25. května 2014

Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu televize Prima byl 1. místopředseda ODS a lídr eurokandidátky Jan Zahradil.


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Dobré odpoledne. Hned na úvod vám můžu slíbit, že dnešní Partie bude mít své kouzlo. Ve studiu sedí tři lidé, kteří vedli kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. Kampaň skončila, hlasy jsou dávno odevzdány a spočítány a oni stále nevědí, jak dopadli. Budou z nich europoslanci nebo nebudou. Ve studiu vítám Kateřinu Konečnou z KSČM. Dobrý den. 

 


Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Hezké poledne. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Luďka Niedermayera za TOP 09. Dobrý den. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Dobrý den. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A Jana Zahradila z ODS. Dobrý den. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Dobrý den. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Podle odhadů k volbám nepřišla ani pětina voličů. Jaký to podle vás dává mandát těm, kteří budou zvoleni, pane Niedermayere. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


S tím mandátem to tak moc neudělá, protože my stejně těch 21 míst v parlamentu obsadíme. A já si nemyslím, že kolegové z jiných zemí se na ty české poslance budou dívat tím, že máme nízkou volební účast, ale je to takový docela nepříjemný pocit, protože člověk neví, co si myslí těch 80 procent lidí, kteří k volbám zřejmě nepřišli. Jestli jim to bylo jedno, jestli tam posílají nějaký mix euroskeptiků, eurooptimistů, rušitelů Evropské unie nebo něčeho takového, nebo jestli si myslí, že prostě ta Unie pro nás nemá žádný smysl. Je to takový nepříjemný pocit, který ale, myslím si, není úplně specifický jenom v těchto volbách. Tady to jde jenom do stavu určitého extrému. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Co si o té síle mandátu myslíte vy, paní Konečná. 

 


Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Já si tak myslím, že to na sílu mandátu nebude mít žádný vliv, koneckonců ukázalo se, že v celé Evropě začali lidi rezignovat na evropské volby, protože ta účast z těch minulých 60 procent zhruba, budeme možná všichni rádi, když celá Evropa bude mít těch 40. Ale z druhé strany musím říct, že mě to mrzí a že možná i my, jako politici, bychom se měli daleko více zamyslet, jak jednodušším způsobem vysvětlovat ta evropská témata, která jsou důležitá, protože nás zasahují v každodenním životě a určitě je otázka, jak se k tomu postavit pro příště, zároveň samozřejmě podle mého názoru těmi různými euronesmysly či mnohem větší legislativou, která nám přichází do České republiky, tak jsme ty lidi možná i odradili, protože si řekli, že vlastně jediné, co přichází z Bruselu, je negativní, takže... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


To všechno postupně rozebereme. Stejná otázka pro vás na úvod. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


No, tak v /nesrozumitelné/ jsou mandáty, ty tedy mají stejnou sílu bez ohledu na počet voličů, to tak je. Stejně tak třeba nízká účast bývá ve volbách do Senátu a někdo tu sílu mandátu také nezpochybňuje. To, že to něco signalizuje ve vztahu k české veřejnosti k Evropské unii, to je druhá věc. Tady vlastně ten nevolič, který přišel, tak tím nějaký signál vyslal. Podle mě neúčast ve volbách rozhodně není signálem nějakého souhlasu. Neúčast ve volbách, to je spíš vyjádření jakéhosi protestu, nesouhlasu, nezájmu. Takže podle mé interpretace ta vysoká neúčast je jakousi symbolickou porážkou Evropské unie jako konceptu a myslím, že to je zajímavé si to rozebrat a zamyslet se, co to vůbec znamená. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


To je názor, který vyjádřil třeba i bývalý prezident Václav Klaus, který řekl, že tou nevolbou lidé dávají najevo, že si myslí, že tenhle způsob centralizace je prostě na nic. Vy s tím evidentně, paní Konečná, nesouhlasíte? 

 


Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Mě to spíš překvapuje, protože člověk, který vlastně začal vyjednávání vůbec o vstupu do Evropské unie, tak jí není zpochybněn, my prostě v Evropské unii jsme a Evropský parlament je jediný demokraticky volený orgán Evropské unie, takže říkat taková silná prohlášení, jako pronesl pan Klaus, my od něho, jako od politika, od člověka, který v té politické scéně 20 let působil, nepřijde úplně vhodné. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A čím si vysvětlujete, že zhruba 80 procentům lidí evidentně byly celé volby do Evropského parlamentu putna. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Těch příčin bude určitě několik. Já si myslím, že je to za prvé to, že lidé opravdu rezignovali, bych řekla, protože mají pocit, že ten Brusel je daleko, z druhé strany ta síla Evropského parlamentu není natolik velká. Dneska má daleko větší sílu Evropská komise, která je nikým nevolena. Takže já se domnívám, že bychom měli posílit daleko víc ty demokratické principy v Evropské unii a potom bychom možná také ty lidi uměli přimět k tomu, že opravdu ti europoslanci můžou reálně a daleko víc a silnějším hlasem něco změnit. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane Niedermayere, vy jste říkal, že zhruba tušíte, co je to za lidi, kteří nešli k volbám, těch 80 procent. Když to obrátíme, kdo podle vás k těmhle volbám vlastně šel. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Já jsem spíš řekl, že netuším, kterých 80 procent to je. A samotného by mě zajímalo. Ale ještě, jestli k tomu můžu jednu větu. Paní Konečná tady správně říkala, že ta Unie je složitá. Ale já si myslím, že ten faktor, kdybychom teď zperzonifikovali pana prezidenta Klause, tady sehrál zásadní roli. Velká část politické reprezentace těm lidem posílá vzkaz, že ta Evropa je špatná, že my ji vlastně nepotřebujeme, že nefunguje a že jí nemůžeme ovlivnit. A potom, zdá se, veřejnost jaksi tu jemnost, chování pana prezidenta Klause, který tam nakonec šel a ten hlas tam hodil, přestože prezentoval tento názor, to už se zdá těch 80 procent voličů úplně nezvládl. Já jsem si těch 20 procent, kteří šli k volbám, tam projevili nějaký názor, nějaký svůj politický názor, jak by chtěli, aby čeští poslanci tam fungovali, jak by se Česká republika měla stavět k té Evropské unii, já jsem zvědavý, jak to dopadne. 

 

 

Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Já se tomu musím smát trochu. Já jsem od včerejška slyšel nebo četl různé analýzy té nízké účasti a postupně jsem se tam dozvěděl, že za nízkou účast můžou euroskeptici, protože špatně mluví o Evropské unii. Může za ní Klaus. Mohou za ní ošklivá média, protože o Evropské unii nehezky píší. Může za to veřejnost, protože se o to dostatečně nezajímá, dokonce jsem si přečetl, že za to může školství, protože o Evropské unii se málo učí ve školách. Já myslím, že tohle jsou zástupné důvody, přeci ti lidé nějakým způsobem Evropskou unii vnímají a já bych docela rád také slyšel nějakou analýzu, jak se sama Evropská unie a její vrcholní představitelé, takoví ti šediví úředníci typu van Rompuy a Barossa a podobných lidí, jak oni sami se podepsali na tom, že nejenom v České republice, ale třeba i na Slovensku u našeho východního souseda, tam byla účast stejně nízká jako u nás, v Nizozemí byla rekordně nízká účast od roku 1979 nejnižší, jestli se teď ukáže, že v těchto volbách byla v Evropě ještě nižší volební účast, než v roce 2009, před 5 lety, tak to není záležitost českých euroskeptiků nebo Klause nebo českých médií nebo někoho podobného, tady... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Může za to prostě sama Unie, říkáte. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Tady je něco koncepčně špatně uvnitř Evropské unie, a toto zřejmě přetrvává desetiletí, protože ta účast ve volbách do Evropského parlamentu se trvale snižuje od roku 1979 a to se nějakým sváděním na euroskeptiky nevyřeší. Nezlobte se. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A vy vlastně, paní Konečná, říkáte totéž, je to nesrozumitelné, je to daleko, nejsou jasné pravomoci. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:
Já si spíš myslím, že lidé vidí, že ta Evropa neřeší to, co by řešit měla, jako například tu obrovskou otázku nezaměstnanosti dneska v Evropské unii, ale řeší řadu malých věcí, kterým spíše pro ně znepříjemňuje život a kdy takové ty různé názvy těch jídel a podobné věci, kdy tohle je jim ukazováno jako, že toto je ta Evropa a ti lidé necítí jakoukoliv sounáležitost s tou Evropou, protože vlastně neřeší to, co je opravdu trápí, to, co jsou ty jejich problémy a tam já, když jsem teda komunikovala třeba i s lidmi, kteří k volbám nepřišli, tak mi řekli, tak na co vlastně je ta Evropa, to byla ta klasická otázka. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A neptali se vás třeba na to taky, co vy tam hodláte dělat, když jdete do spolku, který tímhle způsobem vidíte? 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


To se určitě ptali a já jsem jim na to také odpovídala. A já jsem celou volební kampaň, celé ty 3 měsíce tvrdila, že ta Evropa se prostě musí změnit, Evropská unie jako taková, protože touhle cestou to opravdu dál jít nemůže. A možná, jak říkal pan Zahradil, tady s ním souhlasím, že by tu svoji politickou zodpovědnost nad tím měli převzít i lidé, kteří v té Unii vládli a teď tím nemyslím ty europoslance, ale primárně šéfa komise a šéfa Evropské rady, protože to jsou ti lidé, kteří vytváří legislativu, vytváří témata, vnášejí je do toho prostoru a evidentně nějak zapomněli na to, že jsou tam pro lidi a opravdu si tam řeší různé banality, tisíce předpisů, které dělají nikým nevolení úředníci a pak je z toho prostě tenhle chaos. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane Niedermayere, TOP 09 se prezentovala jako, dejme tomu, eurooptimističtější nebo proevropštější, vidíte to taky tak jako paní Konečná a pan Zahradil? 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:

 
No, nevidím, protože pan Zahradil tady mluví o Barossovi a Rompuyovi, ale myslím si, že to, co bylo nejzajímavější na těch diskusích s lidmi, kteří jsou proevropsky naladění, s kterými jsem se opravdu stýkal, bylo právě to vysvětlování, jak ta Evropská unie funguje, že v té Evropské unii se nestane nic, ani že by si to nepřály členské země. Ne nějaký Barosso, ne Rompuy, ti nerozhodují o tom, co se v Evropě děje, jsou to zejména ministři, respektive premiéři zemí, a Evropský parlament, který o tom rozhoduje a právě to, co se podle mě odehrává v řadě zemí a u nás taky ta pohádka o zlém Bruselu a hodné národní vládě je to, co je z politického hlediska velmi atraktivní, ale otravuje tu atmosféru a vede k určité rezignaci, k tomu, že i my můžeme Evropu ovlivnit. A my rozhodujeme o jejím dalším směrování. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Já mohu jenom zopakovat to, co jsem řekl, na tomhle se s panem Niedermayerem samozřejmě neshodneme. Já už jsem před 13 lety napsal v manifestu českého eurorealismu, což byl takový první pokus o realistickou analýzu našeho budoucího, tehdy budoucího členství v Evropské unii, že Evropský parlament se nikdy nemůže stát nějakým skutečným parlamentem, protože chybí agregované zájmy evropské veřejnosti, neexistuje žádný evropský démos, nějaký evropský lid nebo národ a vždycky se stejně ten Evropský parlament v těch klíčových hlasováních rozpadne do hlasování podle národních zájmů nebo lokálních zájmů nebo ideologií. My s tím máme 10leté zkušenosti. A v tomto ohledu ta Evropská unie opravdu je do značné míry umělým konstruktem a ten Evropský parlament, ten vznikl na základě politické zakázky v roce 1979, to nebylo žádné vyjádření vůle evropského lidu, který by si přál nějaký parlament. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane Zahradile, jenom pořád přemýšlím, proč vlastně kandidujete, vy těm voličům, svým potenciálním říkáte, dejte mi hlas, předpokládám, jinak byste nekandidoval, současně jim říkáte, sedím v umělém konstruktu, který je nezajímavý a nemá žádné pravomoce. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


To vám řeknu. Ne, on ty pravomoci má a podle mě jich dokonce nadužívá někdy. Ale já jsem svým voličům říkal, a říkám a budu říkat, a oni na to slyší, že v Evropském parlamentu je třeba změnit politickou atmosféru, je třeba tam vytvořit nějakou politickou platformu, která prostě nepojede pořád tím jedním směrem, tím směrem, který propaguje více evropské integrace, odebírání pravomocí národním státům, posilování Evropské komise. Ale právě proto jsme tam založili vlastní politickou platformu, která chce Evropskou unii reformovat. Já si myslím, že nemá cenu mluvit o nějakém jejím rozpouštění, nemá cenu mluvit o jejím opouštění, to jsou všechno nereálné plány, nereálné představy. Ale co má cenu, je mluvit o její reformě. Ta reforma prostě musí nastat a jestli tyto evropské volby opět prokáží, že Evropská unie zajímá lidi ještě méně než v roce 2009, tak se prostě musí něco stát. Nemůžeme už jenom plavat s tím hlavním proudem a tvářit se, že se nic neděje. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane Niedermayere. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Mimochodem, když jsem se díval na ten výsledek holandských voleb, respektive o tom pohledu Holanďanů na Unii, tak jsem našel na internetových stránkách srovnání nějakých názorů těch hlavních stran v Holandsku na Evropskou unii a co tam bylo velmi zajímavé, že tam je velmi široký konsensus o tom, jak si Evropskou unii představují. A právě ten široký konsensus za určitých okolností může vést k tomu, že ti lidi k volbám nejdou, protože tam nevidí ty rozdíly. A to je podle mě docela podstatné. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Teď jsem se v tom, pardon, ztratil, protože tady evidentně žádný konsensus není, minimálně, pokud pozoruji situaci ve studiu a... 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


My jsme v tom velmi specifičtí, protože my máme tak mizernou volební účast, jako Slovensko, které v pohledu na Evropskou unii na úplném extrému proti České republice a v řadě těch šetření Eurobametru oni tam vycházejí opravdu jako nejvíce optimističtí, ale jinak pan Zahradil tady neustále maluje nějakou vizi, že někde sedí nějaká skupina lidí, kteří tu Evropu tlačí do větší integrace. Já si myslím, že tady tohle úplně není pravda. A koneckonců, my jsme s panem Zahradilem, vy to víte, na všech těch jednáních shodli například, že bychom velmi akcelerovali ten projekt takzvané energetické Unie. My chceme, aby Evropa přijala ty pravomoci v oblasti, v oblasti energetiky. To je to, na čem se shodneme. Ale já tam nevidím nějaký abstraktní tlak na to, že by tam byla skupinka lidí, kteří se snaží o to, co bychom ještě z té národní úrovně na Evropu posunulo. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Až se dotkneme toho Evropského parlamentu, tak ho velmi rychle pocítíte a zejména v Evropské lidové straně, kam se chystáte, ho pocítíte velmi, velmi silně. To vás mohu ujistit. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Tak uvidíme. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Jenom, když stále mluvíme o tom, proč byla tak malá volební účast, připomínám, že ty odhady, a jsou to odhady, se pohybují od nějakých 15 do 20 procent. Nemůže to být prostě tím, že voliči mají pocit, že čeští europoslanci nedokáží v Evropském parlamentu vůbec nic prosadit, paní Konečná. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


To si nemyslím. Já si myslím, že voliči, kteří si chtěli zjistit to, co dělali jednotliví europoslanci, tak dneska už je to všechno  poměrně veřejná záležitost, takže určitě jsou i úspěchy českých europoslanců. A teď myslím i obecně, kdy se umějí na některých tématech spojit. Já se domnívám, že věci jako to, že tady sídlí Evropská vesmírná agentura Galileo projekt v Praze, že to je zrovna výsledek toho, že se čeští europoslanci možná na začátku díky našemu Láďovi Remkovi spojili a tenhle projekt je tady a zaměstnává spoustu mladých schopných vysokoškolsky vzdělaných lidí, takže ono to nebylo o tom. Já opravdu vidím tu skepsi spíše v tom, že vidí tu Evropu vzdálenou a opravdu já si dovolím nesouhlasit s panem Zahradilem v tom, že já si myslím, že Evropský parlament je jediný parlament na světě, který nemůže navrhovat vlastní legislativu, domnívám se, že žádný jiný na světě neexistuje. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Právě proto, on to není skutečný parlament, právě proto. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Ale to je přece to, kam to musíme dovést, jestliže máme jediný demokraticky volený orgán, což je Evropský parlament, tak není možné, aby nám ta Evropská komise navrhovala tu legislativu, přicházela s těmi názory. Já vidím velký posun například i v té evropské občanské iniciativě, kdy lidé budou moc vstupovat do toho, co vlastně chtějí, aby Evropa dělala, byť si uvědomuji, že ten milion hlasů je hodně a dovolím si říct, že možná by to mělo být daleko nižší číslo, ale to je všecko na debatě, ale pojďme těm lidem ukázat, že jejich názor nás zajímá a že i ty evropské úředníky jsme schopni vůbec ukoordinovat, protože já si vůbec nemyslím, že by to nebylo o nějaké zbytečné legislativě a podle toho, co nám tady přichází do Poslanecké sněmovny, musím říct, že je to velmi často další a další navalování problémů, které si třeba umíme řešit i sami, možná trošku jinou cestou, ale proto, že ty směrnice jsou dělány tak, jak jsou dělány, tak nikdy nemáme tu cestu úplně v konsolidaci s tím, jaký by byl český národní zájem. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pardon, mně z toho vychází dvě věci, kterým úplně nerozumím. První je, jakým způsobem to tedy chcete změnit, aby Evropský parlament měl zákonodárnou iniciativu. A druhá záležitost, co z toho vyplývá, pokud teď ze zkušeností, tuším, 12 nebo kolika let v české Poslanecké sněmovně, z toho 10 let v Evropské unii, říkáte, že z Evropského parlamentu přicházejí věci, které jsou zbytečné, dejme tomu, nebo řeší problém, který si umíme vyřešit sami, co to pro vás znamená jako pro budoucí europoslankyni, že jako to budete brzdit, blokovat, říkat ne, o tomhle nehlasujme. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Že je třeba, aby se Evropa přestala zabývat různými směrnicemi a nařízeními, které jsou až banálního charakteru někdy a začala řešit ten opravdový problém, který podle mého názoru dneska Evropa má, a to je prostě obrovská míra nezaměstnanosti. To znamená, podpora výzkumu investic, dneska Evropská odborová federace má celou škálu nástrojů, kterými by se měl rozjet evropský hospodářský růst a další a další věci, a to je přece ten problém, který trápí i občany v České republice, ale všude v Evropě. Jestliže dneska máme zhruba 50 procent mladých Španělů nezaměstnaných, tak je to prostě obrovský průšvih, který musí ta Evropa umět zvládnout, protože to se týká všech těch jižních států. A já si myslím, že tam bych viděla to motto té Evropy, ne řešit další směrnice a nařízení, jak si kdo vzpomene. Ale opravdu ta koncepční práce v tom, aby se ta Evropa zvedla, nastartovali jsme hospodářský růst a lidé měli práci. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Tady je dobře, že to zaznělo, protože tady jsou prostě dva základní vůbec pohledy na Evropskou unii. Ten, kdo chce Evropský parlament jako skutečný parlament se zákonodárnou iniciativou, a já ho nechci takový, tak jednoznačně směřuje k tomu, aby Evropská unie se změnila na něco jako stát, protože dalším krokem k tomu, který bude pokračovat, bude přeměna Evropské komise na něco jako celoevropská vláda. Teď koneckonců tady proběhl takový pokus, kdy se ty hlavní politické strany v Evropě pokusily navrhnout svého kandidáta na šéfa Evropské komise, tedy jakéhosi kvazipremiéra a udělat z toho soutěž těchto kandidátů. To samozřejmě taky nevyšlo, protože, jak je vidět, tak to ty volby nezatraktivnilo. A já prostě tuto vizi, tuto představu Evropské unie jako nějakého superstátu s plnohodnotným parlamentem, s celoevropskou vládou a potom tedy samozřejmě s jednotnou daňovou politikou a fiskální politikou a rozpočtovou politikou. Já to prostě nesdílím, já tu Evropu takovou nechci, já chci, aby byla stále volným svazkem, zejména těch národních států A myslím, že tady se koncepčně rozcházíme v tom, jak by Evropská unie měla být zorganizována. A ještě k té legislativní iniciativě. Prosím vás, podívejte se do Poslanecké sněmovny, české Poslanecké sněmovny, tam poslanci mají legislativní iniciativu, a podívejte se, jak to dopadá, když se 3, 4, 5 poslanců dá leckdy dohromady a sepíší na zakázku nějaký návrh zákona, který jde na ruku nebo vychází vstříc nějaké lobbistické skupině a protlačí ho parlamentem. Já bych... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Když převezmu tu paralelu, tak pak je teda fakt lepší, když to dělá ta komise, říkáte? 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Já si myslím, že je lepší, když ten parlament, a v tomto případě Evropský parlament, tu legislativní iniciativu nemá. Já jsem se tam pohyboval 10 let, já vím, co je to za prostředí. A já si myslím, že legislativní iniciativy Evropského parlamentu v sobě mohou skrývat poměrně velké riziko, rozhodně by to vedlo k výraznému nárůstu evropské legislativy, protože ti poslanci by okamžitě chytili příležitost za pačesy a začali by produkovat desítky a desítky zákonných norem. Takže ta regulace, o které mluvíte a kterou je podle mého názoru zapotřebí spíš zredukovat a snížit, ta by tady narostla raketovým tempem. Já jsem zásadně proti tomu, aby Evropský parlament nabýval další pravomoci a nesouhlasím s tím, aby měl vlastní zákonodárnou pravomoc. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Já jenom doplním. Já si nedovedu představit, že dám přednostně tím nevolné Evropské komisi před evropskými poslanci. To prostě není na jakémkoliv demokratickém základu, protože jestliže jsou pouze voleni evropští poslanci, tak nevidím důvod, proč by měla mít tu iniciativu Evropská komise, to je jedna věc. A druhá věc je, to není o bobtnání legislativy... 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Ale je. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Pane Zahradile, já se omlouvám, ale možná to vidíte v těch barvách, v jakých to chcete vidět vy. Já si myslím pořád ještě, že voliči zvolili poslance, kteří měli jakési názory, dali je dohromady a já se nedomnívám, že by každý poslanec, ani v české Poslanecké sněmovně, měl pocit, že musí předložit návrh zákona. Z druhé strany ta poslanecká iniciativa v české Poslanecké sněmovně velmi často řeší problémy vlády, které není schopna realizovat v nějakém krátkém čase a ukážou se, že jsou nutné realizovat a nebýt poslanecké iniciativy, tak vlastně bychom neměli nástroj, jak toho dosáhnout, ale to si nemyslím, že by měl být model Evropského parlamentu. Vždyť dneska ta složitost legislativního procesu je poměrně dobře propracovaná. Já prostě jenom nechápu důvod, proč má Evropská komise nějaký nadstandard před evropskými poslanci. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Vy to vždycky můžete v tom Evropském parlamentu zamítnout, tam přece není automaticky dáno, že s čím přijde Evropská komise, tak se musí schválit. Ale já vás při tom názoru nechám, já myslím, že několikaměsíční pobyt v Evropském parlamentu vás z tohoto jisté idealismu velmi rázně vyléčí. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Ale, pane Zahradile, já tedy nevím, kde vy berete ten názor, že Evropa rozhodnými kroky směřuje k nějakému superstátu, jednotné daňové politice a tak dále. Já opravdu nic takového nevidím. A vůbec si to nedovedu představit. Jednak to nikdo nenavrhuje. Jednak něco takového nemůže stát bez souhlasu všech států. A myslím si, že třeba náš stát tady toto nepodpoří. Druhou poznámku, kterou jsem chtěl říct, ono opravdu ta rizika, že těch regulací vzniká hodně. Tady je, a já to status quo, kdy poslanci Evropského parlamentu v tom nehrají rozhodující roli, v této situaci docela vítám, protože jsem byl překvapený na těch předvolebních diskusích, které často šly opravdu odprava doleva, jaký tam byl velký zájem například podporovat otázku spotřebitelské ochrany, což je samozřejmě užitečná věc a nedá se k tomu přistupovat tak, že kdykoliv spotřebitelé budou chtít, aby někdo byli chráněni, nebo notabene, aby některé zboží se zlevnilo, tak má nastoupit mechanismus Evropské unie a má jim to zajistit. A třetí věc, kterou jsem chtěl říct, já tady sdílím s paní Konečnou ten názor, že opravdu ta ekonomická situace je to, co se také výrazně promítá do společenské situace, nepochybně to ovlivňuje také tu volební účast, protože ekonomika Evropy se teprve teď dostává k růstu a bude to trvat nějakou dobu, než to do těch domácností dorazí. Ale já se trochu liším v tom pohledu na to, já si nemyslím, že tu prosperitu a pracovní místo je možné vytvořit přes státní rozpočty nebo přes nějaké státní regulace, ale přes fungující ekonomiky a zejména využít tímto mechanismu jednotného trhu a podle mého názoru v tomto právě ten Evropský parlament, ale také působení státu na Radě Evropské unie a tak dále, sehrává klíčovou roli a právě ty případy typu Španělska a tak dále, ukazují, že to docela dobře funguje. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Já bych vás jenom opravil v tom, že jste řekl, že to nikdo nenavrhuje. Mimochodem, jeden z těch tří kandidátů na předsedu Evropské komise, což je pan Verhofstadt, který dokonce napsal knihu Spojené státy evropské, tak ten to navrhuje. Ten navrhuje jednotné daně, ten skutečně navrhuje jednotnou fiskální politiku, ten navrhuje dokonce nové celoevropské daně. Takže tento relativně významný evropský politik opravdu chce, aby Evropská unie směřovala někam k formě jakéhosi superstátu nebo nadstátního útvaru. To, že někdo jiný to nechce, že třeba my to nechceme, to je druhá věc, co chce Evropská lidová strana, jsem doposud nepochopil, ta chce nějaký hybrid mezi těmito dvěma koncepty. Ale to, že by to nikdo nenavrhoval, to bohužel není pravda. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Já jsem myslel realisticky, protože víme, že to je naprosto neprosaditelné, to snad víte. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Já se obávám, že v Evropském parlamentu, a zase poznáte... 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


...o tom přeci nerozhoduje Evropský parlament... 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Poznáte to, až se tam dostanete. V Evropském parlamentu vládne taková politická atmosféra, která je této představě Evropské unie, tedy Evropské unii jako federálního superstátu, jednoznačně nakloněna a je to mimo jiné vaše frakce, ve které vy zasednete, pokud se tam dostanete, která to propaguje, je to váš kandidát, pan Juncker, na předsedu Evropské komise, který toto propaguje. To jsou lidé, kteří skutečně jsou stoupenci dalšího posunu pravomocí národních států na evropskou úroveň. Já věřím, že jste si to prostudoval, že jste si to přečetl a že to víte. Nevím, jak se tedy budete v té frakci cítit komfortně, protože ty vaše názory, jak sleduji, jsou přece jenom trochu rezervovanější, což se mi líbí na druhou stranu. Ale ta frakce v tom svém hlavním proudu je opravdu stoupencem toho federálního směřování Evropské unie. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Čili chcete mi říct, že kancléřka Merkelová, její strana tam hraje opravdu klíčovou roli, je federalistka evropská, která... 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Pan Juncker, kterého podpořila i strana kancléřky Merkelové na funkci předsedy Evropské komise, je naprosto jednoznačným stoupencem dalšího přesunu národních pravomocí na evropskou úroveň. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


To přece ale... 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Ten se od pana Verhostadta vůbec neliší. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


To přece záleží na tom, o jakých konkrétních pravomocích hovoříte, protože třeba jsme se tady bavili o té energetické unii. Já jsem si teda přečetl snad všechny jeho rozhovory a já to prostě interpretuji poněkud jinak, než vy. Omlouvám se. Uvidíme. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Uvidíte sám v Evropském parlamentu. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Vraťme se k té debatě... 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


To je jediné, co vám na to mohu říci. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


My se můžeme vrátit i k té debatě, kterou vedeme od začátku a která se opírá vlastně o jediný faktický údaj, který máme k dispozici, to jsou signály o velmi nízké volební účasti. Pokud jsem četl různé komentáře, tak se shodovaly v tom, že za sebou máme snad nejnudnější předvolební kampaň v české historii a že jí především chybělo jakékoliv silné téma. Čím si vysvětlujete nebo proč se vám nepodařilo přijít s něčím, co by voliče oslovilo. Začneme u vás, paní Konečná, protože evidentně tedy ta myšlenka - budeme bojovat proti nezaměstnanosti v Evropě na půdě Evropského parlamentu, ty lidi neaktivizovala. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Tak to nebyla ta jediná myšlenka, my jsme přišli s tou myšlenkou... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Ani jiné myšlenky ty lidi neaktivizovaly. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Systémové změny Evropy, jak voliče oslovila či neoslovila, je samozřejmě otázka, kterou nedovedu teď posoudit, protože ty analýzy se budou teprve chystat proč a z jakého důvodu, kde chybělo to nosné téma. Já bych spíš chtěla říct, že možná některé z těch stran používaly česká národní témata, čímž chtěly tu Evropu tak trošku překrýt. A možná ti europoslanci, kteří tam dodnes působili, neuměli vznést ty opravdu aktuální témata na tu správnou úroveň, takže... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Tím chcete říct, že třeba tři ze čtyř vašich dosavadních europoslanců, kteří znovu kandidují, prostě neuměli přijít s tím, co je v Evropě sexy a o čem by se mělo mluvit. 

 

 


Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Tam já si myslím, že například roaming, jako kdyby věc, kterou si nesl Míla Ransdorf, bezpečnost léků, kterou si nesl Jirka Maštálka, nebo evropský řidičský průkaz v rámci Jaromíra Kohlíčka, byly přijímány právě velmi, ale velmi dobře, když jsme diskutovali s těmi občany, když jsme byli na těch mítincích. Ale že jako kdyby to téma, my jsme se snažili to opravdu dát zpátky do toho, kde bychom tu Evropu rádi viděli. To znamená, jako Evropu mírovou a sociální. Na kolik se nám to podařilo, je samozřejmě otázka. Ale to si myslím, že bylo téma, ale takové ty žabomyší války, které tady někteří vedli na těch národních tématech, tak to samozřejmě potom jako kdyby odrazuje spíše ty voliče, než aby je motivovalo k tomu, že ta Evropa opravdu má smysl a má budoucnost. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Proč /nesrozumitelné/ podle vás, pane Niedarmayere? 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Ten můj pohled na to je, že Češi Evropě málo rozumí a také proto, že politici možná často vědomě... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Vy jste tu kampaň úplně nezvládl, jestli jste jim tom nedokázal za těch několik měsíců vysvětlit. 

 


Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Já si myslím, že těm našim voličům jsme se to snažili vysvětlit a docela jsme občas slavili úspěch. Ale podívejte se, v té kampani celá řada stran, já se omlouvá, že budu mluvit o ODS, hlavní motto kampaně bylo něco, co absolutně nemělo souvislost s evropskými volbami. To znamená, takzvaný boj za českou korunu. Jiné partaje zase měly na billboardech něco, že zajistí lepší čerpání evropských fondů. Opět nulová souvislost s Evropskou unií. Což mě teda trochu musím říct, teda s Evropským parlamentem, pardon, to mě trochu frustruje, protože já si myslím, že ta cesta k tomu, aby Češi se více vyjadřovali k tomu... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Zatímco vaše téma Nekašlete na Evropu, to je fakt nosná záležitost. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


To hlavní motto je, že to nejsou oni, jsme to my, čímž právě říkáme, že je to něco, co je pro nás strašně důležité a my o tom spolu rozhodujeme. To je, myslím, to hlavní motto, které je podle mě důležité. A my jsme se tím od těch stran lišili, protože v okamžiku, kdy hlavní slogan vaší kampaně je něco, co nemá souvislost s evropskými volbami, tak já tomu prostě nerozumím. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Já teď něco řeknu a nerad bych, aby to vypadalo jako stížnost, je to pouze konstatování. Já si myslím, že v případě ODS, my jsme skutečně v obtížné situaci, a myslím si, že v případě ODS se pořád ještě více hlasuje o kabelkách paní Nagyové o nebo o Rittigovi a Janouškovi, což jsou věci, s kterými toto vedení ODS nemá opravdu nic společného. Bude nám trvat nějakou dobu, než toto překonáme. Pokud jde o evropskou kampaň, tak já jsem s ní osobně spokojen, jsem spokojen s tím, že jsme rozehráli téma té evropské měny, protože to je dlouhodobé téma, které se nám podle mého názoru vrátí za několik let. Pokud vláda bude dělat nějaké další kroky směrem k eurozóně a je tady opravdu velmi výrazná většina české veřejnosti, která si euro nepřeje, takže já jsem spokojen s tím, že... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


To myslíte těch 35 tisíc lidí, kteří podepsali vaší petici proti euro. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Podepsalo ji i elektronicky 65 tisíc, ale podle výzkumu 75 procent české veřejnosti si nepřeje přijetí eura. To je samozřejmě celá velká skupina potenciálního elektorátu, se kterým budeme pracovat. To téma se určitě nevypaří z české politické debaty, my se k němu vrátíme a na tom, co jsme na něm nakumulovali a jistý politický kapitál jsme na něm nakumulovali, tak na tom samozřejmě budeme v příštích letech pracovat. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Počkejte, a těmi kabelkami paní Nagyové jste chtěl říct, že bylo vlastně úplně jedno, jakou kampaň budete dělat. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Neříkám, že to bylo úplně jedno, ale bohužel je to tak, že v momentě, kdy tady rozjíždějí některá poměrně frekventovaná média 14 dní před volbami nekonečnou telenovelu v tomto stylu, tak je jasné, že to nějakým způsobem ty volby a tu náladu ovlivní. Já si na to nestěžuji. Já nefňukám. Já nepláči. Já pouze konstatuji, že ODS bude trvat ještě nějakou dobu, než se z tohoto stínu minulosti vymaní. Ale to neznamená, že bychom měli opustit naší evropskou politiku, naše evropská témata. A to euro já naopak jako téma evropské kampaně velice silně hájím, protože kdy jindy rozehrát nějaké evropské téma, skutečně zásadní evropské téma, než před volbami do Evropského parlamentu, kde máte aspoň jakous takous šanci, že se ta veřejnost o to bude zajímat. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


A bez ohledu na to, že to je nerelevantní z hlediska Evropského parlamentu. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Není to tak úplně pravda, protože pokud by, podmiňovací způsob, pokud by česká vláda opravdu vyjednala výjimku z té přístupové smlouvy, tedy aby z povinnosti přijmout euro se stala pouhá možnost, pak by Evropský parlament byl konzultačním místem pro takovou výjimku. Čili není pravda, že by ten Evropský parlament s tím tématem neměl vůbec nic společného. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Ta relevance je jedno procento nebo víc. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Prosím? 

 


Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Ta relevance je jedno procento, nebo kolik. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Relevance čeho? 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Toho tématu. 

 

 

Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Tohoto tématu. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Já myslím, že relevance je velice silná. Ta relevance podle mě se týká potenciálně 75 procent občanů České republiky, kteří si nepřejí euro. A říkám znovu, my na tom tématu budeme v budoucnosti pracovat, my na něm budeme stavět politickou strategii a já jsem rád, že jsme ho tímto způsobem rozehráli. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Jenom, abych tomu rozuměl. V tuto chvíli má před sebou koaliční vláda sestavená ze sociální demokracie, ANO a KDU-ČSL před sebou zhruba 3 roky, 3,5 roku, pokud se nerozpadne. Ta vláda říká, že není reálné, že by za jejího období bylo přijato euro. A vy říkáte, pokud by tedy něco změnila ta vláda, i na tomto svém postoji, tak až se nás zeptají v Evropském parlamentu, co si o tom myslíme, protože jste říkal, že to je konzultace, tak my budeme proti. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Ta vláda především říká ve svém programovém prohlášení, že bude činit nevratné kroky směrem přistoupení České republiky do eurozóny. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Tím pádem vlastně nenastane ta situace, že by vláda vyjednávala výjimku. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


To byla věc, k tomu jsme jí právě chtěli donutit, tím, že jsme zorganizovali tu petici. Ta petice se bude projednávat na půdě Senátu, to je povinné, protože každá petice, která má víc než 10 tisíc podpisů, se musí projednat. A musím do jisté míry ocenit i předsedu Poslanecké sněmovny Hamáčka, který, ačkoliv Poslanecká sněmovna není povinna tu petici projednat, tak nám slíbil, že se postará, nebo že se pokusí o zařazení toho bodu na schůzi Poslanecké sněmovny, takže v obecné rovině toto téma rozehrajeme i na domácí politické scéně. A já mohu jenom zopakovat, jsem spokojen, že jsme to vnesli do domácí politické debaty. Myslím, že v budoucnu to bude rezonovat českou veřejností stále víc a myslím si, že v tomto ohledu my hovoříme hlasem výrazné většiny české veřejnosti. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Já bych jenom chtěla říct, že pan Zahradil si to nebo ODS si tu otázku eura nějakým způsobem uzurpovala sama pro sebe, ono je daleko více stran, které upozorňují na to, že euro v tuto chvíli není možné vůbec přijmout, ani vlastně nesplňujeme kritéria pro to, abychom ho přijmout mohli. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:
To taky neříkají všechny strany. 

 


Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


KSČM dlouhodobě tvrdí, že, a má k euru ten samý postoj, nicméně my tam přidáváme ještě to ale na základě referenda. Já si myslím to, jestli chcete k něčemu burcovat, a jak vy jste tady řekli, kumulovat politický kapitál, jestli jste si tohle téma vytvořili pro vytvoření vaší nové členské základny, tak potom jenom varuju, abyste nezapomínali, že ti občané by měli rozhodnout tak, jak jste to sliboval v těch předvolebních debatách o tom, jak se k euru postaví... 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Vy jste si ten volební program určitě přečetla. Víte, že my nejsme stranou referend a petic za normálních okolností. V tomto případě, velmi výjimečném případě, jsme nástroj jménem petice použili. Ale samozřejmě, pokud by došlo na lámání chleba, tak i jednorázové speciálním referendum o euru je něco, co bychom podpořili, nikoliv jako obecný princip, ale jako jednorázové speciální referendum. A to v té petici, mimochodem v tom textu, je také uvedeno. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Ale to je jistě v pořádku. Já jenom říkám, abychom nezapomínali na to, že to není jenom o kumulaci politického kapitálu a vaší nové členské základny, ale mělo by to být o tom referendu... 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Ale to je důležité téma pro českou veřejnost... 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Je to důležité téma a já říkám, že česká veřejnost o tom musí rozhodnout sama a jsem ráda, že v tomhle případě v ODS budeme mít spojence, byť bychom si to referendum... 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Já myslím, že spojenci na české politické scéně se najdou napříč politickým spektrem, a myslím si, že 75 procent české veřejnosti si to skutečně zaslouží. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Stejně musím ocenit, když poslankyně KSČM dělá politickou konzultantku strategii ODS, to má svoje kouzlo. Pane Niedermayere, vy jste chtěl reagovat. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Já nechci tady zacházet do debaty o euru věcně, protože to by bylo na velmi dlouho. Pan Zahradil se tady ohání 75 procenty. Já bych se oháněl taky 75 procenty, z nějakého nedávného průzkumu, to je podíl podnikatelů, kteří by si přáli, abychom relativně brzy zavedli euro. A přece jenom ti podnikatelé mají v tom určitou váhu, protože to jsou ti, kteří vytvářejí pracovní místa a ta ekonomická politika je zejména o tom, aby lidi, kteří jsou schopni pracovat, měli pracovní místa. Ale druhou poznámku, kterou jsem chtěl říct, opravdu nechci jít do té flagrantní debaty o euru. Bylo by to zajímavé, ale to sem nepatří, ale mluvme o tom, že jsme rozčílení nad tím, že lidi nezajímá politika, neprojevují svůj zájem o ní. A já si myslím, že cesta mystifikace, kdy vy do těch témat nastolíte téma, které s tím má opravdu tu jednoprocentní souvislost, není to, jak těm lidem říct, aby příště šli volit, protože se nám fakt stane, že agendou krajských voleb se stanou zdravotní poplatky. To jsme už tady taky měli, teď agenda do evropských voleb je čerpání evropských dotací a přijímání eura. Já si myslím, že to opravdu krátkodobě, vy jste tady řekl, že je to váš taktický manévr, jak do budoucna posílit ODS. Ale jestli tohle povede k tomu, aby se v téhle zemi žilo lépe, to já teda opravdu vážně pochybuji, omlouvám se za nedostatek politického talentu. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Můžete to shazovat jako taktický manévr. Já to považuji za celkem zásadní věc, jestli v této zemi bude nebo nebude platit euro, to není taktický manévr. A myslím si, že je zapotřebí se tomu věnovat. Vy to berete jako automatickou záležitost, o které už není zapotřebí se dále bavit, protože argumentujete tím, že jsme si to jednou před 10 lety schválili v referendu. Já říkám, že jsme si schválili něco úplně jiného, že od té doby se podmínky pro vstup do eurozóny zásadně změnily a že je zapotřebí se k tomu vrátit. Jestliže to žádná jiná česká politická strana nebyla ochotna takto silně zvednout, udělala to ODS. Je to v souladu s naším dlouhodobým programem, je to realistické, není to antievropské, protože členem Evropské unie, jak jistě víte, můžete být, aniž byste byli členem eurozóny. Je to případ Velké Británie, Dánska, Švédska a ještě některých našich sousedů, Polska, Maďarska a podobně. V Polsku máte situaci úplně stejnou, 74 procent lidí proti přijetí eura, takže ono to opravdu není tak jednoduché, není to automatické a je to silné evropské téma. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Nicméně, pane Zahradile, tohle silné evropské téma evidentně podle všech ekonomických ukazatelů není na stole a ještě dlouhou řadu nebude. A pokud se podívám na volební účast, tak rozhodně nevedlo k tomu, že by přesvědčilo voliče, že toto je to nosné téma. Pan Niedermayer zmínil jednu motivaci, která mě tam zaujala, a to byla ta myšlenka celkového znechucení z politiky, to myslíte, že mohl být ten důvod. 

 


Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Já si myslím, že ano. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Ale říkáte to jako člověk, který sám říká, kandiduji do Evropského parlamentu a do toho českého bych nevlezl. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Já jsem do toho Evropského parlamentu kandidoval kvůli tomu, že si myslím, že na to mám tu expertízu, mnohem větší, než na ten český parlament a taky proto, že bych právě chtěl pomoci tomu, abychom více té Evropě rozuměli a stavěli se k ní pozitivně. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A není toto další problém, že většina politických stran vlastně, pokud pominu paní Konečnou a pana Zahradila, tak téměř všechny strany měly svoje kandidátky, když použiji ošklivé slovo, outsoursované, prostě nejsou v jejich čele straníci, u větších stran, ale odborníci na Evropu. Není toto ten problém, že prostě k té Evropě všichni přistupujete velice technicistně, že tam jsou normy, které prostě jako přijímají nějaká správná řešení, je to technická záležitost, ne politická, pak se tady jenom tváříme, že to překlápíme do národního práva. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Já si myslím, že půlka té práce opravdu v tom Bruselu, a pan Zahradil o tom ví samozřejmě mnohem více než já, ale to je velmi technická práce doladit ty normy tak, aby dělaly to, co mají a nedělaly to, co nemají. Ale já si myslím, že mnohokrát jsem řekl, že polovina té práce by měla směřovat dovnitř, protože my jsme tam... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Dovnitř, myslíte jako do České republiky, to znamená, dělat nějaké pozitivní PR Evropského parlamentu. 

 

 


Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Já nemám ambici, abych s každým, s kým se setkám, po 5 minutách se stal takzvaný eurohujer, což je titul, kteří nějací lidi mi připisují. Ale chtěl bych, aby ti lidi tomu víc rozuměli. Například, aby věděli, že evropské volby nejsou o tom, jestli budeme mít korunu nebo ne, a o tom, jak budeme čerpat evropské dotace. Tohle považuji za strašně důležité, protože v tom Evropském parlamentu Česká republika má 21 ze 751, to není vojensky řečeno, velká palební síla, ale těch 21, to je celá Česká republika, čili těch 21 by tady měl sehrávat nějakou roli a minimálně by neměli tu veřejnost mystifikovat. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A vy máte představu, že těch 21 tvoří nějaký společný celek, přestože vy budete u Evropské lidové strany, paní Konečná zřejmě u nějaké levicové frakce, pan Zahradil, pokud bude v Evropském parlamentu, zřejmě v nějaké eurorealistické spolu s konzervativci. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Proto jsme založili EKR. 

 


Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Myslím si, že ne, v řadě otázek určitě ty rozdíly budou velké. My se třeba s paní Konečnou určitě na ledasčem shodneme, ale ne na postoji k Ukrajině. S panem Zahradilem se určitě shodneme na energetické unii a na něčem jiném se naopak neshodneme. A myslím si, že naší povinností by mělo být o té Evropě tady hovořit a klidně s tím svým ideologickým zabarvením nic proti tomu, ale nemystifikovat. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Mě jenom překvapuje, právě, kdy sleduji, jak průběh dnešní debaty, tak když nějakým způsobem se obracím za tou kampaní, že vlastně po 10 letech členství v nějaké organizaci si jako politická reprezentace nejste schopni vyjasnit, co v té organizaci vlastně chceme a k čemu v ní jsme. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Já myslím, že si to hlavně dlouhodobě nebyla schopna vyjasnit vláda a Česká republika jako celek, protože nám tady prostě 4 roky poslední vládla vláda, kde ODS měla, jak dnes říká pan Zahradil, realistický názor na Evropu, TOP 09 byla eurohujerská, troufnu si říct, a teď to nepřikládám vám, ale pouze vašemu předsedovi strany, a zároveň... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Který byl v té době ministrem zahraničí tedy. 

 



Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Který byl v té době ministrem zahraničí, zároveň jsme měli na Hradě pana prezidenta Klause, který byl úplný euroskeptik, takže  ve chvíli, kdy si neumíme vydefinovat ty národní zájmy doma, a to my jsme dlouhodobě kritizovali, byť chápu, jak mi pan Zahradil teď určitě řekne, že se tam následně pracuje v politických frakcích, ale pro mě bylo třeba nepochopitelné hlasování sociálnědemokratických poslanců v rámci energetického klimatického balíčku, kdy vlastně odhlasovali to, že se lidem v České republice zvýší ceny energií, protože je tam další požadavek na obnovitelné zdroje a to jsou přeci věci, které by se stávat neměly a kde pevně věřím, že umíme najít tu schodu, ale měla by ji mít primárně vláda, a není možné akceptovat to, že vám z té vlády přichází tři různé návrhy z třech různých ministerstvech a že se vlastně ona sama neumí shodnout, takže já pevně věřím, že minimálně v věcech klíčových věcech týkající se opravdu těch zájmů České republiky a zájmu občanů České republiky, především se nám snad podaří najít ten smysl a ten cíl, byť chápu, že třeba v sociální politice nebo v něčem podobném to půjde asi těžko, ale v té energetice si myslím, že je to krásný příklad, kde bychom měli jako země táhnout za jeden provoz. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Já jsem periferně viděl, že jste v nějaké fázi přikyvoval. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


To mohu jenom podepsat, speciálně to, co tady platí o té energetické politice, abych tady neustále nevystupoval jako kritik evropské integrace. Já skutečně vidím dvě oblasti, ve kterých evropská integrace a velmi hluboká spolupráce má smysl. To je energetická politika, tedy zajištění bezpečných a stabilních zdrojů, zejména fosilních paliv pro Evropu, a to z různých míst, abychom nebyli závislí jenom na Rusku, to je jedna věc. A druhá věc je obchodní politika, protože jestliže Evropská unie jako celek bude uzavírat obchodní smlouvy se zbytkem světa, třeba s Japonskem nebo s Indií nebo se zeměmi Latinské 
Ameriky, tak jako celek vždycky dojedná lepší podmínky, než kdyby to dojednávaly jednotlivé státy samostatně, na tom, doufám, na tomto minimu třeba jsme určitě schopni se shodnout, na spoustě dalších věcí se určitě zase neshodneme, to je logické. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Ale to přikyvování jsem viděl. Pojďme se zastavit u poslední pozoruhodnosti těchto voleb, to je to, že, jak už jsme říkali na začátku, od včerejších 14 hodin je dovoleno, výsledek se dozvíte dneska ve 23 hodin. Pane Zahradile, začnu u vás, vzhledem k tomu, že preference ODS se pohybovaly někde kolem 5 procent. Spalo se vám dobře? 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Spalo se mi dobře, ano, šel jsem večer do kina, abych si trochu vyčistil hlavu a spalo se mi dobře. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Jste v pohodě a těšíte se na večer, až se dozvíte, jak to dopadne.

 

 

 

Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Určitě se těším, až se dozvím, jak to dopadne. Je to samozřejmě trochu složit, když se ty výsledky odkládají až do posledního hlasování v Evropské unii, ale tak to prostě je a s tím se nedá nic dělat. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Nejste nervózní. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


No, mám... 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Trošku se potíte. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


To se potím tady z těch vašich reflektorů, teda z těch kil, která tady na mě perou. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Pane Niedermayere, anketa, kterou včera udělala Mladá fronta DNES na tisícovce respondentů, přisuzuje TOP 09 vítězství v evropských volbách. Berete to nějak vážně? 

 


Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Ne. Já jsem pověstný mezi kolegy, kteří mě provázejí v kampani, že absolutně nevěřím žádným výrazně pozitivním zprávám a já si to uchovám do toho samotného konce, do 11 hod. do večera. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Nicméně, pokud by se potvrdil ten trend, který naznačovaly poslední výzkumy, totiž přibližování minimálně preferencím sociální demokracie a jejich přeskočení, bral byste to jako co, jako odraz domácí politické situace nebo výsledek vaší evropské kampaně. 

 


Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Myslím si, že to, že jsme jasně komunikovali, že ta Unie je hrozně důležitá ze všech možných pohledů pro lidi, že to není nějaký klub na to, aby nám posílal peníze, ale něco, co má obrovský význam do budoucna pro naši republiku, tak pokud se našlo hodně voličů, kteří ten náš názor, tak já bych z toho měl hroznou radost a to moje rozhodnutí se do toho pustit by v tom případě bylo správné. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Paní Konečná, ta anketa, kterou jsem citoval, přisuzovala KSČM 11 procent hlasů, pokud by to dopadlo podobným způsobem, jak byste to vnímala? 

 


Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Já musím hlavně říct, že od doby působnosti českého premiéra, pana Paroubka, v jeho pozici, kdy se anketami de facto zaplavoval téměř denně, tak musím říct, že to beru jako velmi předčasné a teď nechci hodnotit, jaký bude konečný výsledek. Já si myslím, že jediné, co nám sluší a patří, je poděkovat těm voličům, kteří k těm volbám opravdu přišli, ať volili kohokoliv, že si uvědomovali tu svoji zodpovědnost. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A tím to pro vás končí. Taková byla nedělní Partie s Kateřinou Konečnou. Na shledanou. 

 


Kateřina KONEČNÁ, lídryně kandidátky KSČM:


Děkuji za pozvání, na shledanou. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Luďkem Niedermayerem, na shledanou. 

 



Luděk NIEDERMAYER, lídr kandidátky TOP 09:


Děkuji. 

 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


A Janem Zahradilem. Na shledanou. 

 


Jan ZAHRADIL, lídr kandidátky ODS:


Na shledanou. 

 

Ing. Jan Zahradil

lídr kandidátky ODS do Evropského parlamentu
1. místopředseda strany