8. září 2014

Chraňme naši kulturu. Kdo tu chce s námi žít, ať ji respektuje

Šéf ODS Petr Fiala je přesvědčen, že bychom neměli opakovat chyby, jichž se dopustily západní státy při integraci muslimských přistěhovalců. „Jsem dost na straně těch, kteří říkají: Chraňme naše tradice, naši kulturu a jestli s námi chce někdo žít, ať to respektuje,“ řekl iDNES.cz Fiala. Multikulturní koncepce vůči přistěhovalcům podle něj selhaly.

Na kongresu ODS jste mluvil o tom, že šátek na hlavě je znamením kultury, která nás ohrožuje. Vaši kolegové z ODS v Teplicích chtějí „protišátkovou“ vyhlášku, aby muslimské ženy nesměly mít na veřejnosti zahalenou tvář. Je to nějaká změna strategie ODS, že teď budete víc mluvit o islámu?

Není to výsledek promyšlené strategie, ale spíš výsledek toho, že spoustu lidí v ODS, ale nejen v ní, tohle téma trápí. Téma muslimské šátky není žádné velké téma. Je tu pár muslimů, kteří takový problém mají. Pozornost, kterou tomu věnujeme na úkor jiných věcí, vypadá do jisté míry jako absurdní. Po zkušenostech, které mají s integrací nebo neintegrací islámských obyvatel jiné země Evropské unie, tak jsem ale fakt hodně opatrný.

V Evropské unii máme spoustu přistěhovalců islámského vyznání, kteří jsou mnohdy občany těch zemí. Ale ani ve druhé, třetí generaci nedochází k jejich integraci. Ukazuje se, že řada dobře myšlených multikulturních koncepcí úplně selhala. Myslím, že bychom neměli opakovat chyby a jít touhle cestou, zvláště když těchto lidí u nás bude přibývat. Já v tomhle směru jsem dost na straně těch, kteří říkají: Chraňme naše tradice, naši kulturu a jestli s námi chce někdo žít, tak ať to respektuje.

Budete tedy toto téma teď akcentovat?

Jestli z toho někde budou vznikat konkrétní problémy, tak nepochybně ano. Ale já jsem zdůraznil něco jiného. Islámský stát je nebezpečí, které se nezastaví, když ho nezastavíme, a půjde dál. Jeho ambice jsou dalekosáhlé. A právě u Islámského státu si dobře všimli Britové, že existuje napojení na muslimské komunity, které žijí v těch jednotlivých zemích. A to už není jednoduchá věc. Sama ta brutalita a způsob, jakým Islámský stát na Blízkém východě postupuje, to nás opravdu musí děsit. A teď přijde jedna věta, která je na tom všem velmi důležitá. Není rovnítko - a nedělám ho - mezi islámským vyznáním a radikálním islámem. Nechtěl bych, aby to skončilo v nějaké jednoduché zkratce.

Převedu to do praktické politiky. Jestliže říkáte, že Islámský stát ohrožuje Evropu a mluvil jste o napojení na islámské komunity v evropských zemích, jaký by to mělo mít praktický dopad pro chování České republiky vůči islámské komunitě v naší zemi?

Tak my tady zřejmě podle informací, které jsou dostupné, v tuto chvíli problém s radikálním islámem nemáme. Ale tohle je skutečně věc, kterou by měli řešit vládní představitelé, protože mají informace tajných služeb, které mohou dokázat, jestli tady dochází k výrazné radikalizaci nebo proměně, která navenek není vidět. Já ty informace nemám. Mně jde spíš o to, aby se Česká republika ve chvíli, kdy by se spojenci, NATO, západní země rozhodly proti Islámskému státu více zakročit, aby Česká republika neváhala a podpořila úsilí spojenců. Samozřejmě je úkolem vlády, i právě v souvislosti s radikalizací a s fenoménem organizace Islámský stát, aby skutečně sledovala, zda někde nedochází k radikalizaci, která má vliv na naše území.

Jestliže v Teplicích chtějí vaši kolegové z ODS přijmout vyhlášku, která by zakazovala na veřejnosti zahalování muslimskými šátky, podporoval byste to? Doporučil byste vašemu kolegovi, primátorovi Jaroslavu Kuberovi, že tam mají takovou vyhlášku přijmout?

Určitě bych s ním o tom mluvil. Bez detailní znalosti, kde to chtějí a jak si to představují, na to nejsem schopen odpovědět. Ale jsem schopen říci, že tam, kde se to týká třeba škol a tohoto typu veřejného prostoru, si to dovedu představit bez jakýchkoli problémů. Pokud se týká turistů, tak to už je hodně složité.

(Autor: Josef Kopecký)