15. července 2014

Juncker vyhlásil normalizaci, EU se vrací do minulosti

Občanští demokraté ani jejich frakce v Evropském parlamentu nepodpoří Jeana-Claude Junckera jako předsedu Evropské komise. Juncker podle Jana Zahradila nemůže nabídnout řešení současných problémů EU, mimo jiné i proto, že sám stál u jejich zrodu.

 
"Juncker mluví a myslí jako zasloužilý aparátčík z osmdesátých let. Naprosto ignoruje realitu, když na problémy způsobené přílišnou integrací chce ordinovat ještě více integrace. Ve svém projevu před europoslanci v podstatě vyhlásil evropskou normalizaci: v posledních letech se nic se nestalo, krize nebyla, občané EU důvěřují, jedeme dál," komentoval Junckerovo vystoupení ve Štrasburku místopředseda ODS Jan Zahradil. "Lidé jako Jean-Claude Juncker nebo Martin Schulz se nyní paradoxně stávají největší hrozbou pro Evropskou unii, která nutně potřebuje změny."
 
"Od naší frakce Evropských konzervativců a reformistů, která je v Evropském parlamentu třetí nejsilnější skupinou, nedostane Jean-Claude Juncker ani jeden hlas. Díky podpoře velké koalice lidovců a socialistů se ovšem nepochybně předsedou Evropské komise stane. A protože za panem Junckerem společné stojí TOP 09 a ČSSD, je dobré vědět, jaký program příštího předsedy Evropské komise dnes europoslanci TOP 09 podpořili: budování evropského sociálního státu, další dotace pro obnovitelné zdroje a tedy zdražování elektřiny, další zvyšování a harmonizace minimální mzdy nebo likvidace daňové konkurence, ze které těží i Česká republika," dodal Jan Zahradil.
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP