17. září 2014

Kauza dne

Hostem diskusního pořadu rádia Impuls byl kandidát ODS na pražského primátora Bohuslav Svoboda.

 

Alan HEJMA, moderátor:


2,5 roku od listopadu 2010 do května 2013 měl na svém krku primátorský řetěz Bohuslav Svoboda z ODS. Během jeho éry kulminovaly takové kauzy jako průtahy kolem předraženého tunelu Blanka i kolem karty Pražana Opencard. Bývalý primátor a kandidát ODS na stejný post Bohuslav Svoboda je teď u mikrofonu Rádia Impuls. Vítám vás u nás. 

 



Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:


Hezký podvečer. 

 


Alan HEJMA, moderátor:


Vy jste číslem jedna na kandidátce ODS, chcete být znovu pražským primátorem, proč do toho chcete jít podruhé, proč vstupovat do téže řeky podruhé? 

 



Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:


Ano, ale ona to nikdy není tatáž řeka, ta řeka vždycky kousíček uplave a je trošičku jiná. Ale ten hlavní důvod je ten, že jsem skutečně splnil v té funkci primátora to, co jsem si sám sobě sliboval, když jsem do politiky šel a já jsem šel do politiky vlastně jako nováček v tom roce 10. Programově jsem byl vždycky nestraník a šel jsem tam s tím, že jsem chtěl něco změnit, chtěl jsem změnit ty temné vody v té řece na magistrátu, chtěl jsem změnit všechnu tu špínu a bahno, která přes české politiky teče. A skutečně si myslím, že se mi to podařilo, protože jsme na magistrátu zavedli celou řadu věcí. Začali jsme zveřejňovat všechny smlouvy, otevřeli jsme interpelace občanům, všechno bylo online, zahájili jsme rozklikávací rozpočet, kdy si každý může najít celou tu fázi finanční od těch velkých investic až po tu poslední tužku, která se kupuje. Zahájili jsme elektronické aukce jako nejčistší možnou variantu výběrových řízení, s řadou lidí jsme se rozloučili a ono se nám to dařilo a dařilo se nám to proto, protože jsme byli odvoláni a dokonce obžalováni. Proto se do ní vracím, protože si myslím, že když vás někdo odvolá proto, že něco děláte dobře a protože se začne bát, že by to nešlo dělat tak, jako to šlo předtím, takže je nutné se vrátit. Prostě chlap nesmí před takovou výzvou uhnout. 

 


Alan HEJMA, moderátor:


To se poslouchá velmi pěkně, přesto se musím zeptat, myslíte, že voliči to vnímají to, co vy jste teď řekl, jinými slovy může se tedy stát, že můžete uspět? 

 



Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:

 
Ta celá moje filozofie proč jsem do té politiky šel, je také opřena o to, že volič není hloupý, speciálně pražský volič, jak to dopadne v okamžiku, kdy začnou všichni slibovat modré z nebe, hory s horákama a kdy populismus se stal hlavním symbolem a heslem všech volebních prohlášení, to je samozřejmě otázka. 

 



Alan HEJMA, moderátor:


S kým byste teoreticky šli do koalice, s vaším oblíbencem Tomášem Hudečkem TOP 09 a tak dále? 

 



Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:


Víte, ono není možné spojovat tu politickou stranu s osobou. Čili já říkám TOP 09, ANO je jistě jeden z možných partnerů, protože já nemohu žádnou svou osobní animozitu, žádné své pochybování o kvalitě někoho zapojit jako rozhodovací proces pro to, jaký vývoj bude v české pravici v této zemi. Když se mně ptáte s kým, tak já říkám zcela jednoduše ne s komunisty. 

 



Alan HEJMA, moderátor:


Naším dnešním hostem je Bohuslav Svoboda, poslanec, bývalý primátor, člověk, který chce být i příštím primátorem v Praze. Vy jste obžalován, pane Svobodo, v té nešťastné kauze Opencard. Je podle vás vhodné, aby obžalovaný politik se znovu ucházel o tak vysoký post? 


Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:


Já jsem obžalován na základě vykonstruovaných věcí. Nakonec ten úplně poslední příběh z posledních dnů rozhodnutí soudu o tom, že obžaloba byla sestavena na základě opsání semestrální práce studenta prvního ročníku právnické fakulty. Čili na základě jakéhosi plagiátu, kde to je doslova a do písmene stejné, jako je ta studentská práce, tak na tom byla založena obžaloba. Zajímavé je to, že ten, kdo ten materiál opsal, dnes odchází od policie, říká se, že z osobních důvodů, ale na druhou stranu kandiduje na starostu v Českém Krumlově. Je to za odměnu? Za to, že takto zpracoval ten materiál? Já nevím. Pořád se říká: jak můžete kandidovat, když jste obžalován. Já říkám proto, že jsem poctivý, protože jsem nikdy ani korunu neukradl. 

 



Alan HEJMA, moderátor:


Pojďme se podívat hlouběji do podzimu, kdy už třeba budete primátorem znovu, co myslíte, že Pražany nejvíc trápí, je to tunel Blanka, ta Opencard nešťastná a jak byste tyto drahé miliardové věci řešil, pokud to ještě jde? 

 



Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:


Ten problém toho tunelu Blanka je zvláštní. Tunel Blanka je velice dobrá myšlenka, je vlastně z mnoha důvodů jediné možné řešení pro město, jako je Praha. Kdyby na tom začátku Bém řekl, že to bude stát 30 miliard a ne 21, tak bychom ten problém neměli. Už od začátku se vědělo, že to bude stát 30 miliard, protože těch 21 byla platba jenom za tunelové práce. Já jsem dosáhl toho, proč jsme tu cenu snížili o 2 miliardy a jednu miliardu ještě jakoby rezervu, že se ta cena snížila na 36 miliard z těch, kolik to mělo být potom? Asi 38. A když si promítnete, že původně to stálo 30 a teď to bude stát 36, tak ono to není ani 20 %. A na celém světě platí, že pokud kopete pod zem a děláte tunel, musíte mít rezervu 20 % prostě proto, že nevíte, co se stane. A my víme, že se nám dvakrát ten tunel propadl. Prostě celou řadu problémů to mělo. To je jedna věc. To, co je strašlivý problém, že ta jeho výstavba se zastavila, na základě výmyslu primátora Hudečka se řeklo, že smlouva neplatí, aby se pak u soudu zjistilo, že platí. Na základě zase jeho dalšího tvrzení, že ty faktury jsou neplatné, se zjistilo, že je musí zaplatit. A dneska máme zdržení jeden rok, jeden rok dalšího čekání na něco, co ta Praha nesmírně potřebuje. Ta Opencard od toho začátku tam byla zahájena smluvní politika, která byla špatná. Když jste zadavatel něčeho a něco chcete koupit a nemůžete to sám vyvíjet, musí to vymyslet někdo jiný, musíte tu smlouvu s ním udělat tak, aby byla funkční, aby vám stále dávala právo do toho zasahovat, ten základ je špatná smlouva. 

 



Alan HEJMA, moderátor:


Je s tím možné ještě něco dělat? Pražané z toho už mají legraci kromě těch vyhozených miliard. 

 


Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:


Musejí z toho mít legraci, protože za Opencard jsme obžalovaní a probíhají další přípravná řízení ve dvou věcech. V jednom jste obžalován za to, že jste s ní pokračoval a v druhém jste žalován za to, že ji chcete zrušit. To je takový paradox, který je skutečně směšný. A v současné době vlastně vidíte, že ani Hudeček se všemi těmi zásahy nedosáhl vůbec ničeho, je v úplně stejné situaci, ba dokonce horší, protože stále nemá žádný licenční přístup, stále nemá vyřešená autorská práva a stále bude muset platit, anebo kartu zrušit. A já si přece jenom myslím, že v 21. století začít prodávat papírové jízdenky, to zase můžeme začít jezdit po Praze koňskou drahou. 

 



Alan HEJMA, moderátor:


Poslanec ODS Bohuslav Svoboda, kandidát na pražského primátora u mikrofonu Rádia Impuls. Ještě poslední otázku k Praze. Mě jako Pražana nebetyčně štvou ty modré parkovací zóny, máte nějaký plán co s tím udělat? Podle mě to blokuje rodinný život, podnikatelský život. 

 



Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:


Modré parkovací zóny vlastně byly vymyšleny nebo zahájen jejich provoz proto, aby umožnil parkování rezidentům v centru města. Vůbec nebyly myšleny nikdy proto, aby řešily celou Prahu nebo její periferii. Parkování ve velkoměstě je obrovský problém, který nikdo nedokáže vyřešit, ale jediné, co ho může řešit, je to, že budeme v centru města stavět podzemní garáže a naučíme lidi do nich jezdit. Na periferii musíme vybudovat Park and Ride, ta parkoviště, odkud se dá pokračovat dál nějakou městskou dopravou. Samozřejmě v okamžiku, kdy stavíme nějakou budovu, musíme stavět, budovat přiměřené množství parkovacích míst. Čili modré zóny parkování v centru v současné době tam je potřeba jenom vytvořit nějakou variantu toho střídavého stání, aby se ke mně v sobotu a v neděli na Prahu 2, kde bydlím, dostali můj tchán s tchyní, kteří přijedou a aby tam mohli zaparkovat. Aby bylo možné, že když přijede malíř vám vymalovat byt, tak aby mohl s tím vozem, s těmi štaflemi a s tím vším někde zaparkovat. Prostě najít nějakou váhu mezi tím, co je rezidentství a co je nutnost pro realizování života. 

 



Alan HEJMA, moderátor:


Pane poslanče, úplně poslední otázka, vy jste byl primátorem 2,5 roku, je vám 70 let, máte dvě malé děti, co tomu říkají doma, že to znovu chcete zkusit? 

 



Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:


Výborná otázka. Víte, já jsem měl ten život hodně složitý a životní partnerku, kterou jsem si nakonec vybral, je, já to vnímám jako odměnu za to, že jsem byl celý život vlastně hodný a slušný, že mě prostě něco nebo někdo odměnil. Takže se s tím vším srovnali. Samozřejmě, že z toho nemají radost, samozřejmě, že mají strach o to, jestli zase znova budu dostávat výhrůžky a budu mít probodané gumy a vystřelené okno. Samozřejmě, že se bojí, ale na druhou stranu má rodina ví, že je nutné, aby někdo toto dělal, proto mám opravdu neskutečnou podporu. Nejdůležitější podpora pro mě je, když se vrátím domů a podívám se na ty dvě malé děti, které dost často už spí, když já přijdu a říkám si: dělám to pro ně. 

 



Alan HEJMA, moderátor:


My vám děkujeme, že jste přišel do našeho studia. 

 



Bohuslav SVOBODA, poslanec a kandidát ODS na primátora:


Děkuju vám, že jste mě pozvali. Díky. 

 



Alan HEJMA, moderátor:


Hostem dnešní Kauzy dne byl poslanec a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda. Videozáznam rozhovoru už teď najdete na našich stránkách www.impuls.cz. Hezký večer s Rádiem Impuls přeje Alan Hejma. 

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

kandidát ODS na primátora hl. m. Prahy
poslanec PČR
zastupitel statutárního města