18. června 2014

Česká republika Moldávii na cestě do Evropy podporuje

Místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka dnes při jednání s moldavským prezidentem Nicoalem Timoftim zopakoval, že ČR podporuje asociační dohodu Moldávie a Unie. „Už od dob našeho předsednictví EU, kdy jsme iniciovali východní partnerství, podporujeme přibližování Moldávie do Evropy a asociační dohodu, která má být podepsána 27. června, obě komory našeho parlamentu, doufám, rychle schválí,“ uvedl Přemysl Sobotka.

Senátní delegace hospodářského výboru, v jejímž čele místopředseda Sobotka stojí, jedná v Kišiněvě s představiteli vlády i parlamentu. „Bavíme se o vždy dvou věcech. O přibližování Moldávie k EU a úkolech, které z toho pro obě strany vyplývají a o ekonomické a politické situaci v regionu v souvislosti s ukrajinskou krizí. „Cítím tady velké obavy z reálné hrozby ruské hospodářské blokády Moldávie po podpisu asociační dohody. Je na Unii, zda tohle pochopí. A kromě toho, Moldávie potřebuje klidnou a silnou Ukrajinu, stejně jako my všichni. Její rozvrat nepomáhá prosperitě regionu a to je důvod, proč se Moldávie tak silně obrací k EU,“ doplnil Přemysl Sobotka.

„Jednáme zde také o hospodářské spolupráci. Moldávie nabízí spoustu u nás žádaných produktů jako je například víno, ovoce, med a my naopak můžeme pomoci s infrastrukturou, v energetice, je to o aktivitě českých podnikatelů, my politici jim dveře otevíráme,“ řekl Přemysl Sobotka.

V senátní delegaci jsou dále Veronika Vrecionová a Petr Šilar, oba z Výboru pro hospodářství, zemědělství, dopravu. V Moldávii jsou na pozvání moldavského parlamentu a kromě jednání v metropoli navštíví ve středu, před návratem do Prahy, oblast Gaugauzia a českou komunitu v Holubaia, kde předají finanční dar České republiky a auto pro místního lékaře.

MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR