16. února 2012

Nové plastové průkazy na půl roku jsou zbytečný luxus

Za zbytečný luxus označila poslankyně ODS a členka výboru pro sociální politiku nové plastové průkazy, kterými chce Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) na dočasnou dobu nahradit dosavadní papírové průkazy zdravotně postižených lidí, známé pod zkratkou TP, ZTP, ZTP/P.

 Od poloviny roku přitom mají být vydávány zcela nové karty sociálních systémů, které všechny dosavadní průkazy nahradí. Na dodání zhruba třiceti tisíc plastových průkazů v současnosti probíhá výběrové řízení pod názvem Personalizace karet sociálních systémů.
 
„Zástupci ministerstva loni opakovaně ujišťovali, že karta sociálních systémů neukrojí ze státního rozpočtu ani korunu. V dokumentaci k výběrovému řízení na provizorní průkazy TP, ZTP, ZTP/P se hovoří o dodávce karet sociálních systémů v počtu třiceti tisíc kusů. Ovšem na rozdíl od karty sociálních systémů, která má platit od poloviny letošního roku, to bude karta obsahující údaje, které jsou již dnes obsahem standardních papírových průkazek TP, ZTP, ZTP/P. Rozdíl bude pouze v tom, že zmiňovaná karta bude z plastu. A to je v situaci, kdy v sociálních službách chybí stovky milionů korun, zbytečný luxus,“ pozastavuje se nad obsahem výběrového řízení MPSV expertka ODS na sociální politiku Lenka Kohoutová.
 
Podle ní zástupci MPSV při včerejším jednání výboru pro sociální politiku obhajovali vydávání plastové náhrady průkazek TP, ZTP, ZTP/P tím, že jde o nezbytnost, protože u řady těchto průkazů dobíhá platnost a jejich majitelé se musí něčím identifikovat. Alespoň do léta, než bude k dispozici karta sociálních systémů, která bude obsahovat i elektronický nosič dat. A její majitel si bude moci zvolit, jestli ji chce využívat i jako platební prostředek či elektronickou peněženku pro příjem jednotlivých sociálních dávek.
 
„Po zmiňované přechodné období musí mít skutečně držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP/P možnost svůj zdravotní stav nějak prokázat. Nerozumím ale tomu, proč je nutné vydávat další plastovou kartu, která jistě nebude zadarmo. Proto budeme trvat na tom, aby pan ministr výběrové řízení zrušil,“ představila další postup ODS Kohoutová.
Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR