10. září 2014

ODS zkritizovala vládu za výměnu tisíce úředníků. A podpořila služební zákon, který to příště nedovolí

Souhlas poslankyň a poslanců Občanské demokratické strany dnes zakončil vyjednávání o podobě nového služebního zákona, který stanovuje pravidla pro zaměstnávání státních úředníků. ODS ho schválila ve shodě s TOP 09 a stranami vládní koalice.

 
„Chraňme dobré úředníky. Za půl roku jich levicová vláda propustila 1 041 a přijala 1 163. To se předtím nestalo. Proto potřebujeme služební zákon,“ zdůraznil předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala s tím, že široká shoda napříč politickým spektrem je podle něj nad tak významným zákonem nezbytná.  
 
„Občanští demokraté chtěli od počátku jedinou věc – vytvořit předpoklady pro profesionální, nestrannou a výkonnou státní správu, pro kterou jsou občané váženými klienty,“ říká Petr Fiala. „Proto jsme od počátku této schůze zaujali konstruktivní postoj, konkrétně jsme představovali naše návrhy na změny, nechtěli jsme blokovat jednání, ale schválit dobrý zákon, který zabezpečí kvalitní a profesionální státní službu občanům.“
 
„Do původního koaličního návrhu se nám podařilo prosadit změny, díky nimž je nyní služební zákon podstatně kvalitnější a bylo možné jej v hlasování podpořit,“ vysvětluje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. „Zejména jsme vládní koalici přesvědčili o tom, že státní správu stojí za to mnohem víc otevřít odborníkům ze soukromé a akademické sféry, za druhé jsme zabránili vzniku dalšího zbytečného úřadu, který by pouze dohlížel na jiné úřady,“ dodává Stanjura.
 
Občanská demokratická strana již dříve avizovala, že i v rámci aktuálně projednávaného kompromisního návrhu služebního zákona má výhrady vůči rozdělení ministerských náměstků do dvou kategorií: na ty bez odpovědnosti a ty, kteří skutečně vedou část praktické agendy resortu. Poslanci ODS však ctili dohodu na tomto bodě se stranami vládní koalice. Normu nyní projedná Senát.