5. září 2014

Závěrečný projev Petra Fialy na 25. kongresu ODS

Přepis závěrečného projevu předsedy ODS Petra Fialy na 25. kongresu ODS

Dámy a pánové, vážení přátelé,

chci Vám na závěr říci jen pár slov: po dnešku už není pochyb o tom, že občanští demokraté jsou zpět. Protože, máme dobrý program, máme dobré kandidáty a máme dobré důvody nebát se a bojovat.

Dnes jsme za jedno odpoledne udělali společně hodně práce – sešli jsme se, ukázali, že jsme silní, jednotní a že víme, co nabízíme a co chceme. Ukázali jsme, že máme dostatek zkušených a motivovaných osobností a lidí, kteří jsou hrdí na to, že mohou jménem občanských demokratů nabízet lidem svoji práci v našich obcích, městech nebo v Senátu. Dnes jsme také zahájili diskusi o dalších změnách uvnitř strany. Máme teď celý podzim na to, abychom v ní pokračovali. Abychom si v klidu promysleli svoje argumenty a postoje a sdíleli je v online a dalších diskusích, které pro Vás chystáme. Abychom žili jako ODS plnohodnotným stranickým životem, na kterém se mohou podílet všichni členové.

Dámy a pánové, děkuji Vám, že jste přijeli. Děkuji Vám, že jste ukázali, jaká je dnes ODS. Jsme tady. Jsme silní. A je nás potřeba. Jen slabý vůdce chce být všude sám, bojí se diskuse, bojí se členů. Ostatní mu překážejí. Takovým lidem nevěřte ani na celostátní úrovni, ani ve svých organizacích.

Dnes jsme si znovu ukázali, že nejsme stranou jednoho muže, že jsme demokratickou stranou, která má plno osobností, lidí, kteří jsou připraveni se podílet na společné věci.

Kdybyste na to někdy zapomněli, tak Vám to pro jistotu připomínám: potřebuji každého z Vás. My všichni jsme Občanská demokratická strana. My všichni máme odpovědnost a jedině my všichni společně dovedeme ODS zpět do čela české pravice. Tím, že jste dnes tady, jste svoji odpovědnost ukázali. Po dnešku je pro mě jednodušší říct, že jsem hrdý na to, že jsem předsedou ODS. A i za ten pocit Vám děkuji. A než se rozjedeme domů, udělejme dohodu. Udělejme dohodu, že končí období, kdy se občanští demokraté na veřejnosti zabývali především sami sebou a svými problémy. Buďme ode dneška znovu už zase občanští demokraté, kteří tu jsou pro občany České republiky.  Donald Trump, který se nevyznačuje jen tím, že si kdysi vzal českou manželku, ale postavil taky nějaké mrakodrapy, radí: „Dokud vám to bude myslet, myslete na velké věci.“ To je dobrá rada.  Teď mysleme na to, abychom co nejvíce uspěli ve volbách a ty příští už vyhráli.  Ale abych nekončil citátem amerického miliardáře, připomenu ještě slova Tomáše Bati staršího, kterého jsem citoval dnes na úvod a který řekl ještě jednu velmi krátkou, ale jasnou větu: „Všechno, co chceš, můžeš.“ A tím se můžeme řídit i v ODS. Všechno, co chceme, můžeme. Stačí nebát se a chtít. A my chceme pracovat a bojovat za všechny, kterým záleží na svobodě a na naší budoucnosti. Chceme tu být pro všechny, kteří se nebojí jít vlastní cestou, kteří se nespokojí s prvoplánovými řešeními, mají odvahu převzít odpovědnost za svůj život. Chceme hájit ty, kteří se nespoléhají na stát, kteří chtějí žít normální život, jsou hrdí na Českou republiku a na naši demokracii. Nikdo jiný to nedokáže tak dobře jako my.  

Dámy a pánové, vážení přátelé, přeji Vám šťastnou cestu domů a šťastnou cestu k volebnímu úspěchu.

Štítky:
25. kongres ODS