9. června 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda ODS Martin Kupka.


Daniel TAKÁČ, moderátor:


V Událostech, komentářích místopředseda Občanské demokratické strany Martin Kupka. Pane místopředsedo, dobrý večer. Vítejte u nás. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Dobrý večer. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Podobná otázka i pro vás. Skutečně kraje potřebují více peněz tak, jak to požaduje pan hejtman a vláda souhlasí v zásadě? 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Já se obávám, že to bohužel může znít pro normálního člověka trochu nedůvěryhodně, uvědomíme-li si, jak se mrhalo s penězi například ve Středočeském kraji. Ty peníze mohly končit na silnicích 2. a 3. tříd a mohly ty komunikace vypadat lépe. Myslím, že to nejsou jediné případy, že i moravskoslezský region, který v tuto chvíli také se potýká s problémy, tak ukazují, že i kraje by měly na prvním místě hledat co nejstřídmější politiku, investovat peníze co nejrozumněji... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili není nutno na místě se vracet před rok 2011 a přidávat nějaké peníze, které tehdejší změna zákona o rozpočtovém určení daní vzala. Není to nutné. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Já myslím, že na prvním místě je potřeba se bavit o tom, jakým způsobem ty finanční prostředky investovat. Kde šetřit tak, aby se opravdu nedostávaly peníze někam, kde nejsou potřeba, kde se rozmělní například na úhradu zdravotnických poplatků, jako tomu bylo ve středních Čechách. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane hejtmane, vyhazujete peníze, jak tady naznačuje pan Kupka? 

 



Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR /ČSSD/:


V žádném případě. Víte, já řeknu jednoduše. Třeba Jihomoravský kraj v loňském roce hospodařil s přebytkem 200 milionů korun. Já závidím panu Kupkovi tu odvahu po tom, co předvedla středočeská ODS v letech 2000 až 2008. Po tom, co zprivatizovala krajské zdravotnictví, po tom, co pan hejtman Bendl tehdy nastavil kruhové objezdy, které nikam nevedou a utratil stovky milionů korun. To chce fakt velkou odvahu... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Větu dostanete, pane Kupko, to nebojte. 

 



Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR /ČSSD/:


... pane Kupko, dneska toto vykládat. Jako já jsem přesvědčen, že ODS by teď měla trapně mlčet, protože to, co předváděla Nečasova vláda vůči krajům za účasti pana Kalouska, to byla rozpočtová genocida. Vy jste se prostě mstili krajům za to, že mají levicové vedení, bez jakéhokoli avíza jste změnili koeficienty rudu, bez jakéhokoli avíza doslova a do písmene v noci utajeně jste na vládě zrušili jako zástupci ODS kofinancování krajských projektů ze státního rozpočtu. To byla ohromná škoda, ohrozili jste tím čerpání evropských fondů. Vaše vlády dokázaly v uvozovkách to, že teď Česká republika bude vracet desítky miliard korun a vy tady máte odvahu hovořit o střídmém hospodaření, pane Kupko? To nemůžete myslet vážně. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane místopředsedo, tak jak to máte vzájemně s tím vyhazováním peněz v krajích? 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Nechci se vracet úplně ke všemu, ale privatizace středočeských menších nemocnic byl krok správným směrem. Koneckonců i současné vedení Středočeského kraje díky tomu může financovat ty velké nemocnice a zdravotní péče se centralizuje, což je nezbytně nutné při nákladech na zdravotní péči. To je jeden bod. Já jsem... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Kruhové objezdy nikam nevedoucí? 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Neznám takový... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To je konkrétní výhrada pana hejtmana. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Neznám takový případ, znám plno jiných kruhových objezdů, které velmi pomohly lidem ve středních Čechách. Znám plno komunikací, které se podařilo tehdy opravit a Středočeský kraj vláda občanských demokratů rozhodně v roce 2008 neopouštěla zdevastovaný. Ale co bych chtěl ještě doplnit. Díky tomu rozpočtovému určení daní se podařilo získat peníze pro jednotlivé obce a pro jednotlivá města ... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A tady vás zarazím. Já přesně k tomu se chci dostat za malou chvíli na úroveň obcí. Paní ministryně, vás se musím zeptat ještě na jednu věc. Když tady takhle slyšíte představitele víceméně regionů jednotlivých, nechce si vláda ještě jednou prověřit, jestli se v krajích skutečně peníze někam nevyhazují? 

 



Věra JOUROVÁ, ministryně pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:


My budeme především analyzovat, na co se mají prostředky vynakládat. A já teď můžu říct, že zrovna ty dvojky a trojky třídy považuji za užitečnou investici, kterou občané uvidí každým dnem, že se prostě něco v tom kraji buduje pro ně. A zrovna opět se tedy musím obrátit k těm evropským fondům, tam zrovna máme avízo z Bruselu, že to bude těžko financovatelné z evropských fondů, takže musíme i uvažovat nad tím, aby byly peníze tam, kde je potřeba, aby ta infrastruktura mohla být budována. A co se týče té analýzy, na co jsou potřeba peníze. Jednak je to samozřejmě nutné udělat nyní, když se bavíme o tom, jak mají vypadat sdílené daně a jednak samozřejmě je to i pod velkou veřejnou kontrolou, a pokud tady obce a kraje mají kompetence vymezené a mají plnit nějaké služby, tak i občané musí vidět, že se za ty peníze dělá něco užitečného. Vím, že to zní banálně, ale je tam na jedné straně analýza a na druhé straně veřejná kontrola. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane hejtmane, pojďme právě na tu obecní úroveň, co tady otevřel pan Kupka. Když se měnilo rozpočtové určení daní, byla to poměrně velká dohoda. Mimochodem pro ten zákon hlasovalo skoro 150 poslanců v Poslanecké sněmovně, pokud si dobře vybavuji. Tak šlo o to, aby se peníze dostaly spíše k obcím. Nemají jít peníze spíš tam než na kraje? 

 



Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR /ČSSD/:


Podívejte, zákonem máme dány jasné kompetence a například kraje jsou zřizovateli krajských silnic, respektive správci krajských silnic. Ty nedostaly obce do vínku. Znova opakuji, vlády to převedly krajům, nedaly k tomu ani korunu. Ona ta infrastruktura má ohromné vnitřní zadlužení. Opět zákonodárce byl ten, kdo určil, že kraje zřizují dnes většinu regionálních nemocnic v zemi. Stejně tak řadu domovů důchodců a mohl bych takto pokračovat. My jsme nikterak nezpochybňovali, že se přidalo v rámci rozpočtového určení daní obcím. Koneckonců minulý týden podepsala Asociace krajů dohodu se Svazem měst a obcí a my v těch věcech rozpočtového určení daní vystupujeme společně. Svaz měst a obcí České republiky podporuje Asociaci krajů v požadavku na vrácení toho koeficientu rozpočtového určení daní na úroveň z roku 2011, nikoli však na úkor měst a obcí. A takovýchto dohod jsme uzavřeli několik. Chceme společně jednat s vládou o nastavení nového čerpání evropských fondů. Chceme, aby tady bylo spravedlivé kofinancování, to znamená, aby všechny stupně územní samosprávy, města, obce, i kraje byly kofinancovány při čerpání evropských fondů ze státního rozpočtu. A to jsou věci, které dnes na vládě jednoznačně zazněly a jsme dohodnuti, že v těch příštích týdnech budeme precizovat konkrétní dohody mezi kraji a vládou Bohuslava Sobotky. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Kupko, více peněz na úroveň obcí, anebo tady budete s kraji ve shodě? 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Já si myslím, že je velmi dobře, že se podařilo zajistit větší přísun finančních prostředků do obcí a měst, protože tam opravdu finanční prostředky zásadním způsobem chyběly a obce a města velmi obtížně dokázala naplnit svoje povinnosti. A tady to vnitřní zadlužení, o kterém hovořil pan hejtman, tak dopadalo ještě ve větší míře na obce a města, kde se prostě nepodařilo za dlouhý čas rekonstruovat komunikace, kde školy chátraly a to se teď naštěstí nejenom díky rozpočtovému určení daní, ale samozřejmě také díky pomoci státu a díky pomoci Evropské unie daří zlepšovat. Ale podstatné a to nejpodstatnější je opravdu ta základní systémová posila směrem z těch sdílených daní. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pánové, děkuji za vaši debatu. Pane hejtmane, vám děkuju za vaše názory v Událostech, komentářích a do Brna přeju pěkný večer. Na shledanou. 

 

 

 

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR /ČSSD/:


Díky, hezký večer všem. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dovolím si s paní ministryní Jourovou a s panem místopředsedou Kupkou otevřít ještě jedno téma, které se týká dnešního večerního jednání koaliční rady o finanční ústavě. Paní ministryně, má tady vláda naprosto definitivně jasno, jak finanční ústava má vypadat, jaké budou její parametry? 

 



Věra JOUROVÁ, ministryně pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:


Ano. My jsme dnes o tom jednali. Je takový záměr, že ústavní zákon by měl být co nejobecnější tak, aby stanovil základní principy, to znamená parametry pro dluhovou brzdu, údaje, které se týkají národní rozpočtové rady a všechny věci, které jsou potřeba řešit na úrovni ústavního zákona tak, aby bylo možné na něj navázat běžným zákonem, tedy tím prováděcím, který už bude stanovovat konkrétní parametry. Novinkou je, o které jsem mluvila... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To znamená, promiňte, dovoluji si vás přerušit. To znamená, že do ústavy nenapíšete, že dluhová brzda se spouští při takové a takové hranici dluhu? To nebude v ústavě, to si každá vláda tak nějak potom schválí sama zákonem. 

 


Věra JOUROVÁ, ministryně pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:


Toto je právě předmětem ústavního zákona tak, jak je navržen, že ty mechanismy pro brzdění dluhu právě nastanou při 50 % HDP a že tam právě mají nastat už určité mechanismy tak, aby ta brzda zafungovala. Takže právě toto číslo je v návrhu ústavního zákona. 

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


A vy jste se tedy shodli na 50 ne na 55 % dluhu vůči HDP? 

 



Věra JOUROVÁ, ministryně pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:


55 %, já jsem možná to neřekla správně. 55 % s tím, že je tam tedy rezerva do 60 %, což už je ten limit, přes který se nemá jít. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Což nařizuje případný fiskální pakt, ale ten teď nerozebírejme. Pane Kupko, zásluhyhodná nebo oceněníhodná snaha vlády prosadit finanční ústavu. 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


To, že má mít Česká republika finanční ústavu, je původní recept, původní záměr občanských demokratů. Já tady nechci kázat o tom, že se dluhy nemají dělat, protože se prostě dluhy dělat nemají. Ale ono to má samozřejmě své jasné ekonomické dopady, protože v okamžiku, kdy se stát více zadlužuje, tak také platí mnohem více na úrocích. Já připomenu, že v loňském roce stát zaplatil 57 miliard korun, pokud by se dále zadlužoval, tak by ta částka rostla. Pro představu, například resort ministerstva vnitra čerpá ročně téměř 55 miliard, tedy pořád méně než jsou ty peníze, které český stát musí vynaložit na, takže jednoznačně... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pojďme, pane místopředsedo, pojďme k podstatě věci. Vy jste ten recept také tak nějak nezrealizovali. Ústava, finanční ústava se tady neobjevila. To, co dnes navrhuje vláda, ty parametry... 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Ale to třeba, protože tehdejší opozice o tom nechtěla slyšet. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ty parametry, které teď vláda navrhuje. 55 % to je hranice pro spuštění některých kroků. Vy jste ji měli níž tu hranici ve vašem loňském návrhu, pokud si dobře pamatuji. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


A bylo to podle našeho ... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Je to přijatelné to, co navrhuje vláda? 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Já si myslím, že je opravdu potřeba, aby byl přísnější metr na politiky, protože tam směřuje ta finanční ústava, aby prostě politici nemohli tolik zadlužovat Českou republiku a občanští demokraté nastavili tu hranici, kdy už je potřeba podnikat první kroky na 45 %. A podle našeho názoru bychom... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale tam to bylo takové hlášení, budeme informovat, že se to stalo a ve sněmovně to vysvětlíme, to bylo takové první opatření. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Ale bylo to odstupňované a mělo to představovat onu potřebnou hrozbu pro to, aby si všichni ti, kteří chtějí v tu chvíli realizovat populistickou politiku, tak si uvědomili, že dluhy se nedělají. Proto se začínalo dokonce na 40 % s těmi nejměkčími opatřeními. Potom na 45, na 50, na 55. Zkrátka bylo to odstupňované tak, aby to bylo efektivní, aby to pro tu konkrétní vládu znamenalo jasný signál. A mimochodem, já se tady obávám, že to velmi měkké nastavení na 55 % vlastně může mířit až na tu další vládu, protože si nedovedu představit, že by tato vláda došla k zadlužení většímu, než je i podle vývoje nějakých 47, či 48 %, ale ani to není dobře. 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Paní ministryně, budete přísnější, anebo to už je definitivní dohoda ve vládní koalici, že ten metr přísnější nebude? 

 



Věra JOUROVÁ, ministryně pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:


Těch 55 % nikdo nezpochybňoval, ale musíme toto číslo vidět v kontextu dalších opatření. Je tam zcela jednoznačně uvedeno, že ta národní rozpočtová rada má průběžně monitorovat pohyby schodků a fiskální vývoj a předpokládám, že právě ta rada bude každý měsíc oznamovat posuny a že budou přijímána určitá opatření, aniž by tedy byla nastartována ta opatření, která se předvídají pro těch 55 %. Takže sledováno to bude pořád i v těch menších částkách. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale to už bude věcí prováděcího zákona, ten který si vláda vlastně upravit sama. Rozumím tomu dobře? 

 



Věra JOUROVÁ, ministryně pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:


To monitorování je také uvedeno v tom ústavním zákonu, stejně jako by to bylo konkretizováno v prováděcím zákoně... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Teď myslím ta opatření, která se na základě monitorování udělají. 

 



Věra JOUROVÁ, ministryně pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:


Toto je v prováděcím zákoně, ale ústavní zákon zcela jasně konkretizuje kroky, které nastanou při té situaci, při těch 55 %. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Národní rozpočtová rada je krok, je to opatření, tým, který opravdu předpokládala i Občanská demokratická strana v tom svém návrhu a skutečně by ta rada měla působit na vládu, měla by navrhovat opatření, měla by monitorovat vývoj zadlužování státu a v tomto případě to určitě nebudeme rozporovat. Byla to jedna z věcí, se kterou jsme přicházeli. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Paní ministryně, vy také navrhujete možnost, že když tedy by se překročily ty hranice dané ústavou, že by se i důchody nezvyšovaly tak rychle, jak určuje standardní zákon pro standardní situaci. Proč to mají platit lidi, když politici neumějí hospodařit? 

 



Věra JOUROVÁ, ministryně pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:


Zdá se, že vycházíte ze starší verze, tedy z verze, která byla dnes předložena a tato verze už neplatí, protože to je právě článek, který jsme dnes na koaličním jednání z toho návrhu ústavního zákona vyndali. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Takže tohle už neplatí. Pane Kupko, poslední věc. Tak, jak ten zákon v těch základních parametrech je, je to pro vás přijatelné a budete to podporovat v Poslanecké sněmovně? Vláda potřebuje hlasy opozice, je to ústavní zákon. 

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


My bychom skutečně byli rádi, aby se to zpřísnilo, protože například v případě toho našeho návrhu... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To, to zatím nevypadá, to jste slyšel od paní ministryně. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Ale důležité je říct, že například v té naší představě oněch 45 % by už mělo spouštět situaci, kdy se omezí platy ústavních činitelů, politiků. 

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale mě teď zajímá, jestli to podpoříte i v té měkčí verzi, kterou navrhuje vláda. 

 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Naše slovo je, aby politici na sebe byli přísnější a proto budeme určitě prosazovat přísnější kritéria tak, aby to neplatilo pro nějakou následující vládu, ale aby to bylo... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


No ne, ale nakonec budete u toho závěrečného hlasování, třeba přísnější kritéria neprojdou, a co pak udělá ODS? Zvedne ruku pro ne nebo nezvedne ruku pro? 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Myslím, že o tom budou ta následující jednání. Já za sebe i za vedení ODS říkám, že budeme maximálně tlačit na to, aby se ta kritéria zpřísnila. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Paní ministryně, pane místopředsedo, děkuji za rozhovor, na shledanou. 

 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Na shledanou. 

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
starosta
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení