20. června 2014

Frakce Evropských konzervativců a reformistů pojistila pozici třetí největší skupiny v Evropském parlamentu

Frakce Evropských konzervativců a reformistů si pojistila pozici třetí nejsilnější skupiny v Evropském parlamentu. V tuto chvíli sdružuje 68 poslanců ze čtrnácti evropských států. V minulém volebním období byla co do velikosti na pátém místě.

„Tento vzestup dokazuje správný odhad ODS, která stála při založení frakce v roce 2009. EKR bude v následujících letech skutečnou opozicí vznikající velké koalici evropských lidovců a socialistů, na níž se společně podílejí i TOP 09 a ČSSD. Tato federalistická koalice jen zatáhne Evropskou unii dál na cestě současné stagnace,“ varuje Jan Zahradil, 1. místopředseda ODS a poslanec Evropského parlamentu.

„Úspěch EKR lze přičítat i tomu, že frakce vždy důsledně dodržovala zásady vnitřní demokracie a plurality. Její poslanci tak nikdy nemuseli hlasovat podle instrukcí ze sekretariátu nadnárodních politických stran, čímž se EKR odlišuje od lidovců a socialistů. Je proto pochopitelné, že se TOP 09 řídí vůlí kancléřky Merkelové a napadá naši spolupráci s německou stranou Alternativa pro Německo,“ dodává Jan Zahradil.

Jan Zahradil také upozorňuje, že Evropští konzervativci a reformisté odmítají kandidaturu Jeana-Claude Junckera na post předsedy Evropské komise. „Od začátku jsme nesouhlasili s politizací tohoto čistě úřednického orgánu v podobě jakési soutěže kandidátů nadnárodních politických stran. Pan Juncker, kterého podporuje TOP 09 i ČSSD, je jako eurofederalista staré školy pro tuto funkci zcela nevhodný. Rozhodně nebude schopen vnést do EU nové impulsy, pro které se vyslovili voliči v evropských volbách, a provést nezbytné reformy – například v podobě rozvolnění evropské integrace nebo přenesení některých pravomocí zpět na úroveň členských států. Bude-li navržen, EKR jej zcela jistě nepodpoří,“ uzavírá Zahradil.