12. června 2014

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo byl europoslanec a 1. místopředseda ODS Jan Zahradil.


Jan RICHTER, moderátor:


Občanští demokraté se v Evropském parlamentu spojili se stranou Alternativa pro Německo. Ta se dnes stala členem Evropských konzervativců a reformistů, tedy skupiny, kam kromě ODS patří třeba britští konzervativci nebo polská strana Právo a spravedlnost. Evropští konzervativci a reformisté se momentálně stali třetí nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu. U telefonu je teď europoslanec za ODS a místopředseda strany Jan Zahradil. Dobrý večer. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Dobrý večer. 

 


Jan RICHTER, moderátor:


Pane Zahradile, Alternativa pro Německo je velkým kritikem německé kancléřky Angely Merkelové a britský premiér David Cameron se do poslední chvíle snažil přijetí této strany do vaší frakce zabránit, aby nepoškodil své vztahy s Německem. Proč vám na rozdíl od pana Camerona nevadí přijetí Alternativy? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


My samozřejmě respektujeme ten postoj našich přátel z britské Konzervativní strany, ale oni dnes nejsou většinou v té naší frakci. Oni mají 20 poslanců, ta frakce má dnes přes 60 poslanců a prostě většina té frakce se vyslovila pro vstup Alternativy pro Německo. Nám tahle strana připadá jako kredibilní partner. Je to strana, která není antievropská, nejsou v ní žádní extrémisté, jsou tam úctyhodní ekonomové, profesoři a vůbec osoby, které mají čistý rejstřík. Opravdu si myslím, že ta strana má perspektivu v Německu a je to první strana na německé politické scéně, která kritizuje otevřeně ten německý federalismus prosazovaný právě paní Merkelovou. Čili myslím si, že do naší frakce přirozeně patří. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Nepovažujete ale za zvláštní, že se spojujete se stranou, která je úhlavním soupeřem německé kancléřky Merkelové v domácí politice, i samozřejmě v té evropské? Německo samozřejmě a Angela Merkelová patří mezi nejdůležitější spojence Česka v Evropské unii. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Ono už i v té vlastní straně paní Merkelové, v CDU, se začínají ozývat hlasy volající po nějakém sblížení s tou Alternativou pro Německo, protože i Němci sami si uvědomují, že Evropská unie nemůže pokračovat tak jako doposud a že ten federalistický kurz se vyčerpal. Já myslím, že i paní Merkelová bude muset časem přistoupit k nějaké korekci politiky, bude muset zahájit reformy. A já myslím, že tady právě je možná nějaká půda pro spolupráci. Věřím, že to nebude něco nepřekonatelného, ale samozřejmě my jsme vždycky kritizovali německou politiku vůči Evropské unii, takže je logické, že se spojujeme se stranou, která, byť je německá, tak tu politiku kritizuje také. 

 


Jan RICHTER, moderátor:


Počty europoslanců se ještě můžou změnit, ale momentálně je vaše frakce v Evropském parlamentu třetí nejsilnější po lidovcích tedy a socialistech. Co to pro vás znamená, pane Zahradile? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Především to pro mě znamená velké zadostiučinění. My jsme tu frakci v roce 2009 vydupali z ničeho na zelené louce, čelili jsme tlaku médií i našich politických soupeřů. Teď se zase před volbami psalo v novinách, že bůhví, jestli ji vůbec dokážeme obnovit po volbách a spekulovalo se, že budeme mít nějakých 40 poslanců. To se ukázalo všechno jako nepravdivé, no a my se budeme snažit nabourat tu velkou koalici mezi evropskými lidovci a evropskými socialisty, ukázat, že opravu ten nefederalistický reformní proud v Evropské unii a v Evropském parlamentu je silný a budeme chtít být slyšet a vidět. 


Jan RICHTER, moderátor:


To byl europoslanec a místopředseda ODS Jan Zahradil. Děkujeme za váš čas a hezký večer. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Děkuju za pozvání. 

 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP