10. srpna 2014

Lidé málo naslouchali Havlovi

(Ústecký kraj) "Od počátečního nadšení v začátku devadesátých let po směs vyčůranosti a chladné kalkulace dnešních dnů." Tak se podle dlouholetého starosty Kadaně Jiřího Kulhánka (ODS) za posledních 24 let proměnila komunální politika. Nicméně ani to jej neodradilo v práci pokračovat a mandát již po páté obhájit. I o tom hovoří v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Starostou jste již dvanáctým rokem, což je dlouhá doba. Vidíte za sebou konkrétní výsledky své práce? Na co jste nejvíce pyšný? 

Tak výsledků je spousta, ale žádné chlubení nebude. Jsem rád, že žijeme v pěkném městě a lidem se u nás většinou líbí. 

V čem se podle vás za tu dobu proměnila komunální politika k lepšímu či horšímu? 

V komunální politice jsem již od roku 1990, kdy jsem byl v prvních volbách zvolen do rady města. Komunální politika je ve své podstatě stále stejná, mění se jen lidé, kteří ji dělají. Od počátečního nadšení v začátku devadesátých let po směs vyčůranosti a chladné kalkulace dnešních dnů. 

Co vám osobně povolání starosty dalo? 

Spíše vzalo, dal jsem do této práce velmi mnoho osobní energie a snahy. Když pak vidím tu neustálou zlobu a negativismus kolem, tak si mnohdy říkám proč? 

Na celostátní úrovni lze pozorovat změny politické kultury, jejímž hlavním rysem je příklon občanů/voličů k novým stranám, které zaštiťují různé známé osobnosti z veřejného života. Již Václav Havel hovořil o nepolitické politice. Nastala nyní podle vás ta doba? Nebo kam se podle vás politika posouvá? A jaké dopady to bude mít na politiku a občany? 

Václav Havel byl vzácný člověk, ať si říká, kdo chce, co chce. A lidé mu málo naslouchali, protože to pro ně v řadě případů nebylo příjemné. Jinak je úplně jedno, jestli je někdo v nějaké straně či hnutí. Důležité je, jaký je člověk a zda je schopen něco pro své okolí nezištně udělat. Je to prosté, ale takových lidí je zoufale málo. 

Co by podle vás Česku nejvíce pomohlo? Kde podle vás tkví nespokojenost občanů takřka se vším? 

Prospělo by nám méně závisti a nenávisti v duši a uvědomění si, že život není o penězích a majetku. 

Máte chuť vy osobně pokračovat ve své práci i nadále a na podzim obhájit váš mandát? 

Obhajovat budu, ale když to nedopadne, nic se neděje. Umím si představit mnohem klidnější a zajímavější život než neustálé lopocení a dohadování jako za posledních 12 let. Život je příliš krátký na to, abychom jej trávili v neustálém stresu a nepohodě. 

Kadaň získala mimořádnou cenu od Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Podle sdružení patří Kadani zvláštní uznání za přístup k městským památkám a historickým stavbám. Co stojí za vaším úspěchem? 

Není to můj úspěch, ale lidí z Kadaně, kteří se o svůj majetek dobře starají. Město jim jen trochu pomáhá z veřejných peněz. 

Také kadaňská nemocnice se potýká od nového roku s výpadkem příjmů z hospitalizačních poplatků, které hradili pacienti. Vláda na začátku prázdnin schválila návrh na zrušení třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách od ledna příštího roku. Zůstane jen 90 korun na pohotovosti. Jaký dopad to bude mít na chod nemocnice a potažmo i obyvatele? 

Doufám, že dopad bude minimální, pomohli jsme nemocnici finančně, aby překonala toto nestabilní období. Snad se situace na státní úrovni v dohledné době stabilizuje. 

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany? 

Ale ano, více se smějte a méně mračte. 


Zdroj: http://www.usteckenovinky.cz/zpravy/regiony/starosta-kadane-za-ods-lide-malo-naslouchali-havlovi/ 

PaedDr. Jiří Kulhánek

místopředseda místního sdružení
starosta