8. července 2014

Inspekce ministerstva kultury přinesla jen populismus

Dnešní jednání premiéra Bohuslava Sobotky s ministrem kultury Danielem Hermanem se podle toho, co jsme mohli vidět při vysílání jejich společné tiskové konference, neslo v přátelském duchu.

Shodli se na tom, že by měly vzrůst mizerné platy v rezortu (o celých 3,5 procenta – jako všude jinde), a v roce 2017 by měl rozpočet ministerstva dosáhnout jednoho procenta státního rozpočtu. Zda to bude včetně výdajů na platy duchovních a náhrady církvím, anebo bez nich, uvidíme.

Panu ministru Hermanovi snad po premiérově inspekci došlo, že struktura rozpočtu je poměrně důležitá. A premiér konečně alespoň populisticky zareagoval na skutečnost, že značná část voličů slyší na památky. Dvojhlasé ujišťování, že kultura už nebude popelkou, však zatím není zrovna přesvědčivé. Ministr Herman dosud působí především jako neustále se něčím inspirující advokát Kaplického knihovny, která může stát kdekoli a být čímkoli, a premiérův symbolický krok by měl vyústit v silný tlak na systémová opatření v rezortu – víc peněz ještě nezaručí efektivní výkon. A navíc ani letní trhák v podobě filmových pobídek není dílem ani jednoho z nich.