ANO v komunálních volbách, volební klauzule a boj s nezaměstnaností
3. června 2014

ANO v komunálních volbách, volební klauzule a boj s nezaměstnaností

Andrej Babiš oznámil, že ANO bude do komunálních voleb kandidovat pouze ve větších městech. Proč ztrácet energii s komunální politikou na úrovni malých obcí, že? Mediální ohlas to nepřináší, je s tím moc práce a obecní rozpočty v řádu jednotek milionů nejsou zajímavé. Tudíž v malých obcích bude dobře až příště. Zatím se bude makat jenom ve městech.

Taková Praha je naopak velice lukrativní. Není proto divu, že Jan Kasl zuří, že byl odvolán z čela pražské kandidátky ANO. Jeho slova o spojení neschopných s všehoschopnými je sice potřeba slyšet v kontextu toho, že se už viděl na magistrátu, a navíc s primátorským řetězem kolem krku, ale i tak hodně vypovídají o stranickém managementu a smyslu celého toho hnutí: Loajální odměníme a ty ostatní zničíme. S demokracií to sice nemá nic společného, ale to Andrej Babiš ani nikomu nesliboval. Ostatně jako osoba bourá žebříčky popularity (těsně následován pány Sobotkou a Okamurou), tudíž jeho generálně ředitelský styl se lidem líbí. Úplně nejlepší by bylo se na celé volby vykašlat a na místa v zastupitelstvech vypsat výběrová řízení.

Do hry se opět dostává zrušení nebo snížení 5% volební klauzule. Kromě Pirátů a Zelených, kteří se cítí být poškozeni ve volbách do Evropského parlamentu, získali zastánci změkčení podmínek vstupu do zastupitelských sborů novou zbraň: Elišku Wagnerovou. Rád bych podotknul, že volební klauzule zabraňují tříštění sil. Považuji za rozumné, aby byly zachovány. Nestojím o projevy pana Vandase z DSSS; už pan Okamura je dost za hranou. Osobně bych se naopak přimlouval pro zavedení více většinových prvků. Domnívám se, že jasná většina je mnohem transparentnější, než upocená koalice nesourodých stran. A pokud se taková koalice navíc musí opírat o různé „nezařazené a nezávislé,“ tak to je potom úplná tragédie. Koaliční vlády jsou často založené na vydírání, nikoli na kompromisu. Rozumně vládnout s pistolí u hlavy se prostě nedá. Považuji snahy o zrušení volební klauzule za laciný populismus; tudíž bude stávající vládní garniturou ke škodě všech nakonec prosazen.

Na Ministerstvu zemědělství řeší kromě zelené nafty a sociálního podnikání v lesnictví rovněž problémy s rybami domácími. Se zelenou naftou si poradili raz dva, takže bude. Sociální podnikání je ve fází příprav. Pan ministr už oznámil, že Lesy s. p. nebudou primárně vytvářet zisk, ale pracovní místa, takže už se to taky rozjíždí. S rybami domácími ale mají úředníci problém. V rámci operačního programu Rybářství 2007 – 2013 jsme za propagaci konzumace domácích sladkovodních ryb utratili 180 mil. Kč, avšak průměrná roční spotřeba se zvýšila o pouhých 20 g na osobu a rok. Pan ministr Jurečka slíbil, že příště se peníze utratí efektivněji. Škoda, že pana ministra nenapadlo, že kdyby stát těch 180 mil. Kč neutratil, tak by je nemusel ani vybrat na daních. Kdyby je nevybral na daních, zůstaly by peníze občanům. A určitě by se prodal i nějaký ten kapr navíc. Z toho logicky vyplývá, že nejlepší způsob, jak zvýšit spotřebu, je snížit daně. Obávám se však, že snižování daní není na pořadu dne.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
předseda regionální rady
místostarosta
krajský zastupitel