla nějaká trestní šetření i jiné kontroly, tak je možné jistě provést další kontrolu z nějakého podnětu, ať se tyto věci vyjasní. Ale o tom lze diskutovat poměrně klidně. Zbytečné tam bylo takovéto osobní obvinění, ta osobní rovina. To by se asi v politice nemělo používat. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Takže jste si slíbili klid. Tohle nebudou útoky na pana Němečka už. 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Do příštího tweetu. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Slíbili jsme si, že budeme ty konkrétní problémy řešit ve věcné rovině, nikoliv v osobní rovině. My jsme předložili deset konkrétních bodů panu premiérovi, kde se domníváme... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Co v nich je? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Nehospodárné utrácení veřejných prostředků v resortu ministerstva zdravotnictví. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

 

Čili konkrétní poukazy na konkrétní věci. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Konkrétní, na konkrétní věci na konkrétní kauzy a dohodli jsme se, že to budeme řešit, že to je vážná situace. A po koaliční radě jsme to veřejně prezentovali, že tyto věci budeme společně řešit. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Je tady ta rozpojka, končí tímto vysvětlení pro vás ta souvislost Prachař - Němeček? 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Nekončí. Ještě k tomu vysvětlení. To jsou fakt jako pohádky pro Večerníček. Pan ministr Prachař nabídl v noci rezignaci, abyste ráno oznámili, že manažer významné stavební firmy si to přes noc za tři hodiny rozmyslel a do té ministerské funkce nastupuje. Já tomu prostě nevěřím, nemám to jak dokázat, podle mne takové rozhodnutí není úplně jednoduché pro kandidáta na ministra, protože úplně se obrací jeho profesní kariéra. Nevěřím tomu, že když v noci někdo navrhne, že ráno už je nový kandidát, který do včerejší noci netušil, že by z privátního sektoru přešel do státních služeb. Tomu prostě nevěřím. Ta souvislost je evidentní. A pánové se to snaží tlumit a bagatelizovat, ale přece ta vyjádření jsou naprosto nepřijatelná. A já nevím, kdo má pravdu. Ale říkat o kolegovi, že je alkoholik, že potřebuje psychiatrické vysvědčení a že si z veřejných peněz postavil... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To jsme teď slyšeli, že už si slíbili, že ne. 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Dobře, to je ještě osobní útok. Já vás, že osobní útoky, ale obvinění, že si z veřejného zdravotního pojištění někdo postavil vlastní rodinný dům, to už není osobní útok, to je kriminalizace, to je úplně něco jiného. Já souhlasím s tím... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale tady bude trestní oznámení, o tom pan Babiš... 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


To já nevím. To, to... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No, slíbil ho pan Babiš. 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Jestli pan ministr financí slíbil, že podá trestní oznámení, má to právo jako každý jiný. Ale tohle všechno devastuje důvěru v politiku. Já souhlasím s tím, že se mají věci řešit jasně, věcně. Máme se dohadovat o věcných řešeních, o tom, zda někdo přináší lepší či horší, jestli ministr Němeček zvládá, nebo nezvládá resort. Jenom chci připomenout, prostě není pravda, že resort nebo ministerstvo zdravotnictví 300 miliard. To není pravda. To mají zdravotní pojišťovny. To nejsou peníze ve státním rozpočtu. To prostě ten ministr a já ho nechci hájit, ani není důvod, abych ho hájil. To je prostě chybný pohled, ty pojišťovny nejsou státní, zatím, naštěstí, doufám, že nebudou. Ale to je něco jiného, jako když ministr dopravy řídí ŘSD, je to něco jiného zdravotní pojišťovny a ministr zdravotnictví. Tam ta přímá vazba a přímá... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Tak pojďme zpátky k ministru dopravy. 

 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Já jsem pro. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


K tomu budoucímu, k panu Ťokovi. Proč někdo, kdo se soudí, jehož firma, nikoliv vlastnicky jeho firma, ale firma, kterou řídil, se soudí se státem? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Já nevím, proč se soudí Skanska konkrétně se státem. Já nejsem... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ne, proč vybíráte člověka z takové firmy? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Já nejsem odborník na dopravu, já jsem zemědělec a předseda poslaneckého klubu. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ano, proč vybíráte člověka z takové firmy? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

 
Je to schopný manažer, který dlouhodobě řídil stavební firmu, velkou stavební firmu, která podniká nejenom v Čechách, ale v celé Evropě, a má zkušenosti s výstavbou. A když tam pan Ťok přišel do této firmy, tak tam zavedl principy, které jsou běžné ve Švédsku, které jsou kulturou celé té firmy, aby se nekradlo, aby se neuplácelo. A jako víme všichni, že Skansce po zavedení těchto principů v České republice významně klesly tržby. Takže my se domníváme, že pan Ťok je slušný člověk, který udělá pořádek ve výstavbě a zlevní jako ministr dopravy výstavbu v České republice. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A politická blízkost hnutí ANO ta taky hrála roli? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


S panem Ťokem komunikoval především pan Babiš. Já jsem osobně u těchto debat nebyl. Byl to výběr předsedy, který předložil toto jméno předsednictvu. Diskutovali jsme o něm v předsednictvu určitou dobu. Takže já bych nechtěl do toho... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Iniciativě ANO 2011 jsem projevil podporu jak za společnost Skanska, tak i za svou osobu. Potvrdil Aktuálně.cz Dan Ťok, 16. listopad 2011. Takže veřejná podpora, ministerská funkce. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Ale to je už dlouho, to je tři roky zpátky, ne, když je to 2011. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A to už neplatí ta podpora tedy. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Ne, to neříkám, ale vy tady říkáte nějakou informaci z roku 2011. 

 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Fakt si myslíte, že by se zítra mohl stát ministrem dopravy ve Švédsku dnešní šéf Skansky švédské? Fakt si myslíte, že by to ve Švédsku takhle prošlo a že by to bylo takhle jednoduché s tím, že ta firma dobře funguje, tudíž bude od zítřka ministr dopravy? Oba dva dobře víme, že to není možné. To není vůbec o osobě pana Ťoka. Já si myslím, že souhlasím s tím, že je zkušený a dobrý manažer. Ale jakoby mi to něco připomínalo, když nastupoval ministr Prachař do resortu dopravy, tak jsem slyšel, je to člověk vynikající manažer, který prokázal schopnosti v oblasti dopravy. Tady je jiný problém... 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Tady se neshodneme s panem Stanjurou, protože... 

 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Politická funkce, ministr... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A ten střet zájmů vám nevadí? Nechme taky pana Faltýnka. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Ne, tak střet zájmů, diskutujeme vlastně o vstupu ANO do politiky, kdy do vstupu našeho hnutí do politiky vlastně se tady střídali dvacet let pořád stejní lidé, klasičtí politici typu pana Stanjury, typu pana Dienstbiera. 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Nebo pana Faltýnka, byl 18 let politik za ČSSD. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


To je pravda, byl jsem komunálním politikem, ale živil jsem se normální prací celou dobu, vlastně třicet let jako jsem pracoval v zemědělství. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To vypadá, že jako politik už se neživíte normální prací. 

 


Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


Vy jste ve funkcích mnohem déle než já, pane Faltýnku, a bylo to v sociální demokracii. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


V komunální úrovni. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pánové, zpátky k panu Ťokovi. Přes noc, přes noc ministrem, jestliže to tedy vzniklo včera na základě té rezignace. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Ne, ne, ne, tohle nevzniklo včera. Já jsem říkal, že pan Ťok diskutoval s panem Babišem. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Takže se to připravovalo a pak se to oznámilo panu Prachařovi?

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Ano. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Pan Ťok diskutoval s panem Babišem a v rámci hnutí jsme řešili situaci na resortu dopravy a došli jsme k závěru po diskusi s panem Prachařem, že bude lepší pro ten resort a pro naše hnutí, když pan stávající ministr bude rezignovat a nahradí ho pan Ťok. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Vy s panem Ťokem jako sociální demokracie nemáte problém, platí, je to věc hnutí ANO.

 



Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


Já pana Ťoka osobně vůbec neznám, takže nejsem schopen komentovat jakkoliv jeho schopnosti vykonávat funkci. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ta fakta, jak tady byla popsána třeba, to vám nevadí. 

 



Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


Vím, že předseda vlády s ním má zítra schůzku tak, aby se s ním seznámil, aby si pohovořili o tom, jakým způsobem si představuje řízení resortu, a i o dalších souvislostech včetně možného střetu zájmu. O tom já vůbec nepochybuju, že i to bude předmětem debaty. Mě tady až teď trošku zarazilo, mě by vlastně asi vůbec nevadilo, kdyby pan Ťok podpořil hnutí ANO sám za sebe. Ta informace teď, že ho podpořil i za společnost Skanska, je asi trošku větší problém ve vazbě na jeho nástup na ministerstvo dopravy. Tady by tedy hnutí ANO mělo jasně garantovat tedy, že k tomu střetu nedojde. Teď nechci debatovat o tom, jakým způsobem by tato garance měla být dána. Nicméně k té vaší otázce, zda respektujeme nominaci hnutí ANO, v principu ano, pokud se tedy podaří vyřešit všechny problémy, pokud tam nebudou nějaké nepřekonatelné překážky. Já nebudu u toho rozhovoru, nebudu mít tuto zpětnou vazbu. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dobrá, pánové. 

 


Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


Vlastně až teď tady v té debatě mě některé věci zarazily. Předtím jsem doopravdy o panu Ťokovi vůbec nic nevěděl. 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Vy jste říkal, že s panem Faltýnkem nesouhlasí... 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

 
Mohu říct jako, když cituje tři roky starou informaci, jakým způsobem tedy firma Skanska, jakým způsobem konkrétně podpořila naše hnutí, protože já třeba o tom nevím. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To jsou slova pana Ťoka, slova pana Ťoka potvrzená. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

 
Že bych se dozvěděl něco nového tedy, stejně jako pan Dienstbier. 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Vy jste říkal, že nesouhlasím s panem Faltýnkem. Já teda nevím v čem, já jsem jenom říkal, že si neumím ve Švédsku představit, to není žádný osobní úťok, útok na pana Ťoka. Já jsem říkal jiný problém. Já s panem Dienstbierem často nesouhlasím. Ale dovedu odhadnout jeho politické postoje, i když s ním nesouhlasím, tak je poměrně jasně definovaný. A když jste byl jmenován na Hradě ministrem, tak jste členem vlády, a my nevíme nic o názorech budoucího ministra dopravy na sociální systém, bezpečnostní politiku státu, daně, zdravotní systém. To všechno bude jako ministr dopravy řešit a my o tom nevíme vůbec nic. A to je věc, kterou já kritizuju. A není to osobní, je to takové vytažení někoho, o kterém nic nevíme. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


V tom se neshodneme. Já na to mám jiný názor. Já si myslím, že by to měl být především schopný člověk, manažer, který bude dobře řídit tento resort a dokáže ho zlepšit... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ano, což jsou argumenty, které už tady... 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


...což se minulým ministrům včetně pana Stanjury nepodařilo. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pánové, já vám musím poděkovat za vaši debatu a děkuju za ní, na shledanou. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:


Také děkuji, na shledanou. 

 


Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu /ČSSD/:


Na shledanou, hezký večer. 

 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Děkuji, na shledanou. 

Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení