16. října 2014

Nenechte rozhodnout o vás jiné. Volte

Čtenáři zasílali dotazy do on­line rozhovoru kandidátovi na senátora za ODS Oldřichu Vlasákovi. Co je zajímalo?

 

Jak hodnotíte svůj dosavadní výsledek v letošních volbách – jak v senátních, tak v komunálních? 

Za úspěch již považuji postup do druhého kola senátních voleb, kde jsem porazil zbylých devět kandidátů včetně kandidáta ANO a KDU-­ČSL. I odstup od prvního ve výši 3 % považuji spíše za motivující, zvláště když mě do druhého kola podpořil vítěz komunálních voleb v Hradci, stávající primátor Zdeněk Fink, TOP 09 a STAN. Co se týče komunálních voleb, mám radost, že voliči ocenili moji dvacetiletou práci v zastupitelstvu města Hradce Králové, a díky jejich podpoře jsem skočil na první místo na kandidátce ODS. Teď záleží na koaličních jednáních, jak se budu moci do další práce pro město zapojit. Rozhodně bych rád pokračoval jako zastupitel zodpovědný za územní plán na jeho dokončení. 


Jak odhadujete účast voličů ve druhém kole senátních voleb? 

Můj odhad je něco mezi 10 a 15 procenty, bohužel. Proto nenechte rozhodnout o vás jiné. Přijďte k volbám. 


Hradecký primátor Fink vám veřejně vyjádřil podporu pro víkendové senátní volby. Co to pro vás znamenalo, když jste se o tom dozvěděl?

Byla to velmi příjemná zpráva a této podpory si nesmírně vážím. Rád bych všechny své znalosti a dovednosti věnoval právě tomuto postu a jsem přesvědčen, že na tom vydělá i celé Hradecko a Bydžovsko. 


Jak byste okomentoval vašeho soupeře pro 2. kolo voleb do Senátu pana Malého za ČSSD? Kde jsou jeho přednosti a slabiny? Čekáte vyrovnaný souboj s ohledem na skutečnost, že hlasovat zřejmě přijde málo voličů? 

Ano, očekávám opravdu vyrovnaný souboj, kde volební účast bude hrát rozhodující roli. Pana profesora Malého si neobyčejně vážím. Je to skvělý lékař ­hematolog a pedagog. Určitou slabinou je jeho neznalost veřejné správy a žádná zkušenost byť i se zastupitelským postem. Vzhledem k tomu, že skoro celou volební kampaň mu financuje sociální demokracie, nabízí se otázka, jak to bude vypadat s jeho loajalitou k této straně při hlasováních v Senátu. Platí obecná zásada "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej." Tak zároveň posílí dominantní postavení ČSSD v Senátu. 


Byl jste mnoho let členem Horské služby, podpořil byste A. Klepše, kandidáta TOP 09, na Trutnovsku? 

Rozhodně. Ádu Klepše znám dlouhá léta a má moji podporu. Jako krajská ODS jsme mu vyjádřili podporu i pro tyto senátní volby. Určitě si ji zaslouží. 


Říkáte, že jste navštívil všech 66 obcí našeho senátního obvodu. Dokážete říci, jaké problémy obcí patří mezi nejožehavější? 

Největším problémem obcí Hradecka a Bydžovska je špatný stav místních a meziobecních komunikací. Dále obce potřebují dořešit kanalizace, chodníky, osvětlení a někde úpravu veřejných prostor, včetně zeleně. Do budoucna obce dále počítají se zateplováním veřejných budov, tj. obecních úřadů, školek, škol a podobně. V části senátního okrsku je problémem i nelogická spádovost pro zdravotní ošetření daleko od Hradce Králové a například zrušení stálé služebny policie v Nechanicích. Samozřejmě, všechny starosty pálí přebujelá byrokracie a obrovský nárůst administrativy. 
 

Ing. Oldřich Vlasák

kandidát ODS na senátora