19. června 2014

Kauza dne

moderátorka
Právě před rokem začala dramatická změna na naší politické scéně. Premiér Petr Nečas podal demisi a jeho koaliční vláda s přezdívkou vláda rozpočtové odpovědnosti skončila. Právě události staré 365 dní teď budou tématem dnešní Kauzy dne Rádia Impuls, kterou připravil reportér Alan Hejma.

Alan HEJMA, redaktor
Petr Nečas svoji demisi zveřejnil 17. června 2013 přesně v 18 hodin 3 minuty, tedy právě teď je to opravdu přesně jeden rok. Byl to nutný důsledek razie speciálních policejních jednotek na úřadu vlády o 4 dny dříve. Případ zvaný kauza Nagyová není dodnes uzavřený, do dějin České republiky se ale zapsal nesmazatelným písmem. Nejen o tomto případu si teď promluvíme s poslankyní za ODS Miroslavou Němcovou, před rokem předsedkyní sněmovny. Paní Němcová, vítám vás ve studiu Rádia Impuls, přeji dobrý večer.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Přeji také dobrý večer.

Alan HEJMA, redaktor
Povězte, jak se máte takhle v půlce června?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Řekla bych, že se mám dobře. Dnes zrovna bude pokračovat jednání sněmovny, tak uvidíme, co nám ještě dnešní den všechno přinese, budeme v něm pokračovat i v dalších dnech, takže takový běžný pracovní den.

Alan HEJMA, redaktor
Když se posunu trošku dál, co chystáte na léto, nějaká dovolená, předpokládám?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Očekávám také, že budu mít dovolenou, a to jinou než v minulých letech, ta mi dřív moc nevycházela. Manžel pravidelně jezdil na hory beze mne, tak dlouho jsme hledali správný termín, až z toho nikdy nic nebylo, tak doufám, že letos nám to vyjde, máme v plánu jet na 14 dnů na dovolenou.

Alan HEJMA, redaktor
Musím se vás zeptat na to, co se stalo přesně před rokem. Jak hodnotíte ten poslední rok po demisi Petra Nečase a jeho vlády?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Já myslím, že ten rok hodnotím podobně jako ti, kteří se o politiku zajímají, protože to byl rok převratných změn, jednak to řeknu hned v úvodu, ten rok mě udržuje v takovém šoku z toho, co se stalo, kdy byl vlastně premiér a jeho spolupracovníci nařčeni z nějakých trestných činů. Pořád nevíme, kam to vyšetřování dospělo, žádné důkazy, které by nám umožnily se v tom lépe vyznat, nemáme. Já jsem pořád naštvaná stejně, jak jsem byla, že tehdy jako předsedkyně sněmovny jsem nedostala žádnou informaci od policie, státního zastupitelství, protože se domnívám, že v normálně fungující zemi nejvyšší ústavní činitelé mají dostat informaci o tom, že policie vtrhla na úřad vlády. Pořád si neumím představit, že by to prošlo v Americe, kdyby se totéž stalo v Bílém domě, nebo ve Francii, nebo v Británii, kdyby vtrhli do Downing Street 10, tak by asi měli za profesionální povinnost vystoupit a říct národu a i tedy ústavním činitelům, co se tak vážného stalo, tak to je mé hodnocení toho roku. Ty další změny víme, jaké byly, přišla vláda Miloše Zemana bez podpory Poslanecké sněmovny, rozpustila se sněmovna, byly předčasné volby, je významně změněna politická mapa naší země, takže to byl rok hlubokých změn.

Alan HEJMA, redaktor
Přece jenom volič takto rozhodl, co tomu říkáte vy?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Každé volby, které probíhají v demokratické zemi, musí každý politik vzít jako demokratické rozhodnutí a takhle jsem ho vzala i já. To, že tomu předcházely podle mě velmi nestandardní kroky například prezidenta republiky, který si prosazoval svoji vládu navzdory tehdy existující většině v Poslanecké sněmovně, nebo to, že po volbách, které proběhly mimořádně v říjnu loňského roku, opět pan prezident dlouho nechával svoji vládu, vládu Jiřího Rusnoka v křeslech, aby víceméně splnil to, co jim slíbil, že tedy v těch křeslech budou sedět rok, ono jim to tak úplně nevyšlo, ale myslím si, že tohle zrovna byl příklad toho, kdy ta vůle voličova respektována nebyla, protože po volbách byly nějak rozdány karty a mně vadilo, že pan prezident toto nerespektoval.

Alan HEJMA, redaktor
Povězte, byla jste v kontaktu s Petrem Nečasem, on po té razii, která se stala pár dní před jeho demisí, vlastně několik hodin zmizel, nemluvil s médii, nemluvil asi s nikým. Mluvil s vámi, byla jste předsedkyní sněmovny?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Já jsem říkala tady před chvilkou, že jsem byla v šoku ten den a že tak nějak to ve mně pořád zůstává, Petr Nečas se mnou nemluvil. Telefonicky se se mnou spojil, já si nevzpomenu přesně na tu hodinu, ale řekla bych, že to bylo až někdy v pozdním odpoledni toho dne, takže od rána jsme dostávali průběžně zprávy jenom z médií, žádnou jinou informaci od někoho jiného jsem neměla, sledovala jsem tedy průběžná zpravodajství a čekala jsem na tiskovou konferenci, kterou ohlásily orgány činné v trestním řízení na to odpoledne a v podstatě jsem se v tom, teď řeknu slovem motala, jak to šlo, protože jsem přece jenom cítila povinnost poskytnout nějaké informace na četné dotazy médií, říct nějaká stanoviska a bylo to velmi těžké ve chvíli, kdy nevíte, co se vlastně děje, s nikým jste nemluvil, tak to byl takový docela obtížný den.

Alan HEJMA, redaktor
Vy už jste se několikrát zmínila i teď tady ve studiu, že se vám celý ten případ jaksi nezamlouvá, zlobíte se. Já se zeptám trošku jinak, zlobíte se na Petra Nečase, co dopustil vlastně? Jak poškodil vaši vládu, jak poškodil ODS?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Já se snažím vyhýbat těmto personálním hodnocením, protože všechna šetření teprve probíhají. Já mám i takovou nepříjemnou zkušenost právě spolu s Rádiem Impuls, které je v tom naprosto nevinně, ale na základě mého rozhovoru tehdy, kdy se mě pan redaktor Moravec ptal na můj postoj k těm třem odeesáckým trafikantům a já jsem řekla tady do rádia, že z té etické roviny se mi to nelíbí, že to považuji za přes čáru, za přešlap, tak já kvůli tomu chodím na policii, abych vysvětlovala tady ty termíny, takže musím poprosit o trpělivost s tím, že nebudu říkat svoje nějaké názory na kauzu, která probíhá, protože tím, že jsem byla namočena do toho případu tímhle způsobem, by mě ani ve snu nenapadlo, že politik, který říká něco do médií a že každý z nás jsme povinni říkat svá stanoviska, že někdy hledáte těžko ten termín, protože máte jenom část informací, nemáte je celé, tak se snažíte být korektní a pak nakonec to dopadne tak, že tyhle termíny chodím vysvětlovat na policii, tak to mě utvrdilo, že je něco hodně v nepořádku.

Alan HEJMA, redaktor
Kde to vysvětlování bylo obtížnější na policii nebo v ODS?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Já bych řekla, že to na policii mě úplně zaskočilo, tam jsem nepochopila vůbec důvod žádosti o mé svědectví s tím, že jsem musela vysvětlovat svá mediální vyjádření, protože, jak říkám, každý politik denně chodí do televize, obzvlášť je-li v exekutivní roli, tím myslím ministry, nebo ve vysokých rolích parlamentních, tak musíme chodit do médií a že by nějaké mé vyjádření muselo být podrobováno přezkumu policejnímu, to mě zaskočilo. V ODS ta debata byla samozřejmě vážná, bouřlivá a dodnes trvá, protože nás celá ta věc nesmírně poškodila. Ale všichni se snažíme, každý s jinou mírou trpělivosti čekat na konečný rozsudek.

Alan HEJMA, redaktor
Naším hostem je dnes Miroslava Němcová, poslankyně ODS, dáma, která hodně může říct k politice uplynulých let. Jak to bylo s tím, že jste se málem stala premiérkou? Jak to dnes nesete, že to nevyšlo? Byla to šance, měli jste 101 údajně na papíře?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
No, údajně, to není údajně, my jsme ji měli 101 na papíře, měla jsem 101 poslanců podepsaných, to bych si jinak nedovolila prezidentovi republiky tento seznam nabídnout k tomu, aby bral vážně při svém rozhodování, koho pověří sestavením vlády. Bylo to řešení samozřejmě urgentní, protože padla vláda Petra Nečase, honem rychle se hledalo řešení, a to nejsprávnější, co se má udělat, je hledat řešení na parlamentní půdě, protože vláda odvozuje svůj mandát od důvěry vyslovené v Poslanecké sněmovně, důvěru získáte pouze ve chvíli, kdy máte nadpoloviční většinu poslanců. Tu jsme měli a zdálo se tedy, že by to mohlo být řešení, které by s oporou parlamentu mohlo dovést republiku k řádným volbám. Takže já to osobně se to snažím si to vůbec nebrat. Jistě, že to byla nějaká příležitost, nějaká šance, ale to osobní jsem už dávno oddělila a vůbec se tím dál nezabývám. Co je důležité a určitě pro historii i pro budoucnost je důležité to nerespektování parlamentní většiny prezidentem republiky. To se může kdykoliv vymstít. Bude tady jednou daný precedent a myslím si, že to je hrozná chyba. Jsme parlamentní republikou, nejsme prezidentským systémem a vše, co se má v zemi odvíjet, se má odvíjet od této skutečnosti dané ústavou naší země.

Alan HEJMA, redaktor
Myslíte, že Miloš Zeman poškodil tuto zemi tímto rozhodnutím?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Já jsem přesvědčená, že prezident republiky Miloš Zeman poškodil Českou republiku tímto svým rozhodnutím, stejně tak jako tím, že vládu Jiřího Rusnoka, kterou nominoval, tam nechal tak dlouho, než vlastně umožnil nástup reprezentace vzešlé z říjnových parlamentních voleb. I ten pokus nějak rozštípnout sociální demokraty pomocí oněch lánských schůzek. To všechno byly kroky, které já hodnotím velmi negativně ze strany prezidenta republiky, a které poškodily určitě politický systém v naší zemi.

Alan HEJMA, redaktor
Ještě se vás musím zeptat na jednu věc, vy jste klidně mohla stát prezidentkou, šance jste měla, vzdala jste to, nemrzí vás to dneska? Já znám řadu lidí, které to mrzí.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
To rozhodnutí, já jsem to vysvětlovala mnohokrát a vím, že dodneška to vždycky někomu zavrtá hlavou a znovu se mě na to ptají. To rozhodnutí bylo mnohovrstevnaté, nebylo jednoduché, musela jsem je učinit takhle a pak už se člověk nemůže moc ohlížet a znovu ztratit čas a energii tím, kdyby si pořád říkal kdybych byl býval udělal, to vás nikam neposune. Stalo se to takhle.

Alan HEJMA, redaktor
Poslední otázka k náladě, k atmosféře v ODS, jak to teď vypadá? Máte nového předsedu už nějaký ten pátek, jak to funguje?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Když jsem mluvila o tom, že ten šok z oné rok trvající kauzy je hluboký, tak samozřejmě, že otřásl celou ODS. Není to vůbec jednoduchá situace se s ní vyrovnat, doplatili jsme na to dramaticky v parlamentních volbách. Z téměř 60 poslanců máme 16 poslanců, to je pro tu stranu dramaticky špatná výchozí pozice do jakéhokoliv dalšího zvednutí se. Nicméně kongres ODS v lednu letošního roku zvolil úplně nové vedení. Toto nové vedení má mít příležitost k tomu, aby za té hodně těžké situace ukázalo, co dokáže. Takže já nepatřím k těm netrpělivým, kterým by se zdálo, že nejsou vidět žádné výsledky, no, v takhle těžké situaci ten výsledek bude vidět až mnohem později, takže spíš jim držím palce.

Alan HEJMA, redaktor
Nechme se překvapit. Paní Němcová, já děkuji, že jste vážila cestu k nám do Holešovic do studia. Přeji vám krásné léto.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Já přeji všem vašim posluchačům, též hezké léto.

Miroslava Němcová

poslankyně
předsedkyně mandátového a imunitního výboru