31. května 2014

Co slyšíme v odposleších, nelze hájit

Přiznává druhý muž ODS Jan Zahradil, který zároveň kritizuje jejich úniky a zveřejňování v kauze Nagyová. "Už rok jak v telenovele unikají odposlechy, už rok si nás lidé spojují s pojmy jako Rittig, Dalík, Janoušek či Nagyová. Ačkoli současné vedení s tím nemá nic společného, špatně se nám s tím bojuje," říká první místopředseda ODS Jan Zahradil.

 

Poláci chtějí prosadit Radosława Sikorského jako "ministra zahraničí" Unie. Co vy na to? 

Určitě lepší než paní Ashtonová. Že pan Sikorski nějakou podobnou ambici má, je patrné už léta, dělá pro to úplně všechno. I ten slavný projev v Berlíně ukázal, že se něco takového připravuje. Já jsem tipoval, že to zkusí na komisaře nebo na generálního tajemníka NATO nebo na tohoto pseudoministra zahraniční Evropy. 

Máme ho podporovat, jako "Spoluvýchodňára", nebo naopak bránit přílišnému vzestupu Polska? 

Nevím, proč bychom měli odporovat. Nevím, třeba pan premiér Sobotka bude odporovat, možná je na něj příliš atlantický a příliš protiruský, ale z možných kandidátů je tento určitě, jak se říká, nejlépe hratelný. 

Není právě problémem pro antiamerikanisty? 

V Evropském parlamentu je antiamerikanismus doslova hmatatelný. Tam je pan Snowden hrdina, dohoda o liberalizaci obchodu mezi EU a USA TTIP má spoustu kritiků, zejména ve frakci socialistů a zelených. Pokud se panu Sikorskému poštěstí tu funkci získat, bude to mít v EP velmi těžké. Ale určitě je pro nás lepší člověk, který hodně hledí na východ, než kdyby to byl někdo, kdo se stará o vztahy se severní Afrikou. 

Když jste kandidoval na místopředsedu ODS, tak jste řekl, že eurovolby berete na sebe, že dáváte hlavu na špalek. Pak jste definoval úspěch, což mělo být stejně hlasů jako ANO či ČSSD. Máte polovinu, ale hlavu stále na krku. Takže si lidé řeknou: Zahradil mluví, voda teče… 

Předem jsem řekl předsedovi, že bude-li to jeden mandát nebo když mě někdo "překroužkuje", odstoupím. Nestalo se, ani na výkonné radě to po mně nikdo ani nechtěl. 

Proč to nedopadlo lépe? 

My jsme zamrzlí na tom samém podílu voličů, stále lítáme mezi sedmi a devíti procenty. Ani kompletní změna vedení nás nenakopla k trvalému růstu. 

Neměli jste špatnou kampaň? 

Vůbec, naopak. Jednak byla levná – stačilo nám pár bannerů z papundeklu a stolek, s nimiž jsme objížděli republiku. Jednak se o petici proti euru mluvilo a vymezovali se vůči nám konkurenti, což je obojí klíčové. 

Tak proč jste neuspěli? 

Máme pokaženou značku. Mnohokrát k nám přišli lidi, podepsali petici, řekli, že s ní souhlasí, ale volit že nás nebudou, protože jsme je zklamali. Také se nám nepodařilo zbavit dědictví minulosti. Já si nestěžuji, já to konstatuji: Jestli tři neděle před volbami sledujeme nekonečnou telenovelu o odposleších a kabelkách paní Nagyové, těžko se pak divit, že si nás s tím lidé spojují. My sice protestujeme proti únikům a zveřejňování odposlechů a jejich zneužívání, na tom musíme trvat, že je to nepřijatelné. Ale zároveň je třeba uznat, že to, co lidi v těch odposleších slyší, se nedá hájit. To je prostě neobhajitelné. A tohle musíme umět říkat nahlas. 

Máte značku poškozenou jen kvůli odposlechům? 

Lidé si nás stále spojují s pojmy jako Janoušek, Rittig, Dalík a teď navíc Nagyová. To nás táhne dolů. My jsme komplet obměnili vedení, za nikým z nás není žádný průšvih ani žádný "politický podnikatel", za všechny můžu dát ruku do ohně. 

Těch průšvihů máte ale dost. 

Když si vzpomenete na rok 2005 a Grossova strýčka Vika, to byla přece obrovská aféra. ČSSD spadla na osm procent. Jenže Gross zmizel, za pár měsíců se na něj úplně zapomnělo a ČSSD byla do roka na svém. My čteme o Janě Nagyové už skoro rok – skoro rok se nepřetržitě píše o ODS v kontextu Jany Nagyové a Iva Rittiga. Za čtrnáct dnů to bude rok. Pamatuji si na to přesně, 13. června byl zásah, 16. června jsem jel na Slovensko na koncert Whitesnake, když mi pípla esemeska, že se musím vrátit na grémium, tak jsem naštvaně přetrhl lístek, vrátil se a Petr Nečas oznámil, že rezignuje na všechny funkce. Rok se píše o Nagyové, rok unikají odposlechy ze spisu, zatímco rok po strýčku Vikovi a jeho milionech si na něj nikdo ani nevzpomněl. S tím se dost dobře nedá bojovat. 

Stále říkáte, co nejste, co neděláte. Ale co jste? 

Musíme ukázat decentní, slušnou tvář kapitalismu. Připomenout základní postuláty a přesvědčit lidi, že to, co říkáme, také dodržíme. Jsme partaj pro střední třídu a částečně pro státní zaměstnance, kteří chtějí, aby stát dobře fungoval, příliš se nenafukoval. 

Pan Fiala říká, že napravo od ODS musí být jen zeď. To se nepovedlo, Svobodní získali dvě třetiny toho co vy. 

To je původně myslím výrok Franze Josefa Strausse, ale je to bohužel další komplikace. Z jedné strany nás ukusuje topka, z druhé Svobodní. Musíme se s tím nějak vypořádat. Já ten úspěch paradoxně Svobodným přeji, protože oni si to opravdu odpracovali. Akorát tedy doufám, že přestanou bojovat vyhlazovací válku proti ODS, protože když jsem to sledoval na sociálních sítích, vypadalo to, že jim nevadí komunisti, socialisti ani Babiš, ale že jediný nepřítel je ODS. Ale zároveň je pravda, že ideový kadlub, z něhož vycházíme, je velmi podobný, myslím, že je dost možné, že třeba v EP budeme v některých věcech s panem Machem spolupracovat. A ta společná východiska se mohou v budoucnu někdy někde projevit, třeba i v příštích eurovolbách, nevím. 

Není to vaše chyba, že jste vyklidili ten prostor? 

Ale my si nemůžeme dovolit hlásat to tak zjednodušeně a černobíle jako oni. My nemůžeme hlásat "vystupme z EU", vystoupit z EU není jako vystoupit z vlaku někde na nádraží. 

V senátních volbách chystáte spolupráci s topkou. Je to náznak dlouhodobé kooperace? 

Jednorázové. Pokud k tomu dojde v komunálních volbách, tak to určitě nebude mít institucionální podobu, tedy že by Petr Fiala podepisoval s Miroslavem Kalouskem dohodu. Ale v obcích, kde má ODS problém sestavit samostatnou kandidátku, ji postaví s nezávislými kandidáty či s nějakým hnutím pro město. 

Čili příští rok nebude předsedou nějakého nového subjektu Miroslav Kalousek a Jan Zahradil mu nebude dělat prvního místopředsedu? 

To nepředpokládám. To si spíš myslím, že jestli někdy v budoucnu dojde k nějaké fúzi na pravici, nebude to spojení ODS a TOP 09, ale spíš spojení ODS a Svobodných. Tam je těch průniků daleko víc. Ale berte to jako můj osobní názor, je to čistě teoretická spekulace. Svobodní vyrostli na našem programu, trochu ho zradikalizovali, přiostřili, připepřili. Mají výhodu neotřelosti, svěžesti, je tam spousta mladých lidí, kteří působí přesvědčivě. Dlouhodobě jsme k nějaké spolupráci téměř odsouzeni. Samozřejmě kdyby tu seděl pan Mach, řekl by: "Ne, nikdy! ODS končí, my začínáme! My je zválcujeme!" 

TOP 09 taky jednou ztratí kouzlo současného předsedy... 

Topka přičinlivě pracuje na tom, aby jednoho maskota nahradila druhým maskotem. 

Jenže zatím má více voličů než vy. Podaří se vám to někdy obrátit? 

To nevím. Jak je vidět, plán Mirka Topolánka vytvořit nějaké to béčko ODS, které nás bude doplňovat, se vymkl z rukou. Ale, a není to snaha o nějakou inzultaci, dle mého je TOP 09 daleko víc marketingový projekt než skutečná politická strana. Nějakou dobu to může fungovat, ale ne dvacet let. 

Dokud se bude ODS zbavovat svých nejúspěšnějších politiků a TOP 09 za ně bude sklízet body, tak to fungovat asi bude. 

Ten příběh začal ve chvíli, kdy Petr Nečas pro mnohé naprosto nepochopitelným způsobem vyhodil Jiřího Pospíšila z vlády, a ten na tom pak geniálně vystavěl marketingovou strategii. Celý ten vyhazov souvisí mimo jiné i s tím, jak se tehdy na Úřadu vlády rozhodovalo a kdo o těch věcech rozhodoval. 

Když jste proti sobě kandidovali na sjezdu, říkal jste, že to není osobní. Vyhrál jste, ale jeho 193 hlasů nebylo málo. Jste protřelý politik, Petr Fiala znalec politiky. Proč jste nikdo nespolkl tu ropuchu a neřekl "Jsme strana širokého spektra a Jiří Pospíšil mezi nás patří také"? 

Petr Fiala to tehdy udělat nemohl, řekl předem, že si nebude vybírat spolupracovníky. Vím bezpečně, že na kongresu mluvil s několika lidmi a přesvědčoval je, že by bylo dobré Jiřího Pospíšila ve vedení ODS udržet. Kongres není moc říditelné těleso. Jiřího Pospíšila to prostě semlelo. 

A proč jste něco neřekl vy? 


Jako jeho protikandidát? Já jsem řekl, co jsem mohl. Netušil jsem, že ho to takhle semele. Jiří Pospíšil byl v ODS – na rozdíl od veřejnosti – daleko víc nepopulární, než si on dokáže vůbec představit. Ale ne primárně kvůli státním zástupcům v justici, Bradáčové a dalším. Lidi dráždilo, jaký je sólista. V partajích lidi nemají rádi, když z někoho leze nebo čiší, že to hraje pořád jenom na sebe. 

Jenže i politické strany potřebují své Pospíšily a Dienstbiery. 

Kongres a veřejnost, to jsou dva paralelní světy, do značné míry. That is life. 

Pak se ale nemůžete divit, že máte sedm procent. 

Teď se mu dostalo jistého zadostiučinění, které si samozřejmě užívá. Uvidíme, co s tím budou dělat dál. Jestli si Miroslav Kalousek oddechne, že ho odklidil do Bruselu, čímž se ho elegantně zbavil a ještě získal nějaká procenta, nebo jestli si řekne, že z něj začne vyrábět nějakého náhradního knížete. 

Jak vidíte šance ODS v Praze? 

Kandidátka se bude stavět v polovině června. Myslím si, že se Filip Humplík jako jedna z nových tváří ODS (vede pražskou ODS – pozn. red.) bude snažit, aby byl výsledek aspoň trochu slušný. A že bude usilovat o to, aby ta kandidátka byla sestavena z lidí, kteří jsou neprůstřelní. 

Jak silný soupeř je pro vás bývalý člen ODS a exprimátor Prahy Jan Kasl, nyní za ANO? 

Mám pocit, že z pana Kasla není třeba mít obavy. Je to indikativní věc, komunální volby jsou něco jiného, ale když jsem se podíval na pražskou volební mapu a zjistil jsem, kolik tady dostalo ANO v eurovolbách, vidím, že silnějším soupeřem bude TOP 09. 

Neměl byste teď spíš být tady a objíždět města a regiony? Nechci vás urazit, ale je to taková hra při zdi. Ohlídáte si pozice, ale nikdy nejdete naostro, neriskujete. Odmítl jste Topolánkovi dělat ministra zahraničí, jezdíte si po koncertech, ani na předsedu jste nekandidoval. 

Málem se to stalo, ale Petr Fiala to zvedl dřív a já jsem nechtěl kandidovat proti němu. Někdy to zafunguje, když přijde obroditel zvenku. 

Budete se dál schovávat, vyhýbat se případné vládní odpovědnosti? 

Bude-li mi nabídnuta, tak ne, ale to je teď velmi teoretická úvaha. Teď to máme minimálně do roku 2017 v opozici. A co se stane potom, zda ODS bude součástí nějaké vládní koalice, je velmi velká neznámá. Představa, že za čtyři roky skočíme z osmi procent na třicet, je nereálná, to si nalijme čistého vína. Poleze to po procentech. 

 

(Autor: Kateřina Eliášová a Petr Kamberský) 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
europoslanec