21. srpna 2014

Rány normalizace se ještě nezacelily

Miroslava Němcová nebo Jana Černochová a další osobnosti si ve čtvrtek u Národního muzea připomněly oběti okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968, tedy před 46 lety. Happening pořádalo občanské hnutí Bez komunistů.cz.

„V české společnosti se dosud nezacelila rána, kterou zasadila normalizační léta nesvobody. Srpen 1968 vyvolal další emigrační vlnu, jež vedla ke ztrátě našich intelektuálních a kulturních elit. Tato ztráta nebyla dosud plně kompenzována a zůstává otázkou, kolik času budeme k úplnému společenskému ozdravení potřebovat,“ zdůraznila Miroslava Němcová, předsedkyně mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny.

Němcová dodala, že k účasti na podobných akcích ji v mnoha ohledech vedou její osobní vzpomínky na 21. srpna 1968, ale rovněž události posledních měsíců na Ukrajině. Ochrana demokratických hodnot a národní svobody musí být, dle jejích slov, naší prioritou a nelze podceňovat závažnost ukrajinské krize.

K účastníkům happeningu se připojil spolu s dalšími také syn Natalie Gorbaněvské Jaroslav, který zde vzpomenul na svoji matku a jejích šest kolegů, kteří před šestačtyřiceti lety hrdinně protestovali proti okupaci Československa na Rudém náměstí v Moskvě.

Miroslava Němcová dlouhodobě podporuje aktivity hnutí Bez komunistů.cz a vzpomínkové akce se zúčastnila již poněkolikáté. Již před rokem se také zapojila do řetězové hladovky za zavražděné a umučené oběti komunistického režimu, kdy uctila památku studentky Marie Charouskové. Do řetězové hladovky se zapojila například i Jana Černochová, která vzpomínala na památku Marie Rozmanové. V těchto dnech se do hladovky zapojují další významné osobnosti například herec Jan Tříska nebo režisér Jiří Mencl.

Miroslava Němcová

předsedkyně mandátového a imunitního výboru