5. září 2014

ODS výsledky nerozhází, cíl je jasný

Ačkoli možná někteří pochybují o tom, že ODS má šanci dostat se zpět na vrchol, strana se rozhodně nevzdává. Jak řekl místopředseda ODS Martin Novotný, výsledky voleb stranu nerozhází, protože je odhodlaná světu dokázat, že je stále tvrdým hráčem a ví, za co bojuje.

Jaké čekáte výsledky senátních a komunálních voleb?

Jsme realističtí. Starostů, kteří dělají dobrou práci a lidí si váží, máme pořád dost. Naším cílem je ukázat v komunálních volbách, že jsme nadále relevantním hráčem politické scény. Je logické, že proces vyzdvihování ODS bude trvat nějakou dobu, protože jsme roky dělali rozhodnutí, díky kterým nemůžeme očekávat, že okamžitě získáme důvěru lidí.

Máte strach z obhajoby mandátů?

Máme jakousi matematickou výhodu. Tyto volby se konají v obvodech, kde jsme senátory neměli, takže obhajujeme (tuším) pouze tři v Praze. V obvodě, který mám na starosti, máme kvalitního kandidáta. Radek Vincour do senátu nikdy nekandidoval, ale ve všech komunálních volbách tohoto regionu získal vždy největší počet preferenčních hlasů. Každá strana na tom chce samozřejmě být alespoň tak jako před volbami. Pro nás je to v tuto chvíli lehčí, protože neobhajujeme tolik mandátů. Každý náš senátor a kandidát do senátu v druhém kole je pro nás výhrou.

Jaký je podle vás stěžejní bod programu?

Dnešní projev pana předsedy. Ukázal, že v čele ODS je leader, který je občas podceňován, říká se o něm, že je "suchý akademik". Ale myslím si, že i když to možná bude trvat delší dobu, než kdyby se choval více prvoplánově a populisticky, říkal nějaké silácké výroky, kvalita se časem ukáže.

Budete nějak usilovat o změnu volebního systému? Mnoho chyb, které jsou ODS vyčítány, pramení z toho, že byla v koalicích a musela volit nějaké kompromisy.

V tuto chvíli je nerealistické až směšné dávat jako bod volebního programu změnu volebního systému. Nebyli bychom to schopni prosadit na parlamentní půdě. Každopádně platí, že dlouhodobě považujeme efektivitu fungování systému s více většinovými prvky za daleko lepší než systém, který teď v ČR je.

Za poslední dejme tomu rok a půl vám ubylo na deset tisíc členů. Co to pro vás znamená? Byli to opravdu všichni kmotři?

Tak to rozhodně není. Kmotři a lidé, pro které se vžila tato přezdívka, nepochybně odešli spolu s ní. Samozřejmě, že ve chvíli, kdy ODS dělala nedůvěryhodnou politiku, odešla i spousta normálních členů, kteří v nás ztratili důvěru a začali hledat svou šanci v jiných politických stranách. Jeden z našich cílů je některé přesvědčit, aby se vrátili zpátky.

Když jste pana Fialu představovali jako svého předsedu, mluvili jste o tom, že se zbavíte lidí, kteří mají špatnou pověst, a budete chtít získat nové členy. Jaké k tomu nyní děláte kroky?

Třeba u nás v Olomouci se začalo s oslovováním elit a jiných autorit už asi půl roku před komunálními volbami. Dnes tam máme kandidátní listinu, na které je z těch 45 jmen zhruba třetina těchto lidí. Oslovovali jsme občany, kteří mají dlouhodobě podobný pohled na svět a sdílí naše hodnoty, aby se pak nestalo, že v zastupitelstvu budou zastávat jiný názor. Máme tam lidi ze všech oblastí - z univerzitního prostředí, podnikatele... Podnikatele jsme ale nevybírali podle toho, jaký mají obrat, ale naopak. Máme tam takové ty tradiční živnostníky, jejichž firma začala už v dobách třeba pradědečka za Rakouska-Uherska.

Podle slov pana předsedy to vypadá, že je strana stabilizovaná. Do jaké míry tomu tak je? Třeba z komentářů na facebooku to vypadá, že část ODS "fandí" spíš Putinovi než USA.

Položme si otázku, jestli politika Evropské unie, třeba v oblasti ukrajinského konfliktu, byla vždy efektivní. Všechny kroky, které jsme dělali v rámci NATO, vedly k tomu, že se Rusko necítí "hladové vyplňovat prázdný prostor" založený právě na slabosti často Evropské unie a NATO. Je to velká výzva nejenom pro nás, ale i pro celou Evropu, protože lidé jsou z toho zmatení. Na jedné straně musíme lidem vysvětlit, že NATO se musí začít chovat normálně, na straně druhé je vidět na diplomacii, že je mnohdy důležitější, o čem jedná paní Merkelová, než o čem jedná Evropská unie. Co se ODS týče, myslím si, že by měla zůstat proamerická. Otázkou ale zůstává, jestli je ta americká administrativa ideální, ale to už ODS neovlivní.

Myslíte si, že když tyto volby dopadnou špatně, bude to znamenat zemětřesení pro ODS?

Zemětřesení neočekávám. Nepochybně si pár lidí z minulosti ODS po volbách, ať dopadnou jakkoli, odplivne a začne připomínat, že za nich jsme měli preference 30 procent a podobně. Ale tudy cesta nevede. I kdyby to trvalo déle, jsme odhodláni na tom pracovat.

A není to tím, že v ODS už nebude, kde brát?

Z hlediska personálního si to vůbec nemyslím.

(Autor: David Jareš, Lucie Dlouhá)
Martin Novotný

místopředseda strany