2. října 2014

Evropští konzervativci a reformisté posilují, Sulík ohlásil přestup

Reformisté v Evropském parlamentu potvrdili své postavení třetí nejsilnější politické síly v Evropě. Známý slovenský ekonom a liberální politik Richard Sulík, zakladatel a předseda strany Svoboda a Solidarita (SaS), ve čtvrtek oznámil, že opouští frakci evropských liberálů a vstupuje do EKR, do frakce, ve které pracují i poslanci zvolení za ODS.

 
"Kdo se trochu vyzná, ten ví, že za liberály se v Evropě označují hlavně socialisté, zatímco lidé bojující za více ekonomické svobody jsou konzervativci," uvedl na svém webu Sulík. "Patřím k silným kritikům Evropské unie, ale zároveň jsem přesvědčený, že myšlenka společného trhu je skvělá a nejdříve je potřeba zkusit EU reformovat," vysvětlil dále Sulík, proč se nepřidal ke krajním euroskeptikům, kteří chtějí EU rovnou zrušit.
 
"S panem Sulíkem se shodujeme na tom, co je pro nás všechny podstatné: omezení pravomocí EU, boj proti nesmyslným regulacím a reforma bruselské byrokracie. Tzv. evropští liberálové prosazují pravý opak. Přechod pana Sulíka k nám také posílí naši pozici v evropské politice," řekl první místopředseda ODS Jan Zahradil.