24. července 2014

Události

Hostem hlavní zpravodajské relace ČT Události byl v přímém vstupu z Poslanecké sněmovny předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:


A co přesně tedy poslanci schválili. Jak už jsme řekli, odhlasovali snížení spotřební daně, konkrétně u benzinu o korunu padesát na litr a u nafty dokonce o 2,50. O tolik by ceny na stojanech klesly, pokud by pumpaři nezvýšili marže. Jak se ale vyjádřil ministr financí, paliva stejně levnější nebudou a pro stát to bude znamenat řečených minus 14 miliard ročně. Onen pozměňovací návrh se včera překvapivě stal součástí novely, která obnovuje zelenou naftu pro zemědělce. Podle vládní předlohy jim bude stát znovu ze spotřební daně vracet dvě pětiny. Tahle úleva pro něj v součtu znamená více než jednu a čtvrt miliardy za rok. V Událostech teď vítám předsedy dvou poslaneckých klubů, za ČSSD Roman Sklenák a za ODS Zbyněk Stanjura. Pane poslanče Sklenáku, už jste mluvil se všemi 17 kolegy, kteří v prvním hlasování zvedli ruku pro nižší pohonné hmoty. Máte přehled, jak se zachovají zítra? 

 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Ano, my jsme dnes měli jednání poslaneckého klubu, ostatně i včera v přestávce při jednání Poslanecké sněmovny a vyjádřili se všichni stejně, jak se vyjádřili už na jednání poslaneckého klubu v úterý, a tedy tak, že poslanecký klub sociální demokracie nebude podporovat pozměňovací návrh Milana Urbana s výjimkou tedy Milana Urbana jako předkladatele. Dnes jsme si tedy odsouhlasili závazné hlasování takzvané, takže nepředpokládám zítra, že by kdokoliv z těch 17, vyjma tedy předkladatele, pro tento návrh hlasoval. 

 



Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče Stanjuro, vy jste byli dlouho proti snížení spotřební daně. Je na tom podle vás ekonomika skutečně tak dobře, že těch už několikrát zmíněných 14 miliard korun nebude chybět? 

 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:


Včera v debatě ministr průmyslu i financí řekl, že nemají žádnou analýzu a nabízeli, že tu analýzu udělají. A po hlasování, které dopadlo jinak, než si přál premiér, najednou je hotová analýza a jsou hotová čísla. Takže je velmi předčasné mluvit o těch dopadech. Já chci říct, že to byl návrh vládního poslance, a pokud mluví pan premiér o legislativním zmetku jako zákonného celku, tak my jsme pro ten zákon jako pro celek nehlasovali. 

 


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:


Pane poslanče Sklenáku, už tady zaznělo, že pan premiér to hlasování omlouval tím, že poslanci byli zmatení, že dost dobře nevěděli, o čem vlastně hlasují a nakonec se ukázalo, že v tom prvním hlasování někteří věděli, pro co zvedají ruku a zítra tedy Milan Urban bude hlasovat pro snížení. Nevysíláte tím signál, že klub, který řídíte, není jednotný? 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Pro mě je podstatné, jak proběhla jednání poslaneckého klubu, kde v tomto byla naprostá shoda a takto jsme se dohodli i v úterý i včera i dnes. To, co se stalo při hlasování v Poslanecké sněmovně, bylo překvapení podle mého názoru pro celou Poslaneckou sněmovnu a o těch důvodech u těch jednotlivých poslanců je možné spekulovat a je to otázka na ně. Myslím si, že tam byla kombinace více vlivů a náhod, že to takt dopadlo, ale ta vůle deklarovaná před hlasováním i po ní prostě byla jiná. 

 


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:


Pane poslanče Stanjuro, vy jste už avizovali, že se obrátíte na Ústavní soud. Kdy přesně? Ptám se proto, že ten se může zabývat jenom ukončenými věcmi a v této věci jsme zřejmě tedy ke konci ještě dost daleko. 

 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:


To je samozřejmě pravda, to my samozřejmě víme, ale to je úplná novinka. Tady se úplně vážně říká: Zítra budeme znovu hlasovat o zákonu. Ale to zákon vůbec nepřipouští. To znamená, to je úplná novinka, to je to, co my napadáme, ne výsledek toho hlasování. A měla jste pravdu nebo ten respondent, že to mohli sociální demokraté opravit v Senátu, ale nic takového jako opakované hlasování po dvou dnech o zákonu, který byl schválen, prostě zákon nepřipouští. Je to účelové ohýbání pravidel, a to je hrozně nebezpečné. To je to, co chceme napadnout a před čím varujeme, ne obsah konkrétního zákona, že když se stane zítra poprvé, tak se to může příští týden stát podruhé, za měsíc potřetí a pak už vlastně nemusíme hlasovat nebo budeme hlasovat tak dlouho, až to dopadne tak, jak si přeje premiér a jeho vláda a jeho poslanci. A to prostě není přípustné, musí si dávat pozor, musí vědět, o čem hlasují a podle toho musí taky respektovat výsledek. To, co předvádějí od toho středečního hlasování, je prostě tragikomické a je to smutné a je to velmi nebezpečné. 

 



Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:


Tolik Zbyněk Stanjura a Roman Sklenák, předsedové klubů ODS a ČSSD. Pánové, děkuju oběma. 

 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:


Taky děkuji. Na shledanou. 

 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:


Taky děkujeme. 

Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města