19. října 2014

Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu byl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

Celý rozhovor s předsedou senátorského klubu ODS Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout na TV Prima.



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pěkné dopoledne. Vítám vás u nedělní Partie televize Prima. Senátní volby jsou za námi, hlasy voličů změnily horní komoru parlamentu, tedy Senát. K urnám ale přišel v druhém kole rekordně nízký počet lidí. Co to bude znamenat? Na to se budu ptát svých hostů. Úspěšné kandidátky do Senátu Zuzany Baudyšové a dvou zkušených senátorů, kteří svůj mandát neobhajovali, ale mají s fungováním Senátu velké zkušenosti. Ve studiu vítám Zuzanou Baudyšovou. Dobrý den. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:

Dobrý den. 

 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Dobrý den. A senátora za ODS pana Jaroslava Kuberu. Dobrý den. 

 


Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Dobrý den. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Během naší diskuse se k nám snad připojí i senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek, který sedí ve zpožděném vlaku ze Vsetína, přijde, zapojí se do diskuse, těšíme se na něj. V těchto volbách kandidovali tři ministři, jeden z nich pouze uspěl. Nicméně byl kolem toho jeden i docela velký politický konflikt, pojďme se na to podívat. 

 



redaktor /ukázka/: 


Lídr hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš ostře vystoupil proti současnému ministru dopravy Antonínu Prachařovi. Nelíbilo se mu, že chce sedět na dvou židlích - jako senátor a také ministr dopravy. Onen výrok ale podle politologů mohl ovlivnit 2. kolo voleb. 

 



Aleš BALCAR, politolog: 


Jeden z důvodů, proč volit pana Prachaře, by mohlo být to, že ho bude zastupovat v Senátu člověk, který zároveň sedí ve vládě a tím pádem má velký vliv. 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/: 


Problém pana Prachaře byl vyřešen, je to můj jako názor a nemyslím si, že ho to poškodilo, protože samozřejmě měl silného soupeře. 

 



redaktor: 


Ministr Prachař, který jako senátor neuspěl, vidí prohru v něčem úplně jiném. 

 



Antonín PRACHAŘ, ministr dopravy /ANO/: 


Prostě prohráli jsme, prohráli jsme v Lipníku, v Hranicích na Moravě, ve dvou důležitých městech. A to je pro nás signál, že bychom se měli zaměřit daleko víc. A prohráli jsme tam i s obecním nebo v členech do obecního zastupitelstva a radách měst. 

 



redaktor: 


Kumulované funkce jsou přitom mezi politiky zřejmě běžné. Třeba Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranné služby a kandidát na senátora. Nebo David Rath, lékař, hejtman a ministr zdravotnictví. 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ /konec ukázky/: 


Mně se to nelíbí, tak já, se zeptejte tady pana Faltýnka, já jsem taky hnutí říkal, že tam nechci sedět a poslouchat ty nesmysly. I pan Prachař, který je z praxe a není na to, aby přednášel tam nějaké záležitosti, tak jsem vyslovil svůj názor. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Paní Baudyšová, vy nejste členkou strany, nicméně jste kandidovala za hnutí ANO právě Andreje Babiše. Co říkáte na postoj šéfa této strany, který veřejně peskoval svého ministra, že chce zvládat dvě funkce? 

 


Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já se domnívám, že pan předseda Babiš ví, o čem hovoří, pana ministra Prachaře, dobře zná. A má právo říct názor na aktivity nebo na slučitelnost či neslučitelnost dvou důležitých funkcí. A je to jeho odpovědnost a samozřejmě rozhodnutí pana Prachaře. Já bych řekla, že sama někdy jsem byla překvapena, kdy jsou slučitelné vlastně i posty ministrů a velmi zodpovědných resortů nebo tím nechci říct, že některé resorty jsou méně a více prací zodpovědné. A k tomu ještě funkce v horní nebo dolní sněmovně. Tak jsem říkala, no, jsou pánové dobří a pravda, kladla jsem si otázku, do jaké míry se zodpovědně dá tyto dvě funkce skloubit a v obou vlastně zodpovědně táhnout za provoz a mít náhon na změnu věcí. 

 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Vy sama v nadaci Naše dítě pravděpodobně skončíte, jak jste řekla, je to ten důvod, že se nedají všechny věci dělat na stejné úrovni. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já určitě nadaci neopustím, nechám si stoprocentně nějakou roli. Je to věc dohody se správní dozorčí radou. A je to přede mnou. Já hlavně zatím nevím, kolik času bude vyžadovat práce v Senátu, které se chci velmi zodpovědně věnovat. Takže, prosím, dejte mi, dejte mi čas pár týdnů a já věřím, že rozhodnutí bude ku prospěchu obou dvou organizací. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Děkuju. Pane Kubero, podle toho posledního průzkumu si souběh funkcí nepřeje 67 procent voličů. Není to jasný vzkaz politikům, jak by se měli chovat? 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Já nevím, jestli je to jasný, já už to dělám páté období na městě a třetí období v Senátu. A nevidím v tom žádný problém. Ten problém jsou samozřejmě peníze. Já jsem slyšel ten názor, ať si nechají dvě funkce, ale jeden plat. Náš Senát se teď proměnil už definitivně v ordinaci ve Valdštejnské zahradě, protože já nepotřebuju ani obvodního lékaře, protože už mám všechny obory zastoupené lékaři, lékaři jsou obvykle populární a dostávají se do různých funkcí. Skoro všichni si kupodivu nechávají svoji ordinaci, je to logické, protože oni můžou po jednom období skončit a ztratili by kontakt. Čili k paní Baudyšové, klidně zůstaňte šéfkou nadace, vůbec to nemá žádný vliv, stejně tak jako váš pan ministr financí je přece poslancem, takže to, že by byl pan ministr dopravy senátorem, by mu absolutně nevadilo, měli už jsme takových spoustu. Myslím, že i pan Čunek byl svého času ministrem a senátorem. O tom to prostě není. Je to o závisti a o penězích. A to, co kdo stihne. Já jsem nechyběl ani na jednom zastupitelstvu za celé období, ani na jednom plénu Senátu, samozřejmě je to náročné... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Já se ... 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


... ježdění, kdybych bydlel na Moravě, tak bych možná měl dopravní problém, viz to, co se stalo panu Čunkovi, když pojede s Českými drahami, tak není nikdy jistota, že dojede. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

 
Já se k tomu ještě, pane Kubero, dostanu, jak své dvě funkce zvládáte, já totiž ve studiu chci přivítat pana senátora za KDU-ČSL Jiřího Čunka. Jsem rádi, že jste dobře docestoval, dobrý den. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Dobrý den. Dobře, ale pozdě. Fakt ty České dráhy mě už začínají štvát. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Proto byste měli prosazovat, aby tam pustili soukromé dopravce, čemuž úspěšně bráníte. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pane Čunku, my probíráme problém souběhu funkcí. Jaký je váš názor, třeba premiér Sobotka z vaší vládní koalice veřejně se netají tím, že jeho hejtmani, pokud chtějí souběžně zvládat obě funkce, být i poslanci, tak veřejně poškozují stranu. Jaký je váš názor na toto vyjádření, poměrně ostré, premiéra? 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Určitě oni si vytvořili jaksi nějaké principy, ty principy měly být takové, že jeden člověk, jedna funkce. Ale ona je to otázka taky volby, ten senátor je přímo volený člověk, takže, když ti lidé ho nechtějí a řeknou - má tady paní Baudyšová, již moje kolegyně senátorka, má zůstat v nadaci, protože nechceme, aby měla souběh funkcí, tak ji nebudou volit, oni ji volili i přesto, že ví, že v té nadaci pracuje. Já jsem teda nezachytil, že byste předem slibovala, že odejdete třeba, takže to se týká všech ostatních, pak to ale se týká té osobní odpovědnosti, jestli ten člověk je schopen skutečně dobře tu práci vykonávat, ale to je druhá věc a je to velmi individuální u každého člověka. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Dobře. Já zůstanu právě u vás, pane senátore, vy zároveň usilujete o to znovu stát v čele města, byl jste členem zastupitelstva, vaši kolegové vydali před volbami vaše absence na zastupitelstvu, chyběl jste údajně na polovině zasedání, zároveň ale i u poloviny hlasování vSenátu. Není to právě ono, že nestíháte pořádně ani jedno, ani druhé. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


To jsem byl zastupitel, a to je tak, že ty termíny tvoří vždycky ten vedoucí. V tomto případě starosta s radou stanovují termíny zastupitelstva a ti se samozřejmě neohlížejí na nějaké zastupitele. Takže ta kolize tam byla velmi častá, samozřejmě, kdybych byl starostou, tak naplánuji termíny tak, aby tam žádná kolize nebyla. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Rozumím tomu, že pokud se tak stane, tak se postaráte o to, abyste nebyl největším absentérem ve vsetínském zastupitelstvu. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Určitě, no, to je samozřejmě, v tomto případě také, ale co se týká té účasti na hlasování v Senátu, tak my samozřejmě, tedy senátoři, kteří se věnují té práci, tak my víme, že jsou zákony, se kterými všichni souhlasí ve výborech a tak dále. A pak, když vidíte, že je tři čtvrtě sálu naplněno a vy sedíte vedle s nějakou návštěvou, tak tam neběžíte hlasovat, protože víte, že ten zákon projde tak, jak vy chcete. Pak jsou hlasování, takzvaná bojová, kde se střídáme u pultu a vysvětlujeme své názory a přesvědčujeme kolegy o tom, že právě tento pozměňovací návrh je správně, no, tak tam člověk být musí, ale takové ty přísně měřené věci, kolikrát on tam, on může dělat ten senátor, skutečně být s návštěvou a dělat daleko důležitější práci, než že zrovna právě zahlasoval, ale většinou v tom Senátu. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Já jenom jednu poznámku. To je vždycky mylný a všude to uvádějí ty různé destrukce státu a podobné vydírací organizace. Hlasování nemá žádný význam. Hlasování je to, že vytáhnete kartu nebo nehlasujete. To není o tom, jak kdo hlasuje a oni si vždycky vezmou statistiku hlasování, ti lidé tam jsou, dokonce sedí v sále a přesto nehlasují. To je normální součást politického boje. To není nic zvláštního. Takže ono někdy to má docela zajímavý význam, kdy se dá snížit kvórum, zvýšit kvórum a to už je politická práce, ale ne, že si vezmu z internetu, kolika se kdo zúčastnil hlasování. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pane Kubero, to téma vlastně není nové, které tady vytáhl pan Antonín Prachař, pan Antonín Prachař a jeho šéf Andrej Babiš, to téma se tady objevuje už mnoho let, v roce 2006 takový zákon o zákazu kumulací vetoval tehdejší prezident, vy se tomu už několik let bráníte, aby něco takového bylo upraveno, nějakým zákonem, proč, není to potřeba. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Je to jednoduché. Když jsem byl ve Spojených státech a starosta mi řekl, čeho všeho je členem, tak jsem tehdy omdlel, on byl asi v 18 organizacích. Mně to přišlo, že to vůbec není možné, aby to fungovalo. My třeba jako Teplice nejsme ve Svazu měst a obcí, protože jsme konstatovali, že nám nepřináší to, co bychom potřebovali a platí se akorát za každého člena do různých organizací. Ale přece jde o peníze. Nemůžu jedním dechem říkat, ano, můžete být hejtmanem a poslancem, ale budete brát jenom jeden plat. To je prostě nesmysl, pokud je to problém technický, že se to nedá zvládnout, tak to je legitimní, ano, tak to zaveďme. Ale pokud je jenom důvod ten, takže za jeden plat to zvládne a za dva platy to nezvládne, to je prostě nesmysl. 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


A nebylo, promiňte, nebylo by opravdu řešením to nějakým způsobem upravit v zákoně, paní Baudyšová. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já, jestli můžu ještě jednu poznámku, k Senátu je stále menší důvěra a můj názor na to je, že záleží na kvalitě senátorů, co, jak vlastně přesvědčí své voliče, že jsou schopni naplňovat to, co v tom předvolebním období slibovali, čili... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Paní senátorko, já se k tomu za chvilinku dostanu, budeme se o tom bavit, při tom tématu... 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Dobrá... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


...o té nízké volební účasti, nicméně, zkuste mi odpovědět, jestli zákon by nebyl vhodný, zákon, který byl omezil kumulaci funkcí politiků. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já se domnívám, vzhledem k tomu, že už roky se tady dohadujeme o tom, zda ta slučitelnost ano - ne a dva platy ano - ne, takže by nebylo špatný se dohodnout, že by to bylo upraveno zákonnou normou, proč ne. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Děkuju, pane Čunku. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Zákonná norma může upravovat cokoliv, ale jde o to, aby to nenarušilo ten normální běh života, a to je o té diskusi. Tam je vždycky spousta věcí, které se takhle viděno z venku, jako to je jasné, my tam máme velmi kvalitní například starosty, ať nemluvíme o sobě, tady máte, kolega Vícha, starosta Bohumína, je senátor a předseda senátorského klubu ČSSD. My jsme se znali i před tím, já vím, že to je velmi dobrý starosta, vidíte, vyhrává tam na celé čáře a těm občanům to nevadí. A to je právě to, kdo to stíhá, jsou lidé, kteří tu funkci nestíhají, ani když mají jednu jedinou a ještě ji navíc dělají blbě teda, nejenom, že ji nestíhají. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Děkuju, děkuju, dámo a pánové. Pojďme se teď podívat na výsledky. Paní Baudyšová, vy jste uspěla a pojďme si teď shrnout, úspěchy a neúspěchy jednotlivých stran a hnutí při těchto volbách do Senátu. 

 



redaktor /ukázka/: 


Ve hře bylo 27 senátorských křesel. Sociální demokraté jich získali 10. KDU-ČSL se zelenými 7. Hnutí ANO 4. ODS 2 křesla. Po jednom Starostové a Nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj, Strana soukromníků a Strana práv občanů. A takhle vypadala úspěšnost jednotlivých stran. To znamená, s kolika kandidáty vstupovali do 2. kola a kolik křesel nakonec získali. Sociální demokracie měla ve hře 19 kandidátů, uspělo jich 10. KDU-ČSL 11 a uspělo 7, z toho 3 ve spolupráci se Stranou zelených. Hnutí ANO mělo 9 kandidátů a získalo 4 křesla. Ze 7 kandidátů ODS zvítězili 2. Kandidáti TOP 09 sice figurovali ve 4 obvodech, ale nevyhráli ani v jednom. Starostové a Nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj, Strana soukromníků a Strana práv občanů měli ve 2. kole po jednom kandidátovi a všichni uspěli. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pane Kubero, ODS získala dva mandáty, úspěch, neúspěch, vzhledem k tomu, v jaké je teďka rozložení politického spektra? 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Ano, vy jste si odpověděla. Normálně by to byl neúspěch, ale v současné situaci, kdy obecně politické strany umírají na úbytě, ono se to zase vrátí, já jsem o tom hluboce přesvědčen, je to nakonec vidět na lidovcích, kterým blahopřeju, je to opravdu fenomenální úspěch. A my s nimi budeme spolupracovat, ono to tam nebude s tou koalicí v Senátu tak úplně jednoduché, jak si to představuje pan předseda Sobotka, ale to není podstatné. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Takže chcete říct, že ODS bude teď vaším partnerem, teda, pardon, KDU-ČSL bude vaším partnerem... 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Ona je naším partnerem pořád, on má jedinou nevýhodu, že když získá 3 zastupitele, tak chce 4 radní, ale to je už typicky lidovecké, s tím se musíme už naučit žít, s tím už nic neuděláme. Ale jinak je to rozhodně pro nás relevantní partner, na rozdíl od, ANO já říkám, že je jako kalové čerpadlo, a to se teď vůbec nedotýkám paní Zuzanky, ono nasává čistou vodu, ale nasává také bahno, stačí se podívat, kam přešly Věci veřejné, kam přešli členové ODS, kteří opustili ODS, tak skoro všichni kandidovali za ANO, takže ono to nebude tak dlouho trvat, až se ukáže, že politické strany nejsou, ono se říká, politika je svinstvo, ale jenom někteří politici se chovají svinsky, politika je normální věc, politické strany jsou normální věc. A to, co všichni teď chtějí, jak bude výborné, že ten Senát je složený z atomů, tak to vás ujišťuju, že to nebude výborné a paní senátorka to brzy pozná, co znamená být tam sám bez zázemí klubu a bez nějakého jednotného politického názoru, o tom se brzy přesvědčíme. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pane Čunku, je pro vás ODS v Senátu partnerem, přece jenom jste členy vládní koalice, máte v Senátu většinu... 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:

 
Tak především... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


... dovedete si představit, jak budete spolupracovat s ODS. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Především já musím říct, že každý senátor je pro mě partnerem. Já to neberu tak osobně. Pan kolega Kubera, protože ho znám, my nejsme tak partajně zaměřeni, protože podívejte se na ty senátory mnohé, kteří byli v roce 2008 za takzvanou "oranžovou tsunami" zvoleni, tak dneska, když kandidují sami, tak mají 2 procenta nebo 1 procento. Jde o to, aby do Senátu kandidovaly hlavně osobnosti a ne partaje, je hlavní význam Senátu, aby to byl, byla komora osobností. A pak jsem... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


To je samozřejmě ideální stav, ale tak se to děje. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:

 
Já si myslím, že děje, ale voliči ... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Existuje vládní koalice a přece jenom premiér Sobotka bude chtít, aby mu jeho zákony procházely Senátem a nebude chtít asi, aby se mu rozklížil jeho zákonodárný proces právě v Senátu, jak budete postupovat. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Víte, já chci taky spoustu věcí a nesplnily se mi, to si pan Sobotka musí na to zvyknout, že může chtít hodně věcí a nesplní se. Ale pravdou je, že my se snažíme vždycky dohodnout, nicméně když vidíme, že ten zákon je špatný, tak je mi úplně jedno, jestli ho předložil vlastní ministr nebo někdo jiný, zkrátka se musí opravit. A pak jsou ta politická hlasování, tedy to směřování té vládní koalice a tam senátoři by měli být trošku uvážlivější a ne - přišlo to z vlády, proto to schvalme. Tak se vytváří špatné zákony, takže ano, jsme ve vládní koalici, ale to neznamená, že nebudeme diskutovat s kolegy z ODS. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Dobře. Paní Baudyšová, šéf hnutí Andrej Babiš usiloval o 10 mandátů, tak se vyjádřil, má 4. Zaznívají komentátoři, že vzhledem k té politické síle ANO je to neúspěch, jak vy to hodnotíte? 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já myslím, že usiloval o 9 mandátů, dopadly 4. A domnívám se, že lépe 4 kvalitní lidi, než 9 různorodých. Ale co bych chtěla říct a připojit se i k panu Čunkovi, že skutečně jako ta stranická rivalita je mi velmi proti srsti, protože já pevně věřím, že všem nám jde o jedno, aby v této zemi se nám žilo líp, abychom tu byli spokojeni, aby lidé opět měli důvěru ve vymahatelnost práva, aby naše děti tady chtěly žít a proto nerozumím, s tím budu pracovat a s tím nebudu mluvit a s tímhle tím taky nemluvím, ten je takový, ten je makový. Já na to zírám a doufám, že se to prostředí skutečně změní na, na určitou kooperativnost, že si budeme rozumět a potáhneme za jeden provaz, abychom nejenom to, co jsme slíbili voličům, naplnili, ale aby skutečně jsme se v České republice začali na sebe usmívat. To si moc, moc přeju. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Kéž by vám tyto ideály vydržely ve vysoké politice. Pojďme se ale vrátit k vážnosti Senátu jako instituce. Ta volební účast ve 2. kole Senátu byla necelých 17 procent. To je vlastně vůbec historicky nejnižší účast ve 2. kole Senátu. Pánové a paní Baudyšová, není to jasný vzkaz voličů instituci, jako Senátu, co si o ní myslí. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Je to jasný vzkaz. A velmi mě to mrzí a vidím to i jako svůj úkol jednoho z té velké množiny 81 senátorů, že si moc přeju, aby skutečně Senát se dostal do té polohy, kterou si zaslouží, to znamená, že v oblasti legislativy bude velmi výkonný a bude měnit věci ve prospěch České republiky. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Vy jste teď sama členkou horní komory, jak tomu sama chcete přispět, co hodláte dělat. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já jsem vstoupila do Senátu s cílem prohloubit ochranu dětí, aby se dětem neubližovalo, aby se snížily statistiky týrání, zneužívání, aby bylo stále méně zanedbávaných dětí, aby pokleslo domácí násilí, týrání seniorů, týrání zvířat. To jsou hlavní témata, ale samozřejmě slyším i na kvalitu školství, abychom se nemuseli bát jít do nemocnice, abychom měli důvěru ve zdravotnictví. To jsou všechno témata, která jsou mi velmi i k mému věku blízká. A samozřejmě chci věci měnit. Jsem ráda, že hnutí ANO dá dohromady senátorský klub, už jsme domluveni, je nás 5. Klub začne pracovat. A já pevně věřím, že najdu v Senátu senátory stejné krevní skupiny, s kterými si porozumím a pomohou mi měnit i tu legislativu, která se týká ochrany dětí. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pánové, senátoři, teď na vás, vy jste své mandáty teď obhajovat nemuseli, máte na to ještě 4 roky, nicméně v Senátu sedíte už dlouho, pane Kubero, vy 14 let, pane Čunku, vy 8 let. Co vy jste osobně udělali pro to, abyste voličům ukázali, že Senát není zbytečný, potažmo, že by měli chodit k volbám. 

 

 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Já jenom se zájmem jsem poslouchal paní kolegyni Baudyšovou a nechci jí brát iluze, ale u ní bude platit ten vzorec, že zklamání se bude rovnat druhé mocniny očekávání, bylo to hezké...

 

 

Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Neberte mi iluze, pane... 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


... ale je to v Senátu úplně jinak, já vám to řeknu na jednoduchém příkladu, hlasovali jsme o zákonu, o služebním zákonu, kde diskuse v Senátu trvala asi 3 nebo 4 hodiny a všichni říkali, že je to absolutní nesmysl, pak přišel pokyn z Lidového domu a všichni pěkně odhlasovali, jak to má být. Takže to až se dozvíte, jak to bude fungovat, tak zjistíte, že neuděláte vůbec nic. To, co Senát má dělat a co by zvýšilo jeho kredibilitu u občanů, je to, kdyby skutečně hlasoval tak, že u každého zákona by si položil otázku, je ten zákon nezbytný, nikoliv potřebný, potřebných zákonů je stovky a tisíce. My už jsme v situaci, kdy v této zemi už se prakticky nedá žít, protože už se nikdo v tom chroští, té legislativy nevyzná. Vy to víte ze své práce v nadaci. Prostě to už není možné. Za mnou chodí lidé, podnikatelé, říkají úhlavní nepřátelé lidstva, památkáři, hasiči s razítkem a podobné, hygienici a podobné instituce, s kterými se nedá normálně bavit, způsobují obrovské škody, jsou tady organizace, různé neziskové takzvané, které způsobují miliardové škody například tím, že blokují 8 let výstavbu dálnice. To nikdo nevidí. My jsme dostali dopis z ministerstva, že máme upozornit na uplácení voličů, u nás je to typické, dají někomu tři stovky, aby volil. Stát uplácí miliardami, ať to jsou poplatky ve zdravotnictví, snižování nebo třetí sazba DPH, najednou máme zákon o hazardu, den před volbami a tak dále. Ono se ukáže, že to vlastně žádné zákony ještě nejsou, až projdou tím smetištěm sněmovny a Senátu, tak uvidíte, co z nich bude. A proto já kritizuju tu atomizaci, že každý senátor tam přijde s tím, že chce něco změnit, první, co udělá, dá návrh nějakého nového zákona, který mu stejně většinou neprojde, pak bude zklamán, protože to tam tak nefunguje. Mimochodem, důvěra v Senát je větší než důvěra v Poslaneckou sněmovnu, celá léta. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pane Čunku, vy jste naopak prosazoval to, že Senát má být plný výrazných osobností, bez ohledu na tu stranickou příslušnost, co říkáte na slova pana Kubery. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Především, kdyby ty osobnosti skutečně získávaly, šly do Senátu a nešla tam ta politická strana, to znamená, někteří, kteří by se tam normálně nedostali, jak jsem o tom mluvil před chvílí, tak by za prvé byl ten Senát jiný. Druhá věc je, že my trochu jsme takoví sebemrskači, protože proč v Belgii, v Austrálii a jinde mají povinnost volit. Když jsem se toulal se svou dcerou po Austrálii, tak to bylo v době voleb a ten farmář, kde jsme se zastavili, mi říkal, ne, my teď musíme letět, ale skutečně daleko, musíme letět volit a já jsem se ho ptal, a proč, tak tam nechoďte, ne, a on říkal, no, to bych dostal pokutu a já nevím, co všechno. To znamená, že, že i jinde ve světě, v zemích, které považujeme za demokratické a tak dále, tak je vždycky to nějak upraveno. Druhá věc je, že například ve Švýcarsku říkají, no, tak když se mi to líbí, proč bych tam chodil, ať to zůstane stejné. Takže mezi tím to musíme vážit. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Já se k tomu hned vrátím, ale vy jste mi trošičku utekl z té otázky, jak vy osobně vidíte vaši roli senátora s tím, jak může zvýšit zájem voličů o Senát a potažmo i o volby? 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Já jsem přesvědčen, že ten zájem zvýšíme nebo prestiž Senátu zvýšíme především tím, jak se my senátoři sami budeme chovat a že se nebude chovat stádovitě, tedy dogmaticky politicky, zkrátka přijde pokyn odněkud a já jsem třeba pro služební zákon právě z těch důvodů, že těch chyb tam bylo hodně, tak jsem pro něj nehlasoval. To, kdybychom udělali. My sami sobě lžeme do kapsy, protože tady vystoupí ministr a řekne, že snad se rozpadne Evropská unie nebo snad nedostaneme dotace. Já jsem do Bruselu jezdil velmi často, coby ministr, není to pravda. Mnoho věcí se dá vykomunikovat. A to znamená, že my bychom měli být méně dogmatičtí skutečně a když Senát bude veřejně takto opravovat ty zákony, tím veřejně říkám, bude deklarovat i určitou nezávislost na těch politických stranách, které v tom parlamentu holt se posekají a pak to protlačí silou, tak my bychom měli skutečně být takovým polštářem, který to ztlumí, ty emoce a propustí jenom ty reálné věci. 

 


Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


To byla teorie, ale praxe je taková, už se tady kolegyně vytahovala, že budou mít klub, protože přiberou bývalou Severočešku Dernerovou, aby měli 5. Lidovci kandidovali se zelenými, ale klub budou mít zelení i lidovci, takže ono to nefunguje v praxi. Všichni chtějí mít ten klub, kdyby to bylo tak, jak říká kolega Čunek, tak na co by ty kluby měli, když je to taková parta osobností, tak na co kluby. Najednou všichni se oddělili, byli to KDU - zelení, ale nebudou mít klub KDU - zelení, budou mít klub zelení a KDU a tady přiberou jednu senátorku, my taky možná budeme mít větší klub, než teď máme, protože jsou tam právě osobnosti, které se nám možná hodí do klubu, takže je tam vezmeme. Takže ono to není tak, že to není. Ale já souhlasím s kolegou Čunkem. Já nevím, jak hlasoval o Lisabonské smlouvě, to byl velký příběh, a já jsem hlasoval proti, nás bylo 18 hrdinů tehdy v Senátu a ještě budeme mít někde destičku, až přijde ta chvíle, kteří byli ti odvážní při tom obrovském tlaku a dovolili jsme si přesto hlasovat proti. Takže ono to je teorie a praxe, nosná slova a praxe bude jiná, jak za chvíli uvidíte. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já můžu ještě... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Beze všeho. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:

 

Já bych řekla, co se týká těch zákonů, ona jedna věc je zákon a druhá věc je jeho výklad. A ten zákon by měl být takový, aby u toho výkladu, aby nebylo možný širokou množinu různých výkladů, čili to je jedna věc. A druhá, kterou, kterou bych si hodně přála a o kterou se už pokoušel pan předseda hnutí ANO, aby diskuse, myslím si, v obou dvou sněmovnách, byla zkrácena, aby to nebylo to exhibování před, před mikrofonem, zejména kdy je přenos televize, ale aby skutečně jsme si vzájemně byli k sobě ohleduplní, protože kdo má poslouchat tu řadu vomáčky kolem, aby ty projevy byly krátký, stručný a jasný. A za to se moc kloním a myslím si, že je to velice důležitý, protože čas všech nás je drahý a zrovna ztrácet čas nasloucháním, teď to nechci vulgárně nazvat,  je velmi těžké. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Já asi budu paní senátorku stopovat. 

 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Uzákonění volební povinnosti by prosazoval i prezident Miloš Zeman. Vyjádřil se tak v pátek ve volební místnosti. Dovedete si představit, že byste takový návrh vy, pane senátore, vaše strana podpořili. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Já si to vůbec nedovedu představit. A řeknu to zase na příkladu, který byl tématem těchto voleb, a to byl hazard, z kterého se stalo celonárodní téma, média ho velmi preferovala, byly kolem toho spousty sporů, petice, referenda, soud dokonce nařídil referenda. A jaký byl výsledek? Ani tam, kde bylo referendum s volbami, tak nedopadlo. A víte proč? Je to úplně jednoduché. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Za vším hledej peníze. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Ten problém je mnohem menší, než se mediálně, ten mediální svět je dnes takový, že dokáže z ničeho udělat obrovský problém a ukázalo se, že jsou jiné problémy daleko důležitější, než je toto. Já nejsem příznivec přímé demokracie, to přiznávám, ona nemůže fungovat, ona může fungovat v nějakých jednotlivostech. Ale vemte si, že když uděláte referendum v nějaké čtvrti, že nechtějí, aby tam jezdily nákladní automobily, tak vyhrají. Akorát narazíte, kudy tedy budou jezdit. To je stejné jako kam umístit prostitutky, zkuste jmenovat ulici ve městě, kam je dáte a uvidíte, co se bude dít. To nefunguje. Proto existují politické strany, proto existuje zastupitelská demokracie, voliči rozhodnou, oni nemají čas, oni mají svoji práci, svoje starosti a oni si najímají ty politiky, aby za ně konali, když konají špatně, tak ať je příště vyhodí. A když konají dobře, tak jako nepotřebují. Já nevím, jak přitáhnout lidi k volbám, o čem by se muselo hlasovat, aby všichni přišli. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


A nebyl by právě recept zákona volební povinnost povinná, jak navrhuje prezident, oni jsou na to Češi poměrně alergičtí z minulosti, ale málo se ví, že už za Masarykovy 1. republiky byla povinná volební povinnost. 

 


Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Já jsem v zásadě proti tomu. Já si myslím, že musíme něčím jiným přesvědčit voliče, aby chodili, ale i nejít k volbám je volit, samozřejmě i ten nevolič. Je to jako, když nehlasuje senátor, když nehlasuje, tak "hlasuje", protože to má vliv na ten výsledek toho hlasování. 

 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Paní Baudyšová. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já jsem pro především zvýšení kredibility zákonodárných sborů, a to nucení jít k volbám, taky se k tomu nekloním. Musíme se snažit zvýšit prestiž obou dvou komor a věřím, že lidé půjdou k volbám rádi. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Díky za odpověď. Pane Čunku? 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Já se zásadně proti nestavím. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


To už jsme tady slyšeli, protože nejenom v Austrálii, kterou jste zmiňoval, ale i třeba v Belgii, v Lucembursku je povinná volební účast. 

 

 

Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Právě. A musíme přemýšlet, já se dívám trošku s větší pokorou k těm věcem. To, že nikdo z nás nechce mít žádnou odpovědnost, nikdo z nás nechce ráno vstávat a všichni chceme mít hodně peněz, to je obecný lidský rys. Ale jsme donuceni během tohoto světa, abychom všichni pracovali nebo většina teda pracovala, já znám teda skupinu, která nechce pracovat a nevadí to, teda jim to. Ale to je jiná věc. V každém případě já bych o tom přemýšlel, co pro naší zem bude lepší. To znamená, já jsem o tom nepřemýšlel, až teď, když, myslím, se na to ptáte nebo jsem to slyšel teď v médiích, že to téma otevřel pan prezident. Ale já bych to v žádném případě nezatracoval. To neznamená, že jsem o tom přemýšlel se všemi podklady, které k tomu bychom měli mít. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Je samozřejmě jedna pozitivní možnost, jak to udělat, vlády obvykle podplácí voliče před každými volbami a dělají to všechny vlády, to nezáleží na tom, jaké to jsou politické strany, že by to bylo tak, že kdo přijde k volbám, tak by dostal za to peníze, že přišel. Jiná verze zase říká, že by měl platit, aby mohl volit. Jsou země, kde se musí voliči registrovat. Já léta bojuji proti takzvanému trvalému pobytu, obrovský podvod, prostě lidé nebydlí vůbec v té obci a přesto jsou tam zastupiteli, protože my bereme jenom formálně, že je tam trvale, takže oni se před volbami přihlásí k bráchovi a jsou zastupitelé v obci, kde vůbec nebydlí. Kdyby se měli registrovat, tak by se ty volby velmi zjednodušily, mohl by být například jeden okrsek na radnici, bylo by to o hodně levnější. Ale mám obavu, že, politici mají obavu, že by nikdo nepřišel, takže těch možností je od toho ..., dokonce existuje názor, že volit by měli jenom ti, kteří platí daně, ti, kteří daně neplatí, by volit neměli, protože pak samozřejmě má výhodu ta vláda, která uplácí, tak ta, tu jednu skupinu voličů si přitáhne, že oni netuší, že často vláda přidává peníze, které nemá, protože to, co teď přidá, tak úžasně už od listopadu, mimochodem obce na to doplatí, nevím, jestli to kolegové vědí, pan Čunek určitě. My máme od listopadu zvýšit platy, vláda řekla, zvýšíme platy svým ovečkám a vy si je na obci zvyšte ze svých peněz, aniž by nám nějaké dala. To je taková jenom malá drobnost, jak se dělá politika. Já jsem očekával, že by nám tedy pan ministr váš také poslal nějaké peníze na ty platy, abychom od listopadu mohli mým úředníkům, kteří mimochodem dělají stejnou práci jako ti, co budou podle služebního zákona, ale berou o hodně méně, to je další, ale to není předmětem této diskuse. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Můžu krátkou... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pan ministr tady není, aby se k tomu vyjádřil. Ano, jistě. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já, co mě hodně po mých zkušenostech teď s předvolební kampaní mrzí, že kdo je jako hodně ignorantní k volbám jsou mladí lidé a myslím si, že tady by bylo třeba jako věci určitě změnit, aby právě mladí lidé nebyli ignorantní, co se v této zemi děje, nebo už tak trochu rezignovali, že se věci dají změnit a politika je jenom pro ty dědky a báby a zkrátka, co chodit k volbám. V mém případě vzhledem k tomu, že tak trochu jsem vstupovala monotématicky, a to hlavně s ochranou dětí, tak jsem si uvědomila, jak největší podporu jsem měla od žen, babiček, maminek s kočárky, kteří přišli, diskutovali. Čili jakmile budou voliči cítit, že jsou jim nabídnutá nosná témata, tak já věřím, že k těm volbám přijdou. To je... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Máte k tomu šanci, paní Baudyšová, jste členkou horní komory parlamentu. A my se teď pojďme podívat, kdo ostatní jste... 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Jestli ale dovolíte, tam jsou i technické věci, které to umožní, to jsme zapomněli zmínit. Mluvíme o internetové možnosti, například kdybychom zjistili, že lze zabezpečit to, aby se nefixlovaly výsledky voleb, když by se hlasovalo od počítače, tak to by určitě zvýšilo silným způsobem tu volební účast, a to je taky jedno z témat, které při té diskusi budeme probírat, jestli... 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já nevím, druhá stránka věci, internetová kriminalita okamžitě začne fungovat... 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


A to je právě to, co říkám, to je ta bezpečnost. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Já jenom ujišťuju, že v České republice v nejbližších 10 letech toto zajistit nelze. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Tak díky za vaše názory. Pojďme se teď podívat, kdo ostatní se do horní komory parlamentu dostal, my jsme viděli, jak uspěla jednotlivá hnutí a jednotlivé strany. Pojďme se podívat na osobnosti. 

 



redaktor /ukázka/:

 
Ve druhém kole senátních voleb proti sobě nastoupili šéf horní komory Milan Štěch za ČSSD a zpívající právník Ivo Jahelka za TOP 09 a STAN. Štěch měl ale převahu už v prvním kole, asi o 20 procent. A i ve druhém kole si udržel převahu a zvítězil. Na Zlínsku byl souboj velmi těsný, proti sobě nastoupili dlouholetá senátorka ČSSD Alena Gajdůšková a poradce prezidenta Miloše Zemana pro oblast zemědělství František Čuba za SPO. Křeslo v Senátu nakonec získal bývalý šéf JZD Slušovice. Do 2. kola senátních voleb se probojovala také Zdeňka Hamousová za hnutí ANO a ministr školství Marcel Chládek za ČSSD. Nakonec zvítězila starostka Žatce a Marcel Chládek se stal dalším ministrem, který ve volbách do Senátu neuspěl. Oproti ostatním regionům byla celkem vysoká volební účast v Rychnově nad Kněžnou. V prvním kole přesáhla 40 procent. Voliče nejvíce zaujali Miroslav Antl za ČSSD a starosta vesnice Val Luboš Řehák za KDU-ČSL. Dlouholetý senátor Miroslav Antl nakonec své křeslo obhájil. Na Kladensku s přehledem všechny své soupeře převálcoval sociální demokrat Jiří Dienstbier. Ministr pro lidská práva porazil i Michaelu Vojtovou za TOP 09 a STAN. Své senátorské křeslo tak obhájil. A blížíme se k hlavnímu městu České republiky. Mediálně známého Zdeňka Schwarze, šéfa pražské záchranky, převálcoval bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl za KDU-ČSL a Stranu zelených. A ještě ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, která kandidovala za hnutí ANO, porazila současného senátora Tomáše Kladívka z ODS. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Proč třeba, pánové senátoři, neuspěl Zdeněk Schwarz ve volbách, pracoval špatně v Senátu, viděli jsme... 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Tam to trošku souviselo s tím celkovým politickým stavem, není třeba si zastírat, že ODS není v dobré formě, i když to, co nám vyčítají, že považujeme tyto volby jak komunální, tak senátní za úspěch, to je dáno tím, z jaké pozice startujeme a ta nálada v té společnosti byla taková, já jsem to poznal i v komunálních volbách, že někteří voliči nedokáží odlišit tu celostátní politiku od té místní a to, že někde jsou kmotři, tak oni mají dojem, že všude jsou kmotři, i když tam my máme jediného kmotra a to je kmotr Jiřího Paroubka, my tam žádný kmotry zrovna nemáme ve městě, naštěstí tedy. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Anebo třeba Alena Gajdůšková z ČSSD, pane Čunku, vy tam s ní pracujete, kde byl problém v jejím případě. 

 


Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Já jsem vlastně otevřeně podpořil Františka Čubu, protože já z principu nerad volím bývalé komunisty, dokonce i současné, tak ty už vůbec, ale jsem přítelem toho, že člověk se musí rozhodnout, takže mám-li dvě, v tomto případě zla, tak volím to menší, a František Čuba je člověk, který v životě hodně dokázal, hodně toho odpracoval, přes všechny ty socialismy a tak dále. Já nejsem člověk černobílý, já jsem nebyl ani svazák, takže já si to můžu dovolit. Takže já si myslím, že to je ten důvod, jako lidé mu nezapomněli, že vybudoval, že zaměstnal spoustu lidí a dokonce to zaměstnávání bylo smysluplné. Měl zajímavé způsoby řízení, takže ti, kteří od něj odešli jako mladí, řekněme, manažeři tehdy, to možná byli vedoucí, tak dneska celkem, mnozí z nich tedy celkem poctivě a dobře řídí své firmy, takže... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Nejenom František Čuba usedne v Senátu, ale třeba také podnikatel Milan Valenta. Jsou to podle vás přínosné osobnosti z vysokého byznysu, paní Baudyšová. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já bych řekla, to se uvidí. Mě osobně mrzí porážka paní Gajdůškové, protože si myslím, že to byla dobrá senátorka. Ale bylo to velmi, velmi vyvážené postavení dvou osobností. A jinak doufám, že ti praví se do Senátu dostali a uvidíme. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Rozhodli tak voliči. Pane Kubero? 

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Ale zase to, co říkala paní Baudyšová před chvílí, že by tam měli být kratší ty vystoupení, tak to je velmi pozitivní, protože Alenka Gajdůšková patřila k těm, kteří měli ta nejdelší vystoupení a dokonce i její kolegové odcházeli, když mluvila, protože mluvila velmi dlouho, kdežto pan Čuba možná nebude mít tak dlouhé proslovy. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Doufejme. 

 


Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Takže to by vyhovovalo tomu, že chceme kratší, ono to tak samozřejmě není, každý má právo, ta televize pochopitelně je, já jim také vždycky říkám, přenos už skončil, uklidněte se. Dokud je televize, tak se tam každý předvádí. Ale mimochodem to je ta nedůvěra k politice, všimněte si, kolik poslanců podepsalo rekonstrukci státu, jakési závazky, a v jaké jsou teď situaci, tato organizace je vydírá, dokonce je známkuje, jestli teď budou plnit... 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Griluje přímo. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


... to, co slíbili, ano, griluje, to je normální vyděračská organizace, nikdo to nechce říct nahlas, protože se jí všichni bojí. Já jim říkám destrukce státu. To je přesně to, kam ten stát směřuje, že směřuje až k destrukci státu, nikoliv konstrukci. Já jsem pro konstrukci státu, ne destrukci. Problém je to, že náš stát se montuje tam, kde nemá co dělat, tam se nám montuje do soukromí, dokonce nám bude teď určovat, jestli dětí smí pít coca-colu ve škole nebo nesmí, možná nějaké občanské výbory budou chodit potom večer i domů, aby zjistily, jestli náhodou doma ji nepije. Prostě to je to, co je úkol Senátu, tyto nesmysly prostě neschvalovat. Ve městech jsou to vyhlášky, včera vyšlo seznam některých zajímavých vyhlášek z měst, starostové kritizují Senát a Poslaneckou sněmovnu a dělají totéž, podívejte se na internet, kolik vesnic s 5 tisíci obyvateli nebo město má vyhlášek, to je naprosto neuvěřitelné. Víte o tom, že v Praze je 800 míst, kde nesmíte pít na ulici pivo. A teď já mám v tašce seznam a teď pořád přemýšlím. Tady před Primou budou stát novináři, mám se napít, nemám, není před Primou, já to nevím, jestli... 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Ale počkej, máš v té tašce taky to pivo? 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Mám pivo. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Pivo máš... 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


... ale nevím, jestli se můžu napít. 

 




Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Zkusíme to vyřešit po vysílání. Nicméně, já se chci ještě vrátit k té kampani. Co podle vás rozhoduje o úspěchu či neúspěchu kandidáta, je to silná výrazná kampaň, nebo síla jeho osobnosti, podle čeho se voliči rozhodují? 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Já mohu hovořit za sebe, 21 let jsem v oblasti ochrany dětí a domnívám se, že ta důvěra mi byla dána, že hlavně tedy ženy tu práci znají, vědí, jsem čitelná, vědí, o čem je nadace Naše dítě, o čem je Linka bezpečí, kterou jsem též založila, vybudovala. Takže teď se mi to vrátilo a já všem voličům moc děkuji. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pánové, co rozhodlo v této kampani, co bylo rozhodující ... 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Mě zajímá hlavně fudžbu, ve dne mu říkám fudžbu, po 22. hodině mu říkám jinak, já tam nejsem, vůbec tam nekomunikuju, protože internet je úžasná věc, třeba právě proto, že tam najdete všechny léky na všechny choroby... 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Ale ty ..., já to budu překládat, ty myslíš Facebook. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Já myslím Facebook. Já jsem pro face to face, a ne to Facebook. Facebook totiž má jednu úžasnou nevýhodu, on nedokáže složitější věci vysvětlit, to jsou jednotlivé výstřely, ještě horší je internet, kde pod jakýmkoliv článkem začne neskutečně sprostá anonymní diskuse, která ale už třetí pisatel, už vůbec neví, o čem bylo to nahoře a už se potom hádají jenom mezi s sebou... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


To je ... 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


... to vede, mimochodem, k hrubnutí celé společnosti, naprosto neskutečným způsobem, není proti tomu žádná obrana. 

 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


To je všeobecný fenomén, který známe, pane senátore, ale co rozhoduje v té kampani. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Ano, druhá věc jsou billboardy. Billboardy, podle mého názoru, jsou to vyhozené peníze, můžu to dokázat, my jsme neměli ani jeden a některé strany investovaly desítky milionů do billboardů, nefunguje to, u ANO to třeba zafungovalo, ty bílé košile a bílé halenky, výborné, tam to bylo jak reklama na Persil. Takže já to neumím vyhodnotit, co funguje, nefunguje, ale souhlasím s paní senátorkou Baudyšovou, že funguje dlouhodobá práce, se mnou ti voliči vydrželi už 20 let... 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


A důvěra... 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


...moje žena už 50 let, jdu jí strašně na nervy, stejně jako jim a pořád jsem s ní, takže... 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Jinak ten názor s vulgárními komunikacemi a i s Facebookem, jeho v podstatě anonymitou pisatelů, tak s vámi, pane senátore, velmi koresponduji, že též nejsem přítelem. 

 


Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Já bych ale... 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Už jen krátce, pane Čunku. 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Velmi krátce, jenom s těmi vyhláškami, jak kolega Kubera tady o nich mluví, my musíme, dobře, nezakazujme dětem coca-colu, ale my musíme zároveň zakázat tu ohromnou reklamu, která na ně působí, to je jedna věc. Ale co dělá volební preference jednotlivým lidem, já myslím, že to je důvěra, ať dělá, co dělá ten člověk. Druhá věc je, kampaň, která to dokáže nějakým způsobem  ovlivnit, ale myslím si, že ta, aspoň tedy v komunálních volbách, tam, kde lidé a nebo i v těch senátních, tam, kde lidé znají toho člověka, tak volí toho člověka, ne tu stranu. A tu důvěru si každý musí zasloužit. A já jsem na sobě poznal, že jestliže jsem byl starostou 8 let, tak pak, i když ta televize, myslím 3 roky to byly, lhala, jak když tiskne, tak v každém případě ti lidé ale to dokáží odlišit, nakonec si řeknou, ale to přeci není pravda, tohle se tady nedělo, takže, ať už to byl rasismus, nebo cokoliv jiného. J jsem přesvědčen, že my musíme přesvědčit ty lidi nejvíc tou svojí prací a svým přístupem. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Máte na to ještě dost času. Svůj mandát obhájil Milan Štěch, sociální demokrat, šéf horní komory. A už se nechal slyšet, že bude chtít tuto funkci znovu obhajovat, podpoříte ho, velmi krátce, pane Kubero? 

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Před námi je velké jednání, ono samozřejmě se bude dít to, co se děje na každé radnici, kolik je subjektů na radnici, tolik máme náměstků, primátora či místostarostů. To se samozřejmě děje i ve vrcholných, ať je to sněmovna nebo Senát, bude velká bitva o to, kolik místopředsedů, aby všichni ti, co říkají, že jsou osobnosti, tak aby ty jednotlivé kluby měly paritní zastoupení. To popírá to, co si tady vyprávíme, je to trošku jinak, to uvidíte při tom jednání. Ale nepochybně v Senátu funguje trošku jiný systém, než ve sněmovně, tam většinou je to na dohodě, tam se dohodne podle poměrů sil se dohodne to rozdělení, občas to vede k tomu, že se udělají další a další podvýbory a podvýbory, kterých tam máme neúrekom, tak se možná teď udělá nějaký další, že budeme potřebovat pro někoho nějaký, třeba výbor pro ochranu dětí nebo podvýbor, kde bude předsedkyně, paní Baudyšová. To tak chodí, to právě ona ještě neví, co jí čeká, ale to brzy uvidí. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Tady pan Kubera vám predikuje budoucnost v Senátu, nicméně Milan Štěch je podle vás dobrým předsedou Senátu, dovedete si ho v čele horní komory představit i nadále, podpoříte ho. 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Dovedu si ho představit, myslím si, že pan Štěch, pan předseda Štěch je nebo dosavadní předseda je slušný, slušný muž a Senát vedl dobře. Samozřejmě ale záleží to na protikandidátech, tak si hned netroufám teď vyslovovat žádný... 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Žádní nebudou. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


Pane senátore Čunku. Měl by zůstat Milan Štěch nadále v čele Senátu? 

 



Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Pokud ho sociální ..., to je určitý respekt k dohodám, které se tam dělají. Víte, k tomu je potřeba ještě říct jinou věc k nám senátorům, mnozí jsou zvolení, ale vás se to netýká, paní kolegyně, to ..., protože my se trošku známe, tak já vím, že se to paní Baudyšové netýká, mnozí jsou zvoleni a myslí si, že oni jsou ti nejlepší ... 

 



Zuzana BAUDYŠOVÁ, úspěšná kandidátka do Senátu /nestr. za ANO/:


Nejdůležitější. 

 


Jiří ČUNEK, senátor /KDU-ČSL/:


Ne, nejlepší z toho volebního obvodu, ze 140, 30, 50 tisíc, já jsem ten nejlepší, proto jsem zvolen, ne, ti nejlepší možná nekandidovali a tak dále, a tak dále. To znamená, my jsme zvolení a stejně tak ten, kdo má být předsedou, místopředsedou, no, tak je to určitý respekt k těm politickým dohodám, takže já za určitých okolností, když budu respektovat nějaké politické poměrné dohody v Senátu, tak jsem možná ochoten zvednout ruku pro Milana Štěcha, ačkoliv jsem přesvědčen, že jsou tam i další, kteří by byli dobrými předsedy. 

 


Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


A to jsme právě u toho, i kdyby tam byl super génius, kterého bychom všichni chtěli, že to je ten správný předseda, tak proto, že tam je jeden, tak nebude nic, protože to rozhodnou ty politické kluby, jak si stále namlouváme, jak jsme ta komora těch osobností, ne, jsme politické. Já protestuji proti tomu, aby pořád politika se vydávala za něco, vždyť to nic není, než umění vládnout, to není nic, ale my jsme z toho udělali, jakože se slovo politika je slovo sprosté, ono není sprosté, a upozorňuju, že není to. A to mě mrzí, že jedna moje známá ekonomka řekla, že na té vesnici je to o té kanalizaci, to prostě není pravda. Je to o přístupu k životu a ty jsou dva, ty základní, ten jeden, který chce od malička to dítě řídit až do hrobu. A ten druhý, který si myslí, že svoboda má obrovskou cenu. A my nechceme změnu za každou cenu. 

 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:


I my už jsme to tady trošičku nakousli, pan senátor Kubera tady paní Baudyšové trochu bere iluze o její práci v Senátu. Jaké jsou vlastně reálné možnosti senátora, jak může něco změnit, v té předvolební kampani se objevila spousta slibů od absurdních až po velmi velkorysé, jaké jsou reálné možnosti senátora něco prosadit, pokud není členem ani partaje paní senátorka Baudyšová. 

 



Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:


Za prvé, ano, všechny ty, ono se to dělá každé volby, jak ten kandidát tam slibuje, co udělá pro ten region a jak tam přinese peníze a tam bez podvodu žádné peníze nepřinese, protože Senát ani neschvaluje rozpočet, takže na peníze nemá vliv. Takže tam ty sliby nejsou nic platné, co jim může slibovat, že bude dbát, to, co říkala paní senátorka Baudyšová, aby ty zákony byly čitelné, aby nevykládali tři právníci čtyři názory, ale to se nepovede, protože až poznají ti noví kolegové, až jim tam přijde jako teď 22., stačí se podívat na program. Tam je na programu jedné schůze tolik zákonů, které v civilizovaných zemích nejsou přijaty ani za jeden celý rok. To prostě není normální, ten Senát by měl z toho vypouštět tohle nechceme. Tohle, ale bohužel sněmovna ho 101 hlasy umí přehlasovat. Takže až paní senátorka bude v nějakém výboru a dostane ty zákony, tak zjistí, že to jí zabere prostě jenom přečtení toho, proto je to tak, že většina senátorů je nečte, evropské tisky nepřečtete nikdy, protože těch je tolik, že se přečíst nedají, nepřečte je často ani zpravodaj, ten systém je tak, že každý zákon má svého zpravodaje, který je povinen alespoň trošku si ho přečíst, velmi často pak ovlivní ty, co si ho nepřečetli, takže teď tam třeba budeme mít úžasný zákon o elektronických komunikacích, kde si jakýsi sociální demokrat propašoval, že když vám operátor dá výhodnější nabídku, tak od něj nemůže odejít. Doufám, že se shodneme, že to vyškrtneme. A takových různých, kterých se vsunou, to nejste schopna žádným způsobem najít, ty fígle, které se tam vloží a pak se všichni diví, ježišmarjá, kdo to tam odhlasoval.

 

 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor
zastupitel statutárního města