17. října 2014

Vrátíme se dřív

ODS se po komunálních volbách nadechla, v počtu získaných zastupitelských mandátů porazila jak TOP 09, tak hnutí ANO. Ve srovnání s rokem 2010 přesto zažila velký pád. Předseda strany, exministr školství Petr Fiala, říká, že vše teprve začíná, že musí rozjet cosi jako permanentní kampaň: "Jinak se dnes politika dělat ani nedá. Musíme s lidmi mluvit, poslouchat je, odpovídat jim."

 

Jak odhadujete druhé kolo senátních voleb? 

Nevím. Udělali jsme, co jsme mohli, tak uvidíme, jak voliči rozhodnou. V minulosti jsme ve druhých kolech nemívali úspěch, teď by lidé ale měli zvážit, že vládní koalice bude mít v Senátu téměř jistě většinu a že by bylo rozumné, aby to bylo vyvážené. 



Co byste považoval za úspěch? 

Obhajujeme tři mandáty, a když je obhájíme, tak to bude dobré. 



Jak jste si s odstupem pár dní zanalyzoval výsledky komunálních voleb? Co si z nich vezmete za ponaučení? 

Toho je víc. Výsledek je lepší, než jsem sám předpokládal. Je zcela evidentní, že jsme vybrali tu kritickou zatáčku a že ODS je zase volitelnou stranou. Podařilo se nám udržet pozice v řadě měst a obcí. Podařilo se nám často velmi výrazně zlepšit výsledky oproti volbám sněmovním i evropským. Podařilo se nám zachovat si pozici strany, která je silná na komunální úrovni, pokud jde o počet zastupitelů. Náš výsledek mě nenaplňuje nadšením, protože já chci vyhrávat, ale na to, v jaké jsme situaci a v jaké jsme byli ještě nedávno kondici, ten výsledek považuji za přijatelný. 



Studoval jste už výsledky detailněji? Třeba kdo uspěl a na jakých kandidátech by ODS měla do budoucna stavět? 

Samozřejmě čtu výsledky detailně. Vím, že tam, kde jsme měli dobré osobnosti, lidi, kteří dobře pracovali, tam ODS uspěla. Podívejte se ale třeba na Plzeň. Všichni nám předvídali, že po odchodu Jiřího Pospíšila nemáme šanci, ale stal se opak. Primátor Martin Baxa dosáhl dokonce lepšího výsledku, než měl Pospíšil ve sněmovních volbách. Pokud máme někde silné kandidáty a nejsme zatíženi skandály z minulosti, tam jsou naši kandidáti volitelní a značka ODS v tom není překážkou. To je dobrá zpráva. A tam, kde se to nepovedlo, musíme ODS budovat de facto znovu. 



Budete v místech, kde ODS propadla, tlačit na změny, nebo to necháte na samotných členech? 

Já tlačím celou dobu. Výsledek v těchto volbách je výsledek lidí z daných obcí, ale i výsledek obměny ODS, na které pracujeme. To není tak, že jsme prošli komunální volbami a všechno je hotovo. Musí pokračovat debaty o změnách vnitřního uspořádání ODS, o změnách stanov a další. 



Ptáme se spíš na to, zda budete chtít na celostátní úrovni nějak podpořit ty kandidáty, kteří teď uspěli. Třeba starostu Kadaně, který dostal přes 40 procent. 

Nepochybně ano. Ti, kteří uspěli ve volbách, jsou ti, na kterých se dá a musí stavět. 



A je reálné, že byste si tyto tváře vytáhl do stínové vlády? Třeba místo Martina Kuby. 

Když jsem sestavoval expertní tým, který odvedl dobrou práci na našem programu Svoboda a naděje, tak jsem říkal, že po určité době provedu obměnu. A to také provedu. Ta určitá doba je jeden rok, k čemuž se ale ještě neblížíme. 



A pak mají šanci ti úspěšní kandidáti? 

Také. Ale ne každý, kdo je fenomenální na komunální úrovni, je dobrý pro celostátní politiku. Velmi pečlivě zvažuji, co kdo umí nejlépe, a podle toho s nimi pracuji. 



Víte, relativně dobrý výsledek ODS ve volbách je dán hlavně vaší základnou dobrých starostů. Voliči se rozhodovali podle nich, nikoliv podle programu Svoboda a naděje, ten nehrál moc velkou roli. 

Já jsem o tom nikdy nepochyboval, a přesto s vámi zcela nesouhlasím. Kdybychom neudělali kongres ODS, kdybychom nepředvedli, že máme jasný program a že jsme jediná pravicová strana, která se nebojí jasně říkat, co chce, tak bychom byli mnohem méně volitelní a možná by naše logo bylo pro některé kandidáty i překážkou. A takhle to komplikace není. ODS je znovu volitelná. 



Co budou další kroky, jak vytáhnout ODS nahoru? 

V příštích měsících povedeme vnitrostranickou diskusi, do které chceme třeba formou anket zapojit i členy. Na základě výsledků pak upravíme stanovy a vnitřní uspořádání ODS. Už teď mám představu o několika krocích. Mezi nimi je sjednocení pravidel voleb uvnitř ODS i tolik diskutované opatření z tohoto týdne, kterým jsme sjednotili financování ODS. 



Mimochodem, proč vám sjednocení stovky stranických účtů do jednoho trvalo tak dlouho? Čekal jste, až bude po volbách, abyste v kampani nenaštval regiony? Některé jistě pozlobilo, že budou muset všechny faktury posílat do Prahy… 

Udělal jsem to teď, protože jsem to měl v plánu. Pokud se připravujeme na komunální volby a po léta funguje nějaký mechanismus financování, samozřejmě před komunálními volbami je velmi obtížné tento krok zrealizovat. Zatímco po komunálních volbách na to máme prostor, čas, možnosti a je to mnohem snazší. Proto to načasování. Předpokládám ale, že to je opatření dočasné, dokud nenastavíme nový systém. 



Pod centrálu jste převedli i volební faktury. Nebojíte se nějakých problematických smluv? 

Na mě vyskakovali kostlivci po řadu měsíců, teď už nějaké velké překvapení nepředpokládám. 



Mimochodem, kdo konkrétně může za dluhy ODS? 

Nejsem tady od toho, abych hledal viníky. 



Předpokládáme, že ty už jste našel. 

Ano, ale toto není podstatné. Většina těch lidí už není v ODS nebo v ní nehrají žádnou důležitou roli. Teď je tedy klíčové, co s tím, a myslím, že se nám brzy povede to dát do pořádku. 



Největší dluhy a resty spadají spíše do období, kdy stranu a zemi vedl Petr Nečas, nebo ještě dřív, kdy vládl Mirek Topolánek? 

Dneska jsme v podstatě příkladem toho, jak by politická strana měla být financována. Ale budiž, bavme se o tom, jak jsme byli financováni. Problémy byly ve dvou rovinách: co se dělo na centrální úrovni a jak se chovaly některé regiony a oblasti. A tam není úplně časová shoda. Samozřejmě ale kořeny největších problémů spadají do dob, kdy ODS byla na vrcholu moci a kdy měla i nejvyšší příjmy. 



Máme po volbách, ve městech se sestavují koalice. Vydáte nějaké nařízení, že by se třeba nemělo spolupracovat s ANO? 

Je to případ od případu, platí, že neuzavíráme koaliční smlouvy s komunistickou stranou. Na tom se nic nemění. Jinak to vždy závisí na místních poměrech. Řada starostů se mnou konzultuje, zatím jsem se ale nesetkal s žádnými problémy. Pro nás je důležité, aby nám jakákoli koalice umožnila realizovat aspoň část našeho programu. 



A co spolupráce s TOP 09? Společně jste postupovali v některých senátních obvodech… 

Máme s TOP 09 dva typy spolupráce. Jedna se děje ve sněmovně, kde se v některých věcech daří dobře, v jiných máme rozdílné pozice, třeba co se týče Evropské unie. Společně bráníme vládě projednávat zákony ve zrychleném řízení, obecně je ta spolupráce dobrá. Spolupráce v senátních volbách měla zabránit pokračování levicového Senátu, osvědčila se. Podporujeme si svoje kandidáty navzájem ve druhém kole. Jak dál, to se uvidí i podle situace v TOP 09. 



Co dění u nich říkáte? 

To je těžké. Před volbami jsem četl a slýchal, že ODS je mrtvá strana, že jí chybí lídr jako Miroslav Kalousek, po volbách titíž lidé říkají, že se musí TOP 09 změnit, že se musí zbavit Kalouska, že ta strana padá. Jako politolog vím, že nesmíme přeceňovat jednotlivosti. TOP 09 hodně stojí na městských, liberálních voličích, a pokud je dostatečně neosloví, má problém. To se ukázalo. ODS to má jinak, pro nás je z hlediska toho, jaký jsme typ strany, mnohem důležitější být úspěšní v menších a středně velkých městech. 



ODS hází Prahu přes palubu? 

Nehází. Nesouhlasím ale s tím, že vše závisí na tom, jak uspějeme ve velkých městech. Je to omyl, my musíme být úspěšní všude. A to se nám nemůže dařit všude, protože velká města jsou hodně závislá na celostátní politice. A bude ještě nějakou dobu trvat, než budeme zase silní. Ale možná to bude rychlejší, než jsem sám čekal, a nebudou to roky, ale měsíce. Stavět to jen na velkých městech by byla chyba. TOP 09 je jinak konstruovaná strana než my. 



A co bude tím benchmarkem úspěchu, který by mohl být, jak říkáte, rychlejší, než jste čekal? 

Pro mě to bude dobrý výsledek krajských voleb za dva roky. To je relativně krátká doba. Jsem realisticky založený, počkejme na data, na výsledky. Jen si myslím, že se začneme nahoru vracet o něco rychleji, než se předpokládalo. 



Takže pohltíte nakonec část TOP 09? 

(mlčí a přemýšlí) Takto bych to neformuloval. 



Ale možná to tak skončí, že splynete. 

Třeba ve sněmovně musíme spolupracovat, jinak bychom jednali proti zájmům našich voličů. A dál se bude ukazovat, nakolik je ta spolupráce výhodná, v čem se dá jít dál. Nechal bych to otevřené, bude to záviset hodně na vývoji v TOP 09. 



A jsou tu ještě nějaké jiné strany? 

TOP 09 je nejpřirozenější partner. Dovedu si představit spolupráci i s některými dalšími stranami, které ale na celostátní úrovni nehrají takovou roli. 



Svobodní? 

Já jsem jim po svém zvolení nabízel spolupráci, neměli zájem, a tak zbylo jediné – převzít jejich voliče. Což už se děje. Po evropských volbách se objevovaly komentáře, že nás svobodní začnou postupně nahrazovat, ale podívejte se na jejich výsledek. 



Vy jste v minulých letech přišli o skupinu voličů z řad podnikatelů, už víte, jak je dostat zpět? 

Že si Andrej Babiš nabarvil stánky namodro a řekl, že ANO je pravicová strana se sociálním cítěním, ještě neznamená, že je to opravdu pravicová strana. Část podnikatelů mu uvěřila, byli zklamáni z toho, co ODS v minulosti dělala. Ti drobní podnikatelé a živnostníci ale uvidí, a někteří už to vidí, že Babiš jejich zájmy nehájí. Přes léto jsem objížděl regiony, diskutoval s podnikateli, co chtějí od politiků. Začnou se k nám vracet. 



Štve je administrativní zátěž, kterou jim vláda ODS nesnížila. Pracujícím důchodcům jste vzali úlevy… 

Ano, to jsou výtky, které slýchám. Za ty jsme zaplatili. Oni ale vidí, že my tuto chybu už neuděláme.

 

Jak je o tom ale přesvědčíte? 

Od chvíle, co jsem se stal předsedou, objíždím republiku, setkávám se s lidmi, pořádám besedy. To je styl politiky, který je potřeba a který se nám vyplácí. Říkal jsem hned při prvním hodnocení voleb, že to teprve začíná, že musíme nadále intenzivně objíždět republiku, jako by byla volební kampaň. Tak se musí dělat politika. 



Takže permanentní kampaň? 

Ne kampaň, ale permanentní diskuse s lidmi. 

 

(Autor: Luboš Kreč, Marie Bastlová)