26. září 2014

Rozpočet 2015 – konec odpovědnosti, začátek populismu

Levicová vláda rezignovala na odpovědnou rozpočtovou politiku. Jinak si návrh státního rozpočtu nelze vyložit. Poslední rozpočet připravovaný ODS dopadl se schodkem 81 mld. Kč při poklesu ekonomiky o 1 %. Nově navržený rozpočet počítá se schodkem 100 mld. Kč při předpokládaném růstu o 3 %. Připomeňme, že každé jedno procento HDP přináší do státního rozpočtu zhruba 13 mld. Kč. Levicová vláda má tedy k dispozici o 50 mld. Kč více a skvělou příležitost ke splácení dluhů. Bohužel však tuto příležitost promarní a místo splácení dluhů se dočkáme jen navyšování schodku státního rozpočtu.

S odpovědnou rozpočtovou politikou je konec a přichází éra populismu. Ta nás jen první rok přijde na 70 mld. Kč, což je zhruba 6 700 Kč na každého včetně dětí a seniorů. Již od začátku bylo jasné, že nákup voličů za státní peníze nebude zadarmo, ale takovýto rozsah je vskutku nevídaný – dotace pro OKD, zavádění zelené nafty, třetí sazba DPH, zvyšování plateb za státní pojištěnce, rušení regulačních poplatků atd.

Mrzí mě, že se tu minulé vlády dlouhodobě snažily dát veřejné finance do pořádku a nyní je během chvíle všechno jinak. Nechci se s tím jen tak smířit a proto budu jednání o státním rozpočtu pravidelně komentovat a upozorňovat na největší problémy. Příště se budu věnovat mandatorním výdajům.

Ing. Adolf Beznoska

poslanec
člen rozpočtového výboru PS PČR