29. června 2014

Je to na nás všech

Nejvýše postaveným politikem z Občanské demokratické strany je momentálně místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. ParlamentnímListům.cz se vyjádřil k plánům předsedy ODS Petra Fialy, okomentoval Andreje Babiše i dění na Ukrajině či Moldavsku.

Předseda ODS Petr Fiala má plán, jak stranu zachránit a zmodernizovat ji. Jak se díváte na jeho snahy?

Detaily toho plánu neznám. Ale jasně deklaruje jednu věc. Jeden člověk to nezachrání. Je to na nás všech, ať už jsme v ústavních funkcích, nebo řadovými členy. Jde o to, abychom před komunálkami a senátními volbami udělali maximum pro to, aby se náš obraz vylepšil. A odstřihli jsme se od některých jedinců, kteří nám nedělali dobrý obraz. Když to řeknu slušně.

Slovenský soud vyřkl ortel nad Andrejem Babišem. Podle něj nespolupracoval vědomě se Státní bezpečností. Změnil se tím váš kritický postoj k současnému ministru financí a jeho hnutí ANO?

Nebudu komentovat rozhodnutí slovenského soudu. Jestli ale mám dobré informace, tak se slovenský Ústav paměti národa bude odvolávat proti tomuto závěru. Takže to ještě není ukončeno. Můj pohled na Andreje Babiše to nemění. Je to pro mě osoba, která využila situace, otrávenosti občanů této země a nabídla populistické věci. Jak se zdá, tak jeho jeden den řečená věta druhý den neplatí. Což ho samozřejmě u politiků znevěrohodňuje.

Ukrajina nyní podepsala ekonomickou část asociační dohody s EU. Když ji pod nátlakem Ruska začátkem roku odmítl podepsat bývalý prezident Janukovyč, začali proti tomu lidé na Majdanu protestovat a vypukla několikaměsíční ukrajinská krize. Jak okomentujete vývoj na Ukrajině?

Je to svobodné rozhodnutí politické elity Ukrajiny. Ale nejen její, ale také Gruzie a Moldavska. Tento krok vítám. Shodou okolností jsem byl v Moldavsku před 10 dny. Musím říci, že očekávání jsou tam velká a předpokládám, že podobná situace je i na Ukrajině. Obrovský problém je, co se děje na východě Ukrajiny. Tady z mého pohledu prezident Putin využil určité nerozhodnosti politiků Evropské unie a USA.

Rusku se však tyto podpisy hrubě nelíbí a varuje, že to bude mít pro ty země vážné následky. Jaké, podle vás?

Může začít blokovat energie a udělají embargo. Moldavsku třeba odmítli import vína. Teď je na nás - EU a USA - abychom udělali maximum pro to, aby se ekonomika v těchto zemích rozvíjela. Protože bude-li dobrá ekonomika, budou občané vítat podepsání této dohody daleko více.

Přiblížilo k rozhodnutí o podpisu této klíčové dohody s EU Moldavsko či Gruzii obavy z Ruska, zvláště po jeho anexi Krymu? Protože i v mnoha dalších zemích bývalého Sovětského svazu žije ruská menšina...

Ani bych neřekl, že to bylo kvůli tomu, co se děje na Ukrajině. Tyto smlouvy se připravují řadu let, nevznikají za šest měsíců. Tento postoj v Moldavsku mají dokonce i tamější komunisté. Je to vůle občanů. Jak jsem to cítil v Moldavsku, oni opravdu chtějí směřovat k Evropské unii.

Předpokládají, že spolupráce s Evropskou unií pro ně bude ekonomicky výhodná?

Ano, předpokládají vylepšení ekonomiky. Ale hlavně oni jsou to Evropané. Evropa končí na Uralu. Chtějí tam, kam patří.

Silně jste kritizoval výrok ministra obrany Stropnického o umísťování vojsk NATO na našem území. Trošku podobný názor pak zazněl od premiéra Sobotky ohledně rozšiřování vojenské přítomnosti NATO v Evropě. Soudím tedy, že jste pro toto rozšíření. Proč?

Všemi deseti jsem pro. Vstup do NATO v roce 1999 byl pro mě absolutní zárukou demokracie při jakýchkoliv politických výkyvech. Byla to právě sociální demokracie, která tenkrát zajistila tu podpisovou stránku. Samozřejmě svoji roli hrál i Václav Havel. Osobně mi pár stovek vojáků z NATO nevadí. Je to další zabezpečení té dané země. Postoj pana Stropnického i pana premiéra - i když to řekl trochu jinak - mi vadí v jedné věci. Budeme využívat NATO, ale nedáme ani polínko ze svého? Copak je to normální?

MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR