11. listopadu 2014

Omluva za promarněný čas

Český sociální systém je nastaven tak, že přijde okamžik, kdy i při úplném zdanění všech příjmů nebude dostatek peněz na jeho udržení. I lidé, kteří nejsou experti na statistiku a demografii, vědí, že pro udržitelnost sociálního systému je třeba hlubokých změn.

 
Tyto změny musí vést k větší odpovědnosti jednotlivců, tak aby si každý za svého produktivního věku spořil na těžší časy ve stáří. Budoucí generace již nebudou schopny zaplatit důchody předchozím generacím a je férové tento fakt říci nahlas a dopředu.
 
Z těchto a mnohých dalších důvodů se realizovala důchodová reforma skrze zavedení tzv. druhého pilíře, který lidem umožňoval odkládat si v produktivním věku peníze na stáří. Tyto peníze přitom byly zhodnocovány a prostřednictvím zákonů i pojištěny tak, aby svým majitelům přinesly co největší užitek. Podobné systémy s úspěchem fungují ve většině vyspělých zemí světa a jsou doporučovány mezinárodními institucemi.
 
Současná vláda v čele se sociálními demokraty však z politických důvodů a bez hlubší ekonomické argumentace tento systém ruší. Nesnaží se opravovat chyby, nesnaží se přijít s novým systémem, jen slepě ruší práci svých předchůdců. Politicky je to zřejmě výhodné, ale z ekonomického úhlu pohledu je to katastrofa. Vracíme se totiž do bodu, o kterém víme, že je dlouhodobě neudržitelný. Důchodový účet tak dál bude generovat každoroční schodky a to i přes skutečnost, že v České republice máme jedny z nejvyšších sociálních odvodů v rámci Evropské unie.
 
Na celé situaci mě však nejvíce trápí lidský rozměr. Do druhého pilíře vstoupilo přes 80 tisíc lidí. Tito lidé ve svém volném čase vyvinuli úsilí, aby si mohli spořit na stáří a prokázali tak velkou míru zodpovědnosti. Nicméně současná vláda tyto lidi naprosto přehlíží a říká, že ve druhém pilíři nikdo není, a proto jej chce zrušit. Pro mě však 80 tisíc lidí není nikdo, já si jich vážím a chtěl bych se jim omluvit. Mrzí mě, že Váš čas byl kvůli špatnému rozhodnutí levicové vlády zbytečně promarněn a děkuji Vám, že myslíte na budoucnost.
 
Ing. Adolf Beznoska

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen oblastní rady